Te-ai simtit vreodata singur/a in primul an de cand ai devenit parinte?
Este normal sa te simti asa! Majoritatea mamelor spun ca uneori se simt sigure la inceput. Chiar si atunci cand stai langa cineva sau te uiti la activitatea prietenilor tai pe retelele de socializare, sentimentele de separare si izolare te pot coplesi.
Ai o intreaga comunitate care te sprijina! Daca singuratatea te copleseste, incearca sa te concentrezi asupra bebelusului din bratele tale, la partenerul de langa tine si la famile si cercul de apropiati. Toate pot fi de mare ajutor.
Tu si partenerul tau/partenera ta impartasiti responsabilitatile de crestere si ingrijire a copilului?
Viata este mai simpla atunci cand faceti lucrurile impreuna. De exemplu, un parinte poate gati cina, iar altul sa se ocupa de baia bebelusului, iar in ziua urmatoare faceti schimb.
Asta nu inseamna ca unul din voi este un parinte mai bun. Este dificil sa mentii un echilibru! Incearca sa impartiti responsabilitatile de crestere a celui mic astfel incat sa fiti confortabili amandoi, si nu ezitati sa revizuiti planul de atac atunci cand acesta nu mai functioneaza pentru voi.
In primul an de cand ai devenit parinte, te-ai confrutat cu foarte multe emotii pozitive si negative?
E ca si cum ai trai toate emotiile deodata, nu e asa? Acum te uiti in ochii prichindelului tau si vezi dragoste nemarginita, si in urmatoarea clipa nu stii cum vei face fata intensitatii emotiilor fara sa te simti coplesit/a.
Impresionant! Majoritatea parintilor se simt ca si cum ar fi intr-un montagne russe emotional, trecand cu intensitate prin toate strarile posibile - pozitive si negative.
Ai avut vreodata un sentiment de vinovatie de cand ai devenit parinte?
Sunt atatea motive pentru care te invinovatesti. Pentru ca te vei intoarce la lucru, sau ca nu te vei intoarce la lucru. Pentru momentele in care te intalnesti cu un prieten la o cafea, chiar si pentru o ora, sau pentru ca nu reusesti sa iti mai vezi prietenii deloc...Este simplu sa te simti ca si cum nu ai sorti de izbanda. Vestea buna este ca nu esti sigur/a. Majoritatea noilor parinti se simt vinovati, indiferent de deciziile pe care le iau. Nu uita sa-ti amintesti ca faci tot posibilul si doar atat poti face.
Cu siguranta nu te-am blama daca ai fi zis da, dar felicitari daca esti imun/a la vinovatie intr-o perioada in care presiunea de a fi perfect este imensa.
Luand în considerare toate lucrurile, ai spune ca este usor sa iti cresti bebelusul?
Doarme noaptea, nu plange in public si mananca o data cu voi? Daca asta nu e simplu, atunci nu stim ce ar putea fi!
Te intelegem. Bebelusul tau plange foarte mult, mananca des si are scutecul mai mereu plin. Te vom intreba din nou cand ajunge la facultate.
Vezi mai departe