Distribuie articol
X
simptome_sarcina_-_semnele_care_iti_arata_ca_esti_insarcinata
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Simptome sarcină - semnele care îți arată că ești însărcinată

  În cazul în care te întrebi dacă ai rămas însărcinată, articolul acesta te va ajuta să ajungi cu un pas mai aproape de adevăr, până să faci testul de sarcină sau să ajungi la medicul ginecolog pentru o ecografie, care ar stabili cu exactitate dacă supoziția ta a fost reală sau nu.

  23.11.2020 - 19:01

  Ți-am pregătit toate simptomele pe care femeile le manifestă de obicei în primele zile după ce au rămas gravide.  

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Ce sunt primele semne ale sarcinii? 

  Primele simptome pe care le poți resimți diferă de la o femeie la alta, așa cum organismul tău este diferit de al altora. Este important să știi că, în cazul în care până acum ai avut ciclu menstrual regulat, primul semn care ar trebui să îți dea de gândit este întârzierea menstruației. Așadar cel mai important indiciu că ai putea fi însărcinată este absența menstruației la momentul la care o așteptai în mod obișnuit.  

  O parte din celelalte simptome de sarcină ți le vom explica în cele ce urmează, concentrându-ne pe cele mai importante dintre acestea. 

  15 semne precoce de sarcină 

  Deși medicina spune că ovulul ajunge să fie fertilizat în primele 12 ore de la ovulația propriu-zisă și nu mai târziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, tu vei începe să conștientizezi instalarea primelor simptome abia după 7-10 zile de la ovulație, atunci când ovulul fecundat se implatează pe pereții uterului.  

  În cazul în care ești însărcinată, imediat după implantarea embrionului, organismul va începe să producă hormoni hCG, așa că toate testele de sarcină pe care le faci mai devreme de șapte zile de la contactul sexual neprotejat vor afișa un rezultat incorect. Practic, cu cât aștepți mai mult pentru a face testul, cu atât rezultatul afișat va fi mai aproape de adevăr. Ideal ar fi să faci testul începând cu momentul în care menstuația îți întârzie cu o zi, pentru a primi un răspuns la întrebarea - sunt sau nu însărcinată? 

  fii parinte in felul tau - ghid pentru parinti

  Iată care sunt semnele precoce care arată faptul că este foarte probabil să fi rămas însărcinată! 

  1. Întârzierea menstruației 

  Lipsa sângerărilor lunare ar trebui să te pună pe gânduri, mai ales dacă ai ciclul regulat. În general, însă, absența menstruației nu poate fi pusă doar pe seama unei posibile sarcini, ci poate apărea și din pricina unui nivel ridicat de stres, a unei dereglări hormonale, a unei afecțiuni sau a unui efect secundar al unei operații prin care ai trecut de curând.  Pe de altă parte, prezența menstruației în timpul sarcinii nu este un fenomen neobișnuit, mai multe femei având sângerări de câteva ori pe parcursul perioadei sarcinii.

  2. Temperatură ridicată 

  Temperatura bazală rămâne ridicată pe toată perioada fazei luteale, adică cea postovulatorie. În această etapă, care începe, așadar, după ovulație, sunt secretate cantități mari de progesteron, un hormon care ajută endometrul să se pregătească pentru implantarea unui embrion. Dacă ovulul nu a fost fecundat, iar prezența embrionului nu este sesizată de către organism, nivelul de progesteron scade și apare menstruația, iar apoi ciclul urmează să fie reluat.  Dacă temperatura bazală nu scade, iar menstruația întârzie să apară, cel mai probabil ești însărcinată. 

  3. Modificarea sânilor 

  Fiind în strânsă legătură cu schimbările hormonale care se produc la nivelul organismului tău, sânii vor reacționa imediat, în cazul în care ai rămas însărcinată. Femeile care au trecut deja prin cel puțin o sarcină au acuzat încă din primele zile dureri ale sfârcurilor, care devin extrem de sensibile și se pot închide la culoare, umflarea sânilor și vizibilitatea mai mare asupra venelor lor. 

  4. Grețuri 

  Probabil cel mai popular simptom al sarcinii rămân grețurile, care, contrara ceea ce ai auzit probabil până acum, nu apar doar dimineața, ci o pot surprinde pe viitoarea mămică în orice moment al zilei. Dacă ai mâncat bine și nu ai făcut niciun exces alimentar, dar ți s-a făcut brusc greață, e foarte probabil să fii însărcinată.  

  Dacă vrei să reduci senzația neplăcută, îți poți prepara un ceai de ghimbir, care are proprietăți de combatere a grețurilor și pe care îl poți bea până la finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină, până la care cele mai multe femei au acuzat revenirea stării neplăcute.   

  5. Oboseală nejustificată 

  Metabolismul tău preia două funcții în momentul în care rămâi însărcinată, așa că trece la nivelul al doilea de funcționare, la capacitate dublă. Toate acestea implică multă muncă din partea acestuia, așa că senzația care îți poate reveni este cea de oboseală, fără să fi făcut mare lucru înainte de instalarea ei. Dacă observi că ai nevoie de mai mult somn decât de obicei, poți lua în calcul ideea că ești însărcinată, pentru că oboseala este un cunoscut simptom al sarcinii. De „vină” mai poate fi și nivelul ridicat al progesteronului, care are un efect sedativ. Ascultă-ți, totuși, corpul și oferă-i odihna de care are nevoie.  

  6. Urinare frecventă 

  Cantitatea de sânge din zona pelviană se va mări considerabil, acțiune dictată de hormonul de sarcină hCG, secretat de către embrion. Acestea duc la senzația de urinare care apare mult mai des decât înainte. Senzația de urinare frecventă poate apărea și noaptea, însă ar trebui să fii foarte atentă la momentul urinării, pentru că dacă acesta vine însoțit de dureri, este posibil să ai o infecție urinară și nu să fii însărcinată. 

