Constipatia la bebelusii alaptati
Laptele matern este mai usor de digerat, fiind considerat un laxativ natural. De aceea, constipatia apare, mai rar, in randul bebelusilor alaptati, exclusiv, la san. Citeste acest articol pentru a afla cum poti trata constipatia la sugarii alaptati, atunci cand apare.
Cum recunosti constipatia la bebelusii alaptati
Constipatia la sugarii alaptati la san poate fi greu de detectat, in prima faza. Orarul dupa care elimina fiecare bebelus scaunele este diferit si te poate induce in eroare. In primele luni de viata, atunci cand este hranit exclusiv la san, sugarul poate avea intre 1 si 5 scaune pe zi. Totusi, exista situatii cand bebelusii nu au scaun timp de 10, 14 zile, fara ca acest lucru sa reflecte o problema de sanatate.
Iti poti da seama daca bebelusul este constipat atunci cand scaunul sau arata ca niste bilute mici. Alte indicii sunt abdomenul ferm, tare, lipsa poftei de mancare sau daca micutul plange in timpul tranzitului intestinal.
De ce apare constipatia la sugarii alaptati
In mod normal, bebelusii nu se constipa, cata vreme sunt alaptati exclusiv la san. Constipatia apare odată cu diversificarea, in jurul varstei de sase luni. Unele alimente il pot constipa pe cel mic. Printre acestea se numara cerealele din orez, laptele de vaca sau bananele.
Bebelusii se constipa daca nu primesc suficiente lichide sau cand, in vietile lor, apar evenimente stresante: o calatorie, o mutare, un mediu prea cald sau prea rece. Anumite afectiuni bacteriene pot provoca diaree care, ulterior, poate duce la deshidratare si constipatie.
Cum tratezi constipatia bebelusului
Daca micutul tau a inceput sa manance si alimente solide sau a trecut la formula de lapte, este posibil sa apara perioade in care nu elimina materiile fecale. Nu te alarma: iata cum iti poti ajuta bebelusul cand e constipat.
- Lichidele sunt importante in alimentatia bebelusului. Alapteaza-l mereu inainte de a-i da hrana solida. Lichidul ajuta tranzitul intestinal si favorizeaza eliminarea, mai usoara, a scaunului.
- Adauga fibre in alimentatia celui mic. Daca folosesti cereale de orez, inlocuieste-le, pentru o vreme, cu cele de orz sau ovaz. Cand incepi sa introduci fructe si legume in alimentatia copilului, incearca sa i le oferi, mai intai, pe cele pline de fibre, cum sunt prunele uscate (piure) sau mazarea.
- Fa exercitii cu puiul tau, pentru inlesnirea tranzitului intestinal. Asaza-l pe spate si misca-i usor, picioarele in fata si in spate, de parca ar merge pe bicicleta. Un alt exercitiu benefic prin care elimini constipatia la sugarii alaptati este sa-i pui cu fata in jos si sa le arati o jucarie, in asa fel incat sa se tarasca pe burta, pana la ea.
- Fa-i micutului un masaj abdominal, cu miscari circulare sub buric, pentru cel putin un minut.
Cand este cazul sa suni la pediatru
Nu ezita sa anunti medicul atunci daca:
- In ciuda remediilor, constipatia persista
- Bebelusul este nervos, agitat si plange, mai mult ca de obicei
- Micutul refuza sa manance
- Face febra
- Vomita
- Are abdomenul umflat si tare
In astfel de cazuri, este mai bine ca bebelusul sa fie vazut de un pediatru, care poate face investigatiile necesare. Medicul ar putea recomanda anumite tratamente. Nu folosi laxative sau alte remedii, fara sa te consulti inainte cu un medic.
Majoritatea copiilor alaptati nu au probleme cu tranzitul intestinal decat atunci cand incep diversificarea. Chiar si atunci, solutia vine din remedii simple si o schimbare de dieta. Totusi, daca aceasta dificultate nu se rezolva, nu ezita sa anunti medicul pediatru.
Articole similare