Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului
Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau este un pas important! Cum burtica lui este mica, iar laptele matern este principala sa sursa de hrana, la varsta de 6 luni va gusta foarte putin alimente solide.
O burtica mica
Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau este un pas important! Cum burtica lui este mica, iar laptele matern este principala sa sursa de hrana, la varsta de 6 luni va gusta foarte putin alimente solide.
Chiar si aceste cantitati mici consumate pentru inceput sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea sa sanatoasa, dat fiind faptul ca are nevoi nutritionale mari si un stomac mic care se umple rapid.
Copiii mici au nevoi nutritionale diferite de copiii mai mari si de adulti
Avand in vedere greutatea lui, in comparatie cu cea a unui copil mai mare sau a unui adult, el are nevoie de cantitati mult mai mari per kilocorp din anumite substante nutritive, mai ales de minerale si vitamine.
La varsta de aproximativ sase luni, cand depozitele de fier cu care s-a nascut scad, copilul are nevoie de o sursa de fier in plus pe langa laptele matern. Cerealele pentru copii imbogatite cu fier sau carnea sunt recomandate adesea ca prim aliment solid, deoarece sunt o sursa buna de fier.
Lapte matern + alimente solide
Cu toate ca are acces la noi gusturi si texturi, laptele matern ramane principala sursa de energie. La varsta de 6-8 luni, laptele matern continua sa ii asigure majoritatea caloriilor de care are nevoie (cam doua treimi).
La varsta de 9-12 luni, consuma mai multe alimente solide, laptele matern acoperind aproximativ jumatate din nevoile sale energetice.
Copilul va bea lapte matern atat cat are nevoie, iar incepand cu varsta de 6 – 12 luni veti vedea ca apetitul sau pentru alimente solide creste, iar consumul de lapte matern scade.
Da-i alimente bogate in substantele nutritive de care are nevoie organismul sau aflat in crestere, in special alimente bogate in substante nutritive ca de exemplu cereale pentru copii imbogatite cu fier, carne, precum si fructe si legume ca sursa de minerale si vitamine. Nu uita sa ii respecti semnele de foame si de satietate si sa nu il fortezi sa manance daca iti da de inteles ca nu ii mai este foame. In curand va sosi momentul urmatoarei mese si poate ca atunci ii va fi mai foame.
Proteinele sunt importante pentru o crestere sanatoasa si nu numai
Pana la varsta de sase luni probabil ca bebelusul tau si-a dublat greutatea de la nastere, iar pana la varsta de un an si-a triplat-o, in timp ce inaltimea a crescut cu jumatate. Acest prim an de viata este anul in care creste cel mai rapid din toata viata sa.
Proteinele reprezinta una dintre substantele nutritive cheie pentru copil. Proteinele, care sunt esentiale pentru o crestere normala si o dezvoltare normala a celulelor din corp, sunt una dintre cele mai importante substante nutritive pe care copilul le consuma.
Nu trebuie sa iti faci griji in legatura cu aportul de proteine al copilului tau – laptele matern asigura combinatia perfecta de proteine de buna calitate in cantitatile necesare pentru copilul aflat in crestere.
De asemenea, noile descoperiri stiintifice demonstreaza ca nivelurile de proteine din laptele matern il ajuta pe copilul tau sa aiba o greutate sanatoasa.
Copilul are nevoie de alimente solide
Introducerea de alimente solide nu este destinata a inlocui laptele matern, ci mai degraba a completa aportul nutritional al acestuia – astfel, aceste alimente sunt adesea numite alimente complementare.
Incepand cu varsta de aproximativ 6 luni, introducerea de alimente solide bogate in substante nutritive este importanta din urmatoarele motive:
- Asigura o sursa de substante nutritive de care are nevoie copilul tau, in plus fata de laptele matern.
- Invata copilul sa manance cu lingura.
- Familiarizeaza copilul cu noi gusturi si texturi si il ajuta sa accepte mai usor aceste noi alimente nutritive.
- Consulta medicul in legatura cu momentul in care sa ii dai copilului alimente complementare alergene pentru prima oara.
Fa in asa fel incat fiecare imbucatura sa conteze
Cand alegi alimente pentru copilul tau nu uita ca stomacul lui este mic. Are putin loc pentru alimente care nu ii asigura substantele nutritive de care are nevoie. Daca ii dai alimente sau bauturi indulcite, stomacul lui se umple cu aceste alimente si nu va mai avea loc pentru alimentele bogate in substantele nutritive de care are nevoie.
Pe masura ce se familiarizeaza cu o gama variata de gusturi si texturi si pe masura ce se apropie de varsta de un an, va incepe sa consume mai multe alimente solide. Alimentatia sa zilnica trebuie sa includa fructe, legume, carne si cereale, pe langa lapte matern.
Articole similare