Cine a fost Henri Nestlé?
El a existat cu adevarat: Heinrich Nestle s-a nascut in 1814 in Frankfurt on Main, a terminat un stagiu ca farmacist si s-a mutat in Elvetia pentru a incepe o cariera remarcabila. In 1867 a inventat „formula sa pentru bebelusi” si a reusit ca antreprenor. Apoi s-a numit singur Henri Nestlé si a devenit un pionier in industria hranei. Hrana sa pentru bebelusi a salvat multi bebelusi care nu puteau fi hraniti la san si care nu tolerau alt inlocuitor pentru lapte.
Mortalitate ridicata a copiilor – o problema de nerezolvat mult timp
Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, copiii depindeau de laptele mamei. Cand o mama nu putea hrani la piept si familia nu isi permitea o doica, bebelusii erau adesea hraniti cu terci de ovaz. Acest lucru a dus la probleme intestinale severe si multi bebelusi nu au supravietuit. In acea vreme, unul din cinci copii din Europa murea in timpul primului an de viata. Henri Nestlé a trecut si el prin asta – cinci din cei 13 frati si surori ai sai au murit in copilarie. Acest lucru poate explica interesul sau special pentru acest domeniu de cercetare.
Doar cercetarea intensa duce la o descoperire importanta
Imbunatatiri in conditiile igienice si reducerea bolilor infectioase au marit sansa de supravietuire a copiilor, dar un progres semnificativ s-a obtinut doar dupa ce oamenii de stiinta s-au concentrat pe problema nutritiei bebelusilor, de exemplu in Franta prin Academia Medicala.
Henri Nestlé, la acea vreme farmacist, a contribuit si el la acest progres. El a avut ideea de a produce o faina nutritiva care putea fi folosita pentru hranirea in toate cazurile cand mama nu avea lapte. In 1867, cercetarea sa stiintifica a avut in sfarsit succes si formula Nestlé pentru bebelusi a convins repede doctorii si mamele – mai intai in Europa si apoi in toata lumea.
Henri Nestlé si-a continuat munca de cercetare si autoritati de renume i-au testat produsele in mod regulat. La expozitia universala din 1871, formula Nestlé pentru bebelusi a primit prima medalie de aur pentru meritele sale in reducerea mortalitatii infantile. Un obiectiv major a fost atins: hranirea bebelusilor era acum mai sigura.
Viata privata a lui Henri Nestlé
Activul om de stiinta Henri Nestlé a ramas necasatorit mult timp. Abia in 1860, cand avea deja 46 de ani, s-a casatorit cu Clementine Therese Ehemant, o doamna din Frankfurt, in timpul unei vizite in orasul sau natal. Dupa sosirea lor in Vevey, si ea si-a schimbat numele in Ehmant. Din pacate, cuplul a ramas fara copii, dar mai tarziu au adoptat un orfan: Emma Seiler, numita mai tarziu Emma Nestlé.
La varsta de 60 de ani, Nestlé s-a pensionat. Impreuna cu sotia sa, s-a mutat in casa din Glion-sur-Montreux, cunoscuta acum drept „Nestle”.
Henri Nestlé-Ehmant a murit pe 7 iulie 1890 la varsta de 76 ani.
Inovatii pe baza unor date sigure
Un alt pas important in prevenirea alergiilor a fost facut in anul 1987. Nestlé a fost prima companie din lume care a produs lapte hipoalergenic pentru bebelusi. De atunci, aceasta linie de produse s-a extins si s-a dezvoltat continuu. Ultimul pas a fost facut in 2005 cu complexul special de protectie Nestlé NAN H.A. Acesta reprezinta o contributie majora pentru reducerea riscului de alergie la copii.
Povestea de succes a hranei moderne pentru bebelusi
In 1934, Nestlé a introdus pe piata pentru prima data hrana acidifiata pentru bebelusi. Metoda acidifierii a redus numarul de germeni din lapte. Acest lucru era esential pentru supravietuirea bebelusilor in timpul lunilor de vara, pentru ca laptele nu putea fi stocat intr-un mediu racoros. In anii 1950, a urmat o alta revolutie in hrana pentru bebelusi. Pana la acea data, compozitia laptelui matern era deja cunoscuta cu acuratete. Aceste cunostinte au fost folosite pentru a produce hrana pentru bebelusi pe baza compozitiei laptelui matern.
Un lucru insa a fost mereu clar pentru fondatorul companiei, in ciuda tuturor realizarilor pozitive pe care le-au adus cercetarea stiintifica si noile dezvoltari in hrana bebelusilor: „In timpul primelor luni, laptele de mama va ramane mereu cea mai naturala forma de hranire a bebelusului si fiecare mama care poate sa o faca ar trebui sa hraneasca la san copilul ei”. (Henri Nestlé, 1869)
Cercetarea are o importanta deosebita pentru Nestlé
Dovada vizibila a acestui lucru este Centrul de Cercetare Nestlé din Lausanne, Elvetia, in care lucreaza peste 600 de angajati. Prin cercetare, nu numai ca se imbunatatesc produsele existente si se dezvolta altele noi, dar se efectueaza si cercetari de baza intensive. In domeniul nutritiei pentru sugari, cercetatorii nostri isi pun, de exemplu, urmatoarele intrebari:
- Cum functioneaza digestia si metabolismul la bebelusi?
- Care sunt cauzele alergiilor?
- Ce nevoi de nutritie au copiii in functie de varsta, boli si risc de alergie?
- Ce produse noi pot fi dezvoltate pentru prevenire si vindecare?
- Cum pot fi imbunatatite produsele deja existente ?
- Ce materii prime si metode de productie indeplinesc cel mai bine cerintele inalte de calitate si siguranta?
Activitatile centrului de cercetare din Lausanne sunt sprijinite de o retea globala de 14 centre de dezvoltare a produselor Nestlé aflate pe cinci continente. Acest lucru asigura faptul ca descoperirile din toata lumea sunt avute in vedere in luarea deciziilor majore. Membrii personalului nostru international sunt mandri in special de un lucru: cooperarea in sarcina nobila de a asigura copiilor cel mai bun start posibil in viata.