  7. Crampe 

  Destul de stresante, crampele își pot face apariția chiar din primele zile de sarcină. Acest simptom este neplăcut pentru ambii parteneri, întrucât poate fi, deopotrivă, o veste bună sau o veste proastă, pentru că poate anunța fie instalarea unei sarcini, fie pierderea ei.  

  Cu toate acestea, frecvența acestui simptom este mai redusă în primul trimestru de sarcină, fiind de obicei mai frecvent începând cu perioada în care fătul este format și împinge în pereții uterului, determinând contractarea acestuia. 

  8. Exces de mucus cervical 

  Progesteronul ridicat poate determina o creștere a secreției de mucus cervical, care la unele gravide poate fi mai redus sau mai abundent. 

  9. Constipație și balonare 

  Nivelul ridicat de hormoni din corpul unei femei gravide face ca intestinele sale să se relaxeze. Acest lucru aduce pe deoparte beneficiul ca exista mai mult timp pentru absorbtia nutrientilor atat de necesari pentru cresterea fatului, dar pe de alta parte poate duce la declanșarea constipației sau a balonării. Din fericire, pe rafturile farmaciilor sau ale magazinelor de tip naturist poți găsi remedii precum OpriFibre, care să te ajute să rezolvi această problemă.  

  10. Accentuarea simțului olfactiv 

  Mirosurile care este foarte posibil să nu te fi deranjat până acum pot deveni brusc insuportabile, determinând chiar o stare de greață. Chiar și alimentele tale preferate pot trece granița celor de care fugi în farfurie. În antiteză, izurile pe care nu le plăceai pot fi acum favoritele tale.  

  11. Răceli mai dese 

  Hormonii și anticorpii produși în perioada sarcinii sunt motivul pentru care corpul tău nu respinge fătul care abia se formează, acesta fiind perceput ca un corp străin. Sistemul tău imunitar este, așadar, dezechilibrat mai ales la începutul perioadei de sarcină, așa că este foarte probabil să răcești mai ușor decât înainte de a rămâne însărcinată.  

  Atenție la medicamentele pe care alegi să le iei, pentru că multe dintre cele recomandate de medici în situația unei gripe sau a unei răceli sunt total contraindicate în perioada sarcinii, din cauză că pot afecta grav fătul. Discută cu medicul care monitorizează sarcina și cere-i sfaturile pe care ar trebui să le urmezi întocmai.

  12. Coșuri sau acnee 

  Chiar dacă adolescența ta a fost lipsită de episoade acneice, în momentul în care rămâi însărcinată este foarte posibil să îți apară coșuri. De vină sunt și de această dată hormonii, care, odată reglați, vor înceta să îți creeze probleme. Încearcă să nu storci coșurile apărute în perioada sarcinii și ai mare grijă la mâncărurile condimentate, care pot declanșa o acnee puternică.  

  13. Pofte 

  Probabil ai auzit cel puțin o dată expresia Pofte de gravidă. Creșterea bruscă a nivelului de hormoni din organism se poate reflecta și asupra salivei, care nu doar că va schimba gustul mai multor alimente pe care le consumai cu plăcere până acum, dar te vor face să reziști cu greu în fața tentațiilor. 

  14. Schimbări ale culorii vaginului 

  Nivelul crescut al circulației sângelui în zona pelviană poate duce la modificarea culorii naturale a vaginului, care se poate apropia de o nuanță de purpuriu.  

  15. Scurgeri de sânge 

  În jurul zilei a zecea de la ovulație, ai putea observa câteva scurgeri ușoare de sânge pe care ai putea să le confunzi cu prima zi a menstruației. Acestea sunt cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului și au o nuanță foarte deschisă, aproape rozalie.  

  Prezența unor sângerări poate însemna și întreruperea unei sarcini, așa că cel mai indicat ar fi să ajungi la un medic cât mai curând.  

  Simptome ale sarcinii pe săptămâni 

  Poți calcula data la care vei naște numărând de la prima zi a ultimei tale menstruații, deși aceasta poate părea ciudat. Prima ta săptămână de sarcină este considerată, de fapt, ultima ta menstruație. Iată care sunt simptomele pe care le-ai putea sesiza, în funcție de săptămâna de sarcină în care te afli. 

  Semne și simptome Timpul (de la ultima menstruație)
  crampe ușoare și sangerari intermenstruale(este posibil să observi pete pe lenjeria intimă) săptămânile 1-4
  menstruație absentă săptămâna 4
  oboseală/extenuare săptămâna 4 sau 5
  greață săptămâna 4 - 6
  durere de sâni sau furnicături săptămâna 4 - 6
  urinări frecvente săptămâna 4 - 6
  balonare săptămâna 4 - 6
  rău de mișcare săptămâna 5-6
  schimbări de dispoziție săptămâna 6
  modificări ale temperaturii corpului săptămâna 6
  tensiune arterială mare săptămâna 8
  oboseală extremă și arsuri la stomac săptămâna 9
  bătăi mai rapide ale inimii săptămâna 8-10
  modificări ale sânilor și ale mameloanelor săptămâna 11
  acnee săptămâna 11
  creștere vizibilă în greutate săptămâna 11
  „strălucirea" femeii în sarcină săptămâna 12

  Acestea sunt cele mai cunoscute simptome ale sarcinii. Dacă ai sesizat vreunul, fă cât mai repede un test de sarcină pentru a ști dacă vei deveni sau nu mămică. 

  Citeste

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • cuburi colorateCiteste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • capa absolvireAfla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • servietaIncearca aplicatiile noastre utile.
  • newsletterRamai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Mamele au notat acest articol 0/5
  avatar
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.