Ingrijirea si sanatatea bebelusului
Primele 6 luni din viata copilului sunt cele mai dificile, pentru ca in aceasta perioada bebelusul se adapteaza la modul de viata cotidian, isi formeaza obiceiuri si intra in propriul ritm. Este si perioada de acomodare intre parinti si copil, cand invata sa functioneze ca un adevarat tandem.
Sanatatea Bebelusului - articole - bebelusi 0-6 luni
Primele 6 luni din viata copilului sunt cele mai dificile, pentru ca in aceasta perioada bebelusul se adapteaza la modul de viata cotidian, isi formeaza obiceiuri si intra in propriul ritm. Este si perioada de acomodare intre parinti si copil, cand invata sa functioneze ca un adevarat tandem
Nu in ultimul rand, in primele 6 luni se administreaza vaccinuri importante pentru sanatatea si dezvoltarea normala a bebelusului. Din toate aceste motive, se recomanda vizite lunare la medicul pediatru, iar cele mai importante intalniri, care nu trebuie sarite, sunt urmatoarele:
Prima vizita – in primele 2 saptamani de viata
Prima vizita a medicului de familie/pediatru are loc de obicei la domiciliu. Obiectivele acestei vizite sunt masuratorile:
- greutatea bebelusului: se verifica daca a recuperat scaderea in greutate din maternitate. In primele zile dupa nastere are loc o scadere in greutate din cauze fiziologice. Aceasta scadere poate sa atinga si 10 -15% din greutatea nou-nascutului si se recupereaza in prima saptamana de viata.
- cresterea in lungime
- cresterea perimetrului cranian.
In plus, se verifica peretele abdominal, urechile, cavitatea bucala, ochii, buricul, articulatiile, membrele inferioare. Intreaba medicul pediatru daca prescrie vitamina D pentru profilaxia rahitismului si stabiliti programul de masa si de somn al bebelusului in urmatoarea perioada. Important: acum are loc prima discutie despre vaccinuri obligatorii si optionale.
A doua vizita - la o luna
Medicul constata daca bebelusul se dezvolta normal si cum se adapteaza la viata de acasa. Sunt recomandate primele ecografii ca sa fie depistate eventuale probleme ortopedice. Se evalueaza prezenta colicilor la bebelusi si se analizeaza modificarile dermatologice.
A treia vizita - la 2 luni
Este momentul pentru prima vaccinare obligatorie. Se verifica evolutia bebelusului: crestere in greutate, crestere in lungime, crestere de perimetru cranian, modificari la nivel abdominal si de ORL.
A patra vizita - la 4 luni
Se monitorizeaza aparitia dintisorilor, reactia la sunete si capacitatile motorii. Se administreaza al doilea vaccin obligatoriu si, daca este cazul, primele vaccinuri optionale. Se urmaresc eventuale reactii adverse la vaccinuri.
A cincea vizita - la 6 luni
Este momentul vaccinul obligatoriu de 6 luni si, daca este cazul, se completeaza schema de vaccinuri optionale.
Are loc o verificare generala a starii de sanatate (inclusiv screening oftalmologic si control ortopedic) si se evalueaza daca bebelusul este pregatit pentru diversificarea alimentatiei.
Ce sa faci daca bebelusul are colici
Chiar daca mi s-a tot spus ca la nou nascuti colicile sunt ceva temporar si inofensiv, ma stresez atat de tare cand imi vad bebelusul plangand. Ce-as putea face ca sa-mi ajut copilul si in acelasi timp sa raman si eu calma la randul meu? Citeste articolul sa afli mai multe.
Alte subiecte de interes