Importanta dozarii corecte a cerealelor
Vezi sfatul specialistilor despre importanta prepararii corecte a portiei de cereale pentru cel mic.
Cerealele stau la baza piramidei alimentare si reprezinta o sursa importanta de energie.
Cat de frecvent ar trebui sa-i ofer micutului meu o masa cu cereale?
Se recomanda o masa de cereale in fiecare zi. Ea poate fi dimineata, pentru a oferi sugarului energia necesara pe parcursul zilei, sau seara, pentru a asigura o masa consistenta inante de culcare. Trebuie sa fim insa atenti la varsta recomandata pentru fiecare produs. Astfel, un produs recomandat de la varsta de 8 luni se poate oferi oricand dupa aceasta varsta, dar nu inainte.
Cerealele pentru sugari sunt recomandate in perioada de diversificare datorita valorii lor nutritive excelente, gustului delicat adecvat si texturii moi.
Care este cantitatea de cereale recomandata la o masa?
Dozarea fiecarei mese de cereale este extrem de importanta. Reteta de preparare este indicata pe ambalajul fiecarei cutii. Cantitatea de cereale, lapte sau apa trebuie respectata pentru ca masa respectiva sa asigure necesarul de Fier, Iod sau acizi grasi esentiali din doza zilnica recomandata. Respectand reteta ne asiguram ca si consistenta este una adecvata varstei, de aceea se recomanda folosirea unei masuri usor de controlat.
Cerealele speciale pentru sugari sunt adaptate nevoilor nutritionale ale varstei, fiind fortifiate cu vitamine, minerale, acizi grasi esentiali si probiotice.
Cum ajustez cantitatea de cereale oferita la o masa in functie de varsta?
La inceputul diversificarii, pentru obisnuirea sugarului cu acest element nou, se poate incepe cu o singura masura (aprox. 5g) de cereale, amestecata cu 4-5 linguri de lapte. Apoi, se creste progresiv cantitatea, pana la o masa intreaga.
Desigur, apetitul celui mic poate sa varieze de la o zi la alta si de la un moment la altul al zilei. Uneori poate sa refuze ultimele lingurite, alteori poate sa mai ceara. Pe masura ce acesta creste, normal si cantitatea de cereale se va mari.
Ce ar trebui sa evit in momentul prepararii unei portii de cereale?
Cea mai frecventa greseala pe care o fac mamicile este legata de prepararea retetei cu apa sau lapte. Este posibil ca unii dintre parinti sa nu constientizeze faptul ca multe dintre retete sunt complete, adica contin deja lapte, preparandu-se cu apa fiarta si racita la 40 de grade. Adaugarea de lapte la aceste retete atrage dupa sine exesul de proteine, care pe termen lung favorizeaza aparitia obezitatii.
O alta tendinta a parintilor este sa utilizeze biscuiti simpli pisati, in loc de cereale. Acestia nu contin nutrientii necesari ce se regasesc in cerealele speciale pentru sugari si copii de varsta mica.
Afla parerea specialistului!
Articole similare