Dezvoltarea copilului pe etape de varsta
Bebelusul tau te priveste cu ochii larg deschisi si uneori chiar se uita fix la anumite obiecte. Oare cum te percepe cel mic si ce viziune isi face despre tot ceea ce-l inconjoara? Cum poti sa-ti dai seama daca exista o oarecare problema la nivel vizual?
Inca de la nastere, bebelusul poate privi lumea prin ochii sai mici, dar vederea este departe de a se fi dezvoltat la maxim. Trebuie sa treaca mai multe luni ca bebelusii sa poata vedea asemenea oamenilor mari. Pas cu pas, cei mici vor incepe sa perceapa din ce in ce mai multe lucruri, precum culorile si detaliile, iar asta le va transforma in mod semnificativ modul in care acestia inteleg lumea in care traiesc.
Un simt care se dezvolta treptat
Abia iesit din pantecele mamei, nou-nascutul isi poate vedea parintii, chiar daca vederea acestora este una neclara, la peste 30-50 cm si se limiteaza la diverse nuante de culoare gri. Bebelusul tau este capabil sa se concentreze si chiar sa te recunoasca. Aceste prime schimbari nu se pot uita, la fel cum nu se poate uita emotia impreuna cu dorinta intensa de a va cunoaste unul pe celalalt.
Acuitatea vizuala a bebelusului tau se dezvolta treptat
In jurul varstei de o luna, acesta poate sa urmareasca cu privirea un obiect in miscare. Adora sa examineze fata mamei si fata tatalui si incep sa-si dea seama de dimensiunea unui lucru sau unui anumit obiect. Inca de la varsta de sase saptamani bebelusul tau poate percepe culorile verde si rosu. In jurul varstei de patru luni, bebelusul achizitioneaza viziunea de tip binoclu, care ii permite sa perceapa distantele. Acum pot incepe sa prinda strans in mana obiectele din apropiere.
Campul vizual se extinde si devine din ce in ce mai precis de la o luna la alta, iar acuitatea vederii bebelusului tau in materie de culori capata valente din ce in ce mai ridicate. In jurul varstei de un an, cel mic stie cum sa-si coordoneze miscarile ochilor cu cele ale propriului corp, lucru esential pentru a explora lumea mergand de-a busilea, chiar inainte de a incepe sa invete sa mearga pe picioare.
Incepand cu varsta de 18 luni, cel mic incepe sa perceapa o serie de detalii, iar vazul ii permite sa se descurce in lumea prezenta in jurul lor: stiu acum sa-si recunoasca membrii familiei, pot vedea obiecte de la distanta, se pot urca pe scari in timp ce evalueaza inaltimea unei trepte, recunosc locurile pe care le indragesc sau pe care nu le suporta, de altfel. In curand va putea sa coloreze sau sa deseneze tot ceea ce vede in mod detaliat.
Ai grija de vazul bebelusului tau
Cei mici sufera destul de des de probleme de vedere, iar tu trebuie sa cunosti semnele care va indica faptul ca ar putea fi o problema legata de faptul ca cel mic nu vede corect:
- Ochii umezi si inrositi;
- Miscari neindemanatice;
- Dureri de cap pe timpul noptii la copiii mai mari.
Daca cel mic prezinta oricare dintre semnele mentionate anterior, ar trebui sa consulti imediat un medic oftalmolog. Cu cat se trateaza mai din timp problema cu atat mai eficient va fi tratamentul si cu atat mai mic va fi impactul asupra dezvoltarii ulterioare a copilului, cu precadere in ceea ce priveste momentul cand va invata sa citeasca. Intr-o serie de cazuri, purtarea ochelarilor si exercitile pentru ochi pot remedia eventuala problema aparuta.
Strabismul sau privirea incrucisata
Afecteaza aproximativ 5% dintre copii si face referire la faptul ca axele ochilor nu sunt corect aliniate. Aceasta tulburare poate fi prezenta inca de la nastere sau se poate instala treptat pana la varsta de doi sau trei ani. Pana la varsta de trei luni, axele vizuale pot varia putin, dar abia mai tarziu poti considera drept semnale de alarma orice miscari convergente sau divergente ale ochilor, chiar si cele mai mici semnale sau care se produc in mod obisnuit. O analiza simpla, pe baza de reflexie a corneei ii va permite medicului fie sa iti confirme, fie sa iti infirme parerile pe care ti le-ai format.
Pentru a testa daca un ochi este mai slab decat celalalt, pur si simplu acopera cate un ochi pe rand, timp de cateva secunde. Daca cel mic plange in mod sistematic ori de cate ori acoperi ochiul drept, este un semn ca, mai mult ca sigur, ochiul stang poate avea probleme si poate duce la defecte de vedere. In orice caz, nu este nevoie sa tragi concluzii primite, numai un medic poate sa dea un diagnostic in acest sens.
De asemenea, trebuie sa fii foarte atenta si pe timpul verii. Ochii celor mici prezinta o permeabilitate mult mai ridicata la lumina si la razele soarelui decat ochii persoanelor adulte. Imediat ce revine vremea frumoasa, doteaza caruciorul cu un parasolar si asigura-te ca cel mic poarta o palarioara si ochelari de soare care sa prezinte un factor de protectie foarte ridicat.
Cel mic isi recunoaste propria-i reflexie in oglinda?
Undeva intre varsta de doua si sase luni, cel mic poate urmari cum lumina se joaca in oglinda, dar nu se poate intrezari pe el insusi. In jurul varstei de sase luni cel mic incepe sa constientizeze faptul ca este cineva care il priveste, dar cine-o fi oare? Abia intre 18 si 24 de luni cei mici devin constienti de chipul si de corpul pe care le pot vedea si pot sa se recunoasca pe ei insisi in acea imagine. O mimica buna este placuta.
Articole similare