MyFeed Personalized Content
de la nastere
Articol
Adauga acest post la favorite

Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?

0
0 Review-uri

Cand va dormi copilul tau toata noaptea, fara sa se mai trezeasca in timpul somnului? Cat dorm bebelusii? Este in regula ca bebelusul sa se intoarca in timpul somnului? Atunci cand bebelusului tau i se apropie ora de somn, va dormi doar pentru trei sau patru ore iar tu in acest interval de timp te poti odihni?

6 minute citit Ian. 18, 2018

Inainte de a ajunge la nivelul in care sa se odihneasca asemeni adultilor, creierul bebelusului are nevoie sa se maturizeze pentru a putea dezvolta anumite cicluri complexe. Cel mai important este sa asimileze ritmicitatea zi-noapte, cu care adultii sunt atat de obisnuiti. In cazul unui copil mic, zgomotele, mirosurile si senzatiile difera de cele percepute la nivelul pantecelui mamei si cu care acesta se obisnuise.

Familiarizarea cu aceste senzatii poate dura mai mult in cazul unora dintre bebelusi decat in cazul altora. Deci, cum iti poti ajuta bebelusul? Oferindu-i directii de orientare, cei mici adora rutina  si dragostea din belsug.

 

Un somn bun pentru a creste frumos

In primele luni de viata, bebelusii dorm foarte mult si isi dedica cea mai mare parte a timpului somnului. Somnul il ajuta pe cel mic sa-si revina dupa perioadele cand sta treaz, dar si pentru a creste si a se dezvolta normal. Se poate observa ca atunci cand cel mic doarme, hipofiza (glanda de la baza creierului) secreta hormonul cresterii. 

Intr-un procent mic ca si in cazul adultilor, somnul bebelusului este organizat in doua etape alternative:

  • Prima etapa este perioada de somn in care nu exista miscari rapide ale ochilor. In aceasta perioada de somn linistitor, care dureaza undeva in jur de douazeci de minute, cei mici se odihnesc in liniste, iar hormonul cresterii este la cote maxime;
  • A doua etapa presupune urmarea somnului in care exista miscarea rapida a ochilor. In aceasta faza, bebelusii devin un pic mai agitati, iar somnul este mai superficial cu o serie de treziri scurte. Acesta este un moment esential pentru maturizarea creierului. 

Intre aceste doua faze bine determinate mai exista si fazele intermediare de somn care sunt mai putin delimitate. Trebuie tinut cont de faptul ca cei mici isi incep aproape intotdeauna noaptea cu faza de somn in care sunt putin nelinistiti. Un copil nou-nascut doarme, in medie, 16 ore (cu extremele situate intre 14 si 20 de ore pe zi). 

In concluzie, durata somnului se va reduce treptat in timp, de la 15 ore in jurul varstei de aproximativ 6 luni si jumatate, la 13 ore la varsta de 4 ani. Astfel, somnul pe timpul zilei scade si el de o maniera similara, intre trei si patru reprize de somn pe timpul zilei in jurul varstei de sase luni, apoi doar doua reprize in jurul varstei de 12 luni. Urmeaza sa se ajunga la doar o ora de somn, dupa-amiaza in jurul varstei de 18 luni.

 

Somnul bebelusului pe timpul noptii

Dormitul pe timpul noptii, ceea ce constituie de multe ori o sursa de ingrijorare pentru parinti, depinde foarte mult chiar de bebelusul tau. Unii bebelusi nu se mai trezesc pe timpul noptii incepand din primele saptamani, iar de cele mai multe ori, este nevoie de mai multe luni de zile pentru ca ceasul biologic al bebelusului sa abandoneze ciclul de 3-4 ore si sa-l adopte pe cel de 24 de ore. 

Treptat, cel mic se va sincroniza cu frecventele de la exterior:

  • Ciclurile zi-noapte;
  • Regularitatea meselor;
  • Joaca;
  • Interactiunea cu familia. 

