MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Saptamana 26 de sarcina

0
0 Review-uri

Ultima saptamana din al doilea trimestru (saptamana 26 de sarcina) – este momentul cand bebelusul tau isi va deschide ochii pentru prima data! Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

5 minute citit Feb. 16, 2024

La saptamana a 26-a de sarcina, bebelusul din burtica ta incepe sa reactioneze la atingere. Gesturile sale sunt rapide si dinamice, datorita faptului ca inca mai este mult spatiu. Astfel, se poate misca fara nicio problema.

In dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii ultima saptamana din al doilea trimestru – este momentul cand bebelusul tau isi va deschide ochii pentru prima data! Din acest motiv, lumina intensa indreptata spre abdomen poate irita. Pentru a proteja ochii bebelusului, evitati lumina directa sau incercati intotdeauna sa mentineti burtica acoperita cu haine.

Capul copilului tau masoara peste 7 cm in diametru, marimea unei portocale, si intreg corpul bebelusului cantareste aproximativ 900 g. Corpul lui devine mai dolofan datorita grasimii acumulate treptat sub piele pentru a-i oferi rezerve la nastere. Parul si unghiile lui sunt pe drum si, sub gingii, viitorii lui dintisori de lapte de culoarea fildesului sunt acoperiti de smalt. Are deja un reflex de apucare bine dezvoltat si poate tine cordonul ombilical. Uneori se distreaza tragandu-l inainte si inapoi. Nu va faceti griji, acest lucru este complet normal si nu prezinta niciun pericol!

In aceasta perioada, se dezvolta si reflexul de supt. S-ar putea intampla ca in timpul examinarii cu ultrasunete sa vedeti cum bebelusul incepe sa suga degetul mare, celelalte degete si chiar degetul mare de la picior - experienta va fi cu siguranta de neuitat.

Bebelusul la saptamana a 26-a de sarcina masoara 35,6 cm si cantareste 760 g.

sarcina-saptamana-26

 

Corpul tau in saptamana 26 de sarcina

Aah, este seara. In sfarsit, poti sa te culci. Dar bebelusul, nu! Asta e bine pentru tata, caruia ii place sa simta copilul miscand. Dar cum ramane cu tine? Nu e de mirare ca in ultimul timp te simti adesea obosita si extenuata!

Cum se dezvolta bebelusul in timpul sarcinii, cu cat creste mai mult abdomenul tau, cu atat devine mai dificil sa gasesti o pozitie placuta in care sa dormi. Probabil nu mai poti dormi pe burta. Nu ar trebui sa dormi nici pe spate, deoarece uterul poate apasa pe vena mare ce se afla in spate si poate bloca circulatia sanguina. Cea mai convenabila pozitie este sa stai pentru urmatoarele cateva saptamani pe o parte. Pune-ti o perna intre genunchi pentru a fi si mai confortabil.

Incearca exercitii fizice pentru gravide, care te ajuta sa devii mai flexibila, previn contractura musculara si te fac sa te simti mai relaxata. Pe durata exercitiilor, ai grija sa respiri profund si regulat.

Bebelusul creste intens, uterul tau creste, lichidul amniotic creste si placenta creste. Nu e de mirare ca te simti tot mai grea si poti suferi tot mai mult de dureri de spate. In aceasta perioada, uterul se misca in sus si inainte. Acest lucru duce la o presiune crescuta asupra diafragmei. S-ar putea sa ai tot mai multe probleme de respiratie, iar problemele cu miscarile intestinale pot creste.

Pe masura ce burtica ta devine mai mare, devine tot mai dificil sa gasesti o pozitie de somn confortabila. Probabil nu vei gasi niciuna. Nu este recomandat sa dormi pe spate, deoarece greutatea uterului poate apasa vena ta mare de pe spate si poate face dificila circulatia. Pozitia cea mai confortabila de culcare in urmatoarele saptamani va fi pe laturi. Pune un perna intre genunchi pentru a o face putin mai confortabila.
Corpul tau solicita incet-incet tot mai mult odihna, deci ai grija de tine si concentreaza-te pe nevoile tale. Mai ales ca hormonii nu mai fac ravagii atat de mult ca inainte, asa ca incepe sa-ti gasesti si echilibrul mental.

Saptamana a 26-a de sarcina – la ce sa fii atenta?

Marirea uterului poate agrava afectiuni precum arsuri la stomac, dar si cresterea problemelor digestive. Ce mai este tipic pentru aceasta perioada?

Conducte lactifere obstruate – daca ai observat umflaturi rosii si dureroase pe piept, este un semn ca conductele tale lactifere s-ar putea fi blocat.

Aplica comprese calde pe piept si maseaza-le des. O baie calda in zona pieptului sau spalarea lor cu apa in dus pot de asemenea ajuta. 

Nastere prematura – din diverse motive, la sfarsitul celei de-a sasea luni de sarcina, unele femei incep sa experimenteze crampe si dureri regulate, care in cele din urma duc la nastere prematura. Una dintre cele mai frecvente cauze sunt defectele uterine.

Nu subestimati niciun simptom alarmant. Consultati imediat medicul!

Saptamana a 26-a de sarcina – cum sa ai grija de tine?

Mananca alimente bogate in calciu. In acest timp, bebelusul are nevoie de mult calciu, care este principala componenta a oaselor si dintilor in corp. Acesta este un ingredient esential in aceasta perioada datorita dezvoltarii intensive a sistemului osos al bebelusului in timpul sarcinii. Prin urmare, in acest timp, ar trebui sa consumi alimente bogate in calciu, cum ar fi laptele, iaurtul si kefirul. Calciul se gaseste si in nuci si legume uscate.

Nu subestimati leziunile fungice datorate imunitatii slabite, si schimbarilor hormonale semnificative in timpul sarcinii pot aparea diverse infectii bacteriene sau fungice. Daca observi simptome precum mancarimea sau roseata vulvei, asigura-te ca consulti un medic.

In timpul celei de-a 26-a saptamani de sarcina, poti incepe sa cauti o scoala pentru femei insarcinate si parinti. Mai ales daca aceasta este prima ta sarcina, merita sa consulti un specialist si sa te pregatesti corespunzator pentru evenimente viitoare precum nasterea, alaptarea si ingrijirea copilului.

 

sarcina-saptamana-26

 

Alimentatia in saptamana 26 de sarcina

Daca suferi de reflux si arsuri la stomac noaptea, incearca sa iti ridici capul adaugand o perna. Incearca sa ai si o cina usoara. Ai grija la grasimi, ele pot incetini digestia si pot accentua problemele digestive, ceea ce duce la tulburari de somn. Daca o cina prea usoara te face sa ai pofte nocturne, ai putea sa iti faci o gustare cu o ora inainte de culcare, fie paine cu gem si o portie de lactate sau niste fructe. Vrea cineva o gustare la pat? Nu ezita sa o pui pe tava si sa mananci in pat daca esti prea obosita seara.

 

Sfaturi

La fel cum ai observat ca burtica ta se simte mai stramta in ultimul timp, ea devine mai stramta si pentru bebelusul dinauntru. Tumbele fericite ale copilului tau intr-o cada mare de lichid amniotic se vor opri in curand. Deci nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul se misca mai putin ca inainte. Totusi, daca nu simti nicio miscare din partea lui pentru o perioada lunga de timp (in jur de opt ore), ar trebui sa consulti imediat un medic pentru a te asigura ca totul este in regula.

Urmeaza programul vizitelor medicale din timpul sarcinii, ai grija la dieta pentru gravide si mai ales, bucura-te de aceasta perioada minunata din viata oricarei femei!

parinte-in-felul-tau

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.