Alergia la proteina din laptele de vaca
O alergie apare atunci cand sistemul imunitar declanseaza o reactie exagerata de aparare la o substanta introdusa in corp, cu intentia de a elimina acea substanta.
Alergia la proteina din laptele de vaca este o problema care apare inca din primul an de viata si este una dintre cele mai raspandite alergii.
Practic, organismul reactioneaza la proteina din lapte, atunci cand consumam produse lactate (lapte sau alte produse) ducand la cresterea anticorpilor alergici numiti IgE.
Cum se manifesta alergia la proteina din laptele de vaca?
Bebelusul poate avea eczeme, varsaturi, scaune diareice, constipatie, dureri abdominale, crize de urticarie, reflux, refuzul de a manca, inflamarea buzelor si a limbii, piele uscate, dificultati in respiratie, tuse persistenta sau respiratie suieratoare, oboseala, agitatie. Si sa nu mai vorbim pe termen lung despre posibilitatea unei stagnari in cresterea bebelusului.
In orice caz, atunci cand se depisteaza alergia la proteina din laptele de vaca se scot din alimentatia copilului toate produsele lactate, urmand a le introduce, unul cate unul, dupa ce copilul a implinit varsta de 1 an. Daca alergia se manifesta in continuare, se mai asteapta 1-2 ani.
In cazuri extreme, poate avea o reactie alergica si un bebelus alaptat a carui mama a consumat produse lactate, prin transferul proteinei din laptele de vaca in laptele matern.
Mai dificil de depistat este atunci cand alergia nu are aceste simptome, ci unele care sunt comune altor afectiuni. De exemplu: regurgitarea, plansul exagerat, un somn dificil, rinoree. De retinut si faptul ca nu toate simptomele apar imediat dupa masa, unele pot sa apara dupa 1-2 zile sau chiar o saptamana, fiind foarte dificil in acest caz de depistat alergia. Insa, daca bebelusul tau prezinta oricare dintre simptomele enumerate mai sus, e recomandabil sa mergi la doctor pentru un diagnostic corect.
In ultimul timp, alergia la proteina din laptele de vaca apare mai des la bebelusi, punand parintii in dificultatea de a-l hrani pe bebelus cu produse lactate dar si cu lapte pentru copii de varsta mica pe baza de lapte de vaca. O problema majora apare in cazul bebelusilor care nu poti fi alaptati si care au alergie la proteina din lapte de vaca, deoarece in acest caz ei au nevoie de o formula de lapte speciala, bazate pe proteine vegetale (soia).
Alergia apare de obicei la bebelusii pana in 6 luni si de multe ori trece pana la varsta de 3 ani.
Articole similare