Toate acestea ajuta bebelusul sa se adapteze si sa inceteze treptat a se mai trezi in timpul noptii.

parinte-in-felul-tau

 

Un pic de ajutor pentru ca cel mic sa aiba un somn linistit si profund

Atat in pantecele mamei, cat si in primele saptamani de viata, bebelusul nu face diferenta intre zi si noapte. Vestea buna este ca poti sa iti ajuti bebelusul sa se adapteze, folosindu-te de aceste cateva idei simple:

  • Asigura-i directia necesara! Noaptea, asigura-te ca este liniste in casa si ca sunt trase perdelele astfel ca cel mic sa nu fie distras de orice urma de lumina si sa nu poata sa adoarma. In cazul somnului din timpul zilei, poti lasa totusi sa patrunda putina lumina. Nu ezita sa te intorci mai departe la treburile tale zilnice pe care le desfasori in mod obisnuit. Un pic de zgomot nu iti va deranja micutul;
  • Stabileste o anume rutina in ceea ce priveste mersul la culcare, astfel incat cel mic sa inteleaga faptul ca a venit vremea sa mearga la somn. Activitatile precum schimbarea scutecului, punerea pijamalei, cantatul unui cantecel de leagan si imbratisarile dar si iubirea autentica trebuie sa faca parte din aceasta rutina. Cand cel mic va mai creste, vei putea citi o poveste impreuna cu el;
  • Asigura-te ca ai o rutina complet diferita in ceea ce priveste somnul de dupa-amiaza, astfel ca cel mic sa nu devina confuz. Un cantec, o poezie de gradinita sau un sarut;
  • Ajuta-ti bebelusul sa adopte un program fix. Dupa ce l-ai hranit la cerere in primele cateva saptamani de viata, poti incepe sa-i oferi masa la ore fixe;
  • Asigura-te ca in dormitorul celui mic nu este nici prea cald, dar nici prea frig. Temperatura ideala trebuie sa fie undeva in intervalul de 18 °C - 20 °C;
  • Bebelusul tau inca mai doarme cu tine in camera? Pentru inceput, putem sa va spunem ca acest lucru il linisteste pe cel mic, dar si pe tine. Esti aproape de el si nu trebuie sa te mai dai jos din pat si sa mergi la el in camera, sa vezi daca totul este in ordine, sau sa-l hranesti in cazul in care alaptezi. Se recomanda ca tot acest aranjament sa nu dureze mai mult decat primele luni de la venirea bebelusului pe lume. Cei mici trebuie sa poata adormi singuri, in camera lor, inca din timp. Acest aspect este esential atat pentru calitatea somnului bebelusilor cat si pentru calitatea somnului parintilor;
  • Bebelusul nu poate adormi fara jucaria preferata, sau fara suzeta sau fara sa-si suga degetul mare? Nu ii indeparta toate aceste lucruri. Nu fac altceva decat sa il linisteasca si sa il ajute sa adoarma. Cel mic va decide cand va fi venit momentul oportun sa renunte la ele. Pentru moment, acestea nu reprezinta mai mult decat un ajutor nepretuit pentru un somn linistitor;
  • Bebelusul plange cand merge la somn? Acorda-i cateva minute. De foarte multe ori, cei mici simt nevoia sa verse cateva lacrimi inainte de a adormi, iar acest proces este unul natural si obisnuit. Daca cel mic nu se linisteste, mergi la el. Cel mai probabil are nevoie sa-l asiguri ca totul este in ordine. 

 

Siguranta in patut

Alege un patut care sa fie conform cu standardele in materie de siguranta si o saltea ferma care sa prezinte dimensiunile potrivite, pentru a preveni situatiile de genul blocarii celui mic intre pat si saltea, sau intre barele  patutului. Cei mici dorm mult mai bine pe spate. Pozitia fetei este libera si pot astfel respira mult mai usor. Evita orice accesorii care nu sunt necesare in patutul bebelusului (paturi, pernute, etc.).

Un sac de dormit este suficient pentru ca cel mic sa nu raceasca. Acelasi lucru este valabil si in cazul jucariilor de plus. Este bine sa existe in patut jucaria preferata a celui mic, insa nu este necesara o gama intreaga de prieteni blanosi. 

Pentru a reduce riscul de deces infantil, medicii pediatri recomanda ca cei mici sa doarma pe spate si ca incaperea sa prezinte o temperatura constanta (18-20 °C – suficient pentru a-i fi cald celui mic). Aeriseste dormitorul in mod regulat si mai presus de toate, evita sa fumezi in camera bebelusului!

 

Au bebelusii vise in timpul somnului?

Contrar celor ce pot crede unii oameni, mimica pe care o afiseaza bebelusul tau in timpul somnului nu inseamna ca viseaza. Potrivit medicilor pediatri, cei mici incep sa viseze efectiv abia in jurul varstei de trei ani, atunci cand sunt suficient de maturi pentru a-si povesti visele.

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.