Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

de la nastere
Articol
Aug 19, 2024
5 minute

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezvolte o data cu introducerea alimentelor solide. Mi-ar placea foarte mult sa inteleg cum se transforma micutul meu treptat intr-un mic gurmand!

Sunt gusturile innascute sau se dobandesc? Parerea expertilor cu privire la aceasta fascinanta intrebare este de altfel, impartita. Cel mic vine pe lume cu o anume predispozitie genetica. Adora dulciurile (sa-i vedeti cum zambesc cand iau prima gurita de piure de mere) dar orice gust acru sau amarui ii face sa se incrunte. Cu toate acestea, acest tip de „gust” este unul primitiv si destul de limitat si pe masura ce descopera alimentele solide, cei mici si-l vor perfectiona cu siguranta. Gustul reprezinta un proces permanent de invatare, dar care isi are originea in perioada sarcinii.

Totul incepe in interiorul pantecului

Organul gustului (papilele gustative si limba) se dezvolta foarte devreme. De la cinci luni de sarcina, fatul incepe sa-si educe papilele gustative. In functie de ce mananca mama, acesta invata sa diferentieze intre diversele arome: dulce, sarat, amar si acru. Unii cercetatori considera ca primele preferinte in materie de gust se pot identifica inca de la aceasta varsta frageda. Un lucru e cert: alimentatia mamei influenteaza gustul lichidului amniotic. Mai sunt si alte studii care au demonstrat ca, cu cat este mai dulce acest lichid, cu atat bebelusul inghite mai mult! De aici si preferinta celor mici pentru tot ceea ce-i dulce inca de la momentul venirii pe lume!

Cu toate acestea, chiar daca cel mic se naste cu anumite gusturi prestabilite, jocul e departe de a se fi incheiat! Parerile celui mic cu privire la ce-i place si ce nu-i place se vor schimba, pe masura ce vor gusta din diverse alimente prin intermediul laptelui matern (gustul laptelui se modifica in functie de ce mancati) si odata cu introducerea alimentelor solide. Natura va furnizeaza totul iar putin cate putin cel mic va incepe sa-si construiasca propriile sale „gusturi personale”. Ce program minunat!

parinte-in-felul-tau

Micutul meu omnivor

La fel ca si dvs, de altfel, micutul dvs. este si el un omnivor: trebuie sa mancam toate tipurile de alimente pentru a ne lua necesarul de nutrienti. Aceasta capacitate de ingerare a celei mai mari diversitati de alimente si prin urmare adaptabilitatea noastra la diversele medii existente, reprezinta fara urma de indoiala unul dintre motivele pentru care oamenii sunt considerati specia dominanta din natura. Cu toate acestea, „suferim” si de ceea ce anumiti oameni de stiinta au numit paradoxul ominovor, si anume: o dorinta destul de conflictuala de a descoperi alimente noi si de a ramane la ceea ce deja cunoastem.

Prin urmare, ne macina in mod constant ideea de a cauta alimente noi care sunt bune pentru noi, in cantitati suficiente, si riscurile pe care le ridica aceste alimente (intoxicarea, etc.). La fel ca noi toti, si micutul dvs. fluctueaza in mod constant intre curiozitate si respingere!

Acest fapt explica si neofobia alimentara, acea faza ciudata din jurul varstei de 2 ani, cand pe cel mic pare sa nu-l mai intereseze atat de mult descoperirea alimentelor si refuza in mod sistematic toate alimentele noi din teama de necunoscut. Este o faza trecatoare si una care nu este prea usor de gestionat, dar face parte din procesul de dezvoltare psihologica a celui mic si astfel, din diversificarea tuturor bebelusilor, inclusiv al dvs! Asadar, aveti rabdare!

„Cand i-am dat prima data lui Andrei broccoli, felul in care s-a incruntat ne-a innebunit efectiv. Sotul meu si cu mine inca mai radem si acum cand ne aducem aminte de acel moment! Ne-au trebuit cateva incercari bune pana sa-l manance cu zambetul pe buze." Iata de ce este o idee buna sa ii prezentati celui mic un singur aliment nou o data. Uneori poate fi nevoie sa incercati de mai multe ori pana cand acesta sa-l accepte!

Cel mic isi descopera mediul cultural

Statutul nostru de omnivori inseamna ca suntem singura specie care ne gatim mancarea (in special pentru a elimina anumite riscuri pentru sanatate), prin urmare care ne transformam mancarea din starea sa neprelucrata intr-o stare „civilizata”. Pe masura ce-si dezvolta simtul gustativ si dobandesc noi obiceiuri, cei mici vor incepe sa-si internalizeze si o serie de valori specifice mediului social in care traiesc.

