
Absortia fierului din alimente la bebe
Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crestere si dezvoltare sanatoasa.
Ce inseamna fierul biodisponibil?
Fierul biodisponibil inseamna ca organismul bebelusului nu ia pur si simplu fierul din mancare, ci ca acesta se absoarbe un procent mai mare sau mai mic din alimentul respectiv. Cu cat procentul de biodisponibilitate este mai mare cu atat bebelusul tau se va bucura de beneficiile acestui mineral esential dezvoltarii cognitive normale.
Un consum de alimente bogate in fier biodisponibil intr-un procent cat mai mare cat si a alimentelor ce contin vitamina C fac ca absorbtia fierului sa creasca. In stomacul bebelusului nu poate intra foarte multa mancare, de aceea este foarte important ca mancarea oferita celui mic sa contina necesarul de vitamine si minerale intr-o concentratie cat mai mare. De exemplu 100g de spanac contine 2,9mg de fier, insa continutul de fier biodisponibil este de doar 0,04mg.
Cerealele pentru sugari
Cerealele pentru sugari sunt o sursa importanta de carbohidrati complecsi intr-o dieta echilibrata si se recomanda consumul zilnic al acestora. Acestea stau la baza piramidei alimentelor si reprezinta o sursa importanta de energie. Fortifierea cu fier si cu alti micronutrienti contribuie la atingerea necesarului zilnic al bebelusului, toate acestea intr-o portie mica, insa suficienta pentru stomacul bebelusului.
Surse suplimentare de fier:
- ficat de vita
- seminte de dovleac
- spanac
- tofu
- fasole rosie
- naut
- carne de vita
- somon
- ou

Fierul
Este esential pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului tau, asa cum este si forma in care il servesti acestuia. Daca esti ingrijorata ca bebelusul tau nu primeste suficient fier, este indicat sa vorbesti cu medicul pediatru. Acesta este cel mai indicat sa te ajute astfel incat, in primele 1000 de zile ale bebelusului tau, acesta sa primeasca totul din punct de vedere nutritional.
Pareri
3.9
Note
-
5
-
4
-
3
-
2
-
1
Articole similare

Dezvoltarea gustului la bebelusi
Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv
5 minute citit

Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului
A avea grija de nevoile nutritionale ale bebelusilor poate fi de cele mai multe ori destul de dificil, deoarece la fiecare masa trebuie sa iei in calcul deficitul de fier si anemia cu care se poate
3 minute citit

Importanta fierului in alimentatia sugarului
Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.
2 minute citit

Laptele pentru copii de varsta mica
Hranirea copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati ale proaspetilor parinti.
3 minute citit

Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica
Pentru a creste sanatosi, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa le asigure zilnic toti nutrientii de care au nevoie.
4 minute citit

APLV: Alergia la proteina din laptele de vaca
O alergie apare atunci cand sistemul imunitar declanseaza o reactie exagerata de aparare la o substanta introdusa in corp, cu intentia de a elimina acea substanta.
2 minute citit

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.
3 minute citit

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele
2 minute citit

Laptele de vaca la bebelusi - Laptele de vaca in alimentatia copiilor
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, iar apoi in paralel cu alimentatia complementara pana la 2 ani sau chiar mai mult.
7 minute citit

Totul despre scaunele neregulate la copii
Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.
5 minute citit

Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei
Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a-si asigura necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare armonioasa normala.
22 minute citit

10 sfaturi pentru a evita durerile de burta la copii
Fiecare mama doreste ca bebelusul ei sa fie fericit. In primele luni de viata, stim ca focusul nostru cel mai mare se pune pe alimentatie: cat mananca bebe, cand mananca sau de ce nu mananca?
4 minute citit

Meniul zilnic al bebelusului
Copilul meu serveste cele patru mese pe zi, la fel ca un om mare. Descopera o sumedenie de gusturi noi. Cum pot fi sigura ca mesele sale sunt ceea ce trebuie sa primeasca?
4 minute citit

Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona?
5 minute citit

Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?
Cand va dormi copilul tau toata noaptea, fara sa se mai trezeasca in timpul somnului? Este in regula ca bebelusul sa se intoarca in timpul somnului?
6 minute citit

Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi
Bebelusul tau te priveste cu ochii larg deschisi si uneori chiar se uita fix la anumite obiecte. Oare cum te percepe cel mic si ce viziune isi face despre tot ceea ce-l inconjoara?
5 minute citit

Cum facem trecerea de la un lapte praf la altul
Trecerea de la o formula de lapte la alta nu este un motiv de ingrijorare.
3 minute citit

Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?
5 minute citit

Alimentatie sanatoasa pentru bebelusi: Diversificare 6 luni
Odata cu introducerea treptata a alimentelor „solide”, bebelusul tau va descoperi un intreg univers de arome si texturi noi.
10 minute citit
Mai multe retete

Supa de conopida, mere si caise
Delicioasa supa de conopida, mere si caise ii va face burtica fericita micutului tau.

Supa crema de dovleac, curcan si nap
Colorata si gustoasa, supa crema de dovleac, curcan si nap ii va oferi micutului tau nutrientii de care are nevoie.

Curcan cu mei si sos de fructe
La diversificare, curcanul cu mei si sos de fructe este alegerea perfecta pentru o masa nutritiva pentru puiul tau.