Prin contactul cu prietenii si familia, acestia vor invata sa recunoasca (si chiar vor dobandi o serie de idei cu privire la ce le place si ce nu le place!) anumite alimente si sa distinga ce anume este comestibil si ce nu. La final, vor ajunge sa adore sa savureze un anumit fel de mancare cu conotatii regionale sau familial, fie ca e vorba de cuscus sau de perisoare Gustul face intr-adevar parte integranta din educatia culturala a celor mici.

Momentul cheie pentru a largi orizontul de arome al bebelusului dvs. (care deja a debutat pe cand acesta se afla in burtica si a continua pe parcursul alaptarii), este atunci cand are loc diversificarea. Acest proces fundamental de invatare incepe in jurul varstei de 6 luni. Si cum ma voi descurca sa-i educ gustul celui mic? Diversificandu-i alimentatia de la luna la luna in functie de ce poate acesta manca. Si aveti atatea alimente din care puteti alege! Va veti distra de minune incercand noi arome si privindu-i diferitele reactii.

De asemenea nu uita,  cu cat ii vei oferi mai multe alimente noi celui mic inainte de debutul fazei de neofobie alimentara, (de regula in jurul varstei de 2 ani), cu atat mai multe sanse ai ca cel mic sa continue sa accepte alimentele atat in timpul cat si ulterior incheierii acestei faze. Iata o idee pe care merita s-o tii minte!

Gustul: un intreg areal de senzatii noi

La modul practic, introduceti treptat cele patru arome de baza (sarat, dulce, amar, acru), alternand in acelasi timp intre diversele senzatii la nivel termic (cald, caldut, rece), senzatiile tactile (moale/tare, crocant, spumos, catifelat si alte consistente dense sau mai rarefiate), si senzatiile vizuale (spre exemplu, alimentele de diverse marimi si culori). Incet dar sigur, stimulati-i si treziti-i celui mic papilele gustative. Astfel, acesta se va transforma intr-un copil care se va adapta cu usurinta, trecand treptat de la un mic consumator la un mic gurmand cu putere de discernamant! Asa ca, spre noi descoperiri, cu toate panzele sus! Calatoria este absolut fabuloasa, asa cum va veti da si dvs. seama!

Customer reviews

5

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica
Articol
deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Pentru a creste sanatosi, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa le asigure zilnic toti nutrientii de care au nevoie.

4 minute citit

View details Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
Articol
Ce lapte este potrivit pentru copilul tau

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?

In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele

2 minute citit

View details Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului
Articol
Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

A avea grija de nevoile nutritionale ale bebelusilor poate fi de cele mai multe ori destul de dificil, deoarece la fiecare masa trebuie sa iei in calcul deficitul de fier si anemia cu care se poate

3 minute citit

View details Laptele pentru copii de varsta mica
Articol
lapte pentru copii de varsta mica

Laptele pentru copii de varsta mica

Hranirea copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati ale proaspetilor parinti.

3 minute citit

View details Absortia fierului din alimente la bebe
Articol
Absortia fierului din alimente la bebe

Absortia fierului din alimente la bebe

Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crest

2 minute citit

View details Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Articol
simbol calciu

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului

Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.

3 minute citit

View details Alergia la proteina din laptele de vaca
Articol
alergia la proteina din laptele de vaca

Alergia la proteina din laptele de vaca

O alergie apare atunci cand sistemul imunitar declanseaza o reactie exagerata de aparare la o substanta introdusa in corp, cu intentia de a elimina acea substanta.

2 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau
Articol
Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

In mod instinctiv stii cum sa-ti protejezi copilul, atunci cand vrei sa se linisteasca il iei in brate ca sa-l linistesti sau il imbraci mai gros cand e frig afara.

2 minute citit

View details Cum se dezvolta creierul bebelusului tau
Articol
Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Este incredibil sa-ti privesti bebelusul cum invata lucruri noi! In fiecare zi inregistreaza noi progrese si invata atat de rapid. Poate este vreun Einstein, cine stie?

3 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

View details Tranzitia catre o noua formula de lapte se face gradual
Articol
tranzitia catre o noua formula de lapte

Tranzitia catre o noua formula de lapte se face gradual

Trecerea de la o formula de lapte la alta nu este un motiv de ingrijorare.

3 minute citit

View details Cum sa asiguri igiena bebelusului tau
Articol
Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Bebelusul tau are nevoie de o igiena impecabila si de multa ingrijire pentru a-si forma un corp sanatos. Iata ce aspecte trebuie luate in vedere atunci cand ii facem toaleta.

3 minute citit

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?
Articol
Somnul bebelusului

Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?

Cand va dormi copilul tau toata noaptea, fara sa se mai trezeasca in timpul somnului? Este in regula ca bebelusul sa se intoarca in timpul somnului?

6 minute citit

View details Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi
Articol
Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Bebelusul tau te priveste cu ochii larg deschisi si uneori chiar se uita fix la anumite obiecte. Oare cum te percepe cel mic si ce viziune isi face despre tot ceea ce-l inconjoara?

5 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.