Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau? Asta pentru ca nevoile sale de crestere si dezvoltare se schimba in timp.
Ce este laptele matern? Care sunt beneficiile sale?
Laptele matern este laptele produs de glandele mamare ale femeii. Laptele matern este cel mai potrivit pentru un nou-nascut, fiindca are o compozitie perfecta de proteine, minerale si vitamine, dar contine, in special, anticorpi care protejeaza bebelusul in primele saptamani de viata. Mai mult, este usor de digerat si scade riscul ca cel mic sa sufere de astm si alergii.
Alte beneficii ale laptelui matern pentru bebelusi
- Bebelusii alaptati exclusiv pe durata primelor 6 luni de viata se confrunta cu mai putine infectii ale urechii, respiratorii si episoade diareice in comparatie cu cei hraniti cu formula. Acestia inregistreaza mai putine spitalizari si vizite la medic.
- Contactul piele pe piele, din timpul alaptarii, il ajuta pe bebelus sa se simta confortabil si protejat.
- Laptele matern asigura o imunitate mai buna impotriva virusurilor si bacteriilor. Acesta contine imunoglobuline, proteine care ajuta la intarirea sistemului imunitar al sugarului.
- Risc redus al sindromului de moarte subită a sugarului (SMSS). Bebelusii alaptati au un risc mai mic de SMSS, atat in prima luna, cat si in primul an de viata. .
- Copiii alaptati au mai putine sanse de a deveni obezi in comparatie cu bebelusii hraniti cu formula.
- Alaptarea reduce riscul atat pentru diabetul de tip 1, cat si pentru cel de tip 2.
Calitatea unica a proteinelor din laptele matern este ceea ce il face atat de special:
- La inceput, laptele matern contine mai multe proteine pentru ca bebelusul tau are nevoie de ele pentru a creste rapid;
- Mai tarziu, cantitatea proteinelor din laptele matern scade pentru ca si cresterea copilului incetineste.
Expertii si cercetatorii din domeniul medical considera proteinele drept cel mai important nutrient. Acestea au un rol major in cresterea bebelusului si contribuie la sanatatea si dezvlotarea sa. Atat de important incat calitatea si cantitatea de proteine primite de copilul tau in primele stadii ale vietii ar putea influenta sanatatea lui in viitor.
Beneficiile alaptarii pentru mama
- Refacerea rapida a uterului. In timpul alaptarii, corpul tau elibereaza o cantitate mare de oxitocina. Acest hormon ajuta la imbunatatirea contractiilor uterine si la revenirea uterului la forma sa normala, de dinainte de sarcina..
- Pierderea mai rapida a greutatii acumulate in sarcina.
- Mamele care alapteaza au un risc redus de depresie postnatala.
- Cu cat isi alapteaza copilul mai mult, cu atat mai mic va fi riscul de cancer de san si ovarian al mamei.
- Studiile arata ca femeile care alapteaza 1-2 ani, pot avea un risc cu 10-50% mai scazut de diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, colesterol si trigliceride marite, artrita si boli cardiovasculare.
Alaptarea este modul natural si cel mai comod de a hrani bebelusul si recomandam tuturor mamicilor sa isi alapteze copiii si sa ceara ajutor daca au dificultati privind alaptarea.
Alte tipuri de lapte
Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusi, insa sunt situatii cand mama nu poate alapta:
- Nu are lapte suficient si atunci se suplimenteaza cu lapte pentru copii de varsta mica;
- Nu poate alapta din motive de sanatate.
In cele mai multe situatii si doar la recomandarea unui medic, bebelusul va fi hranit (si) cu lapte pentru copii de varsta mica. In cazuri rare si, la fel, numai la indicatia medicului, unii bebelusi vor fi hraniti cu lapte de origine vegetala.
S-a observat, insa, mai ales in ultimii ani, recomandarea de a oferi copiilor de varsta mica dupa varsta de un an care nu pot fi alaptati lapte de vaca sau de capra, sub argumentul ca acest tip de lapte este natural si, implicit, bun pentru copii.
Laptele de vaca sau de capra
O analiza a compozitiei laptelui de vaca sau de capra arata ca laptele de vaca sau de capra contine o cantitate mult prea mare de proteine care pot solicita ficatul sau rinichii copiilor.
In plus, nivelul ridicat de saruri suprasolicita rinichii unui copil de varsta mica si pot irita mucoasa sistemului digestiv. Pentru copiii aflati in crestere, laptele de vaca (sau capra) nu este potrivit, fiindca este sarac in anumite vitamine si minerale necesare celor mici, ca de exemplu iodul, fierul si zincul, vitamina C sau A. Laptele de vaca poate duce asadar si la anemie, iar in plus are si potential alergen. Este important de stiut ca formulele pe baza de lapte de vaca au si ele potential alergen.
Asa cum s-a prezentat mai sus, nevoile nutritionale ale copiilor sunt mai mari per kg corp decat ale adultilor daca ne raportam la greutatea corporala. De exemplu, copiii de varsta mica au nevoie de mai mult fier decat adultii.
Stomacul celor mici reprezinta doar 20% din capacitatea stomacului unui adult, de aceea copiii au nevoie de hrana in cantitate mai mica, dar de calitate. Laptele pe care il consuma toata familia nu este solutia potrivita pentru cei mici, ei avand nevoie de un lapte potrivit, imbogatit cu vitamine si minerale.
Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului de varsta mica – sa nu uitam ca el este special conceput sa ajute la cresterea unui vitel de 40-50 kg, nu a unui copil de 10 kg. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre aceastia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absolut necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc.
Cercetarile au aratat ca atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie al organismului.
Copilul, desi ne seamana si ne preia obiceiurile alimentare, are nevoi nutritionale diferite de ale noastre. Astfel, daca pentru noi, adultii, laptele de vaca poate fi un aliment potrivit, pentru copii nu este deloc indicat consumul de lapte de vaca, deoarece acest lucru poate duce la carente semnificative. De aceea, impreuna cu medicul pediatru vom alege pentru copilul nostru formula de lapte potrivita.
Laptele special pentru copiii de varsta mica
Laptele special pentru copiii de varsta mica poate sa asigure peste 50% din necesarul zilnic de calciu (415 mg la 500 ml de lapte preparat) si peste 85% din necesarul de fier (6 mg la 500 ml de lapte preparat) si de iod (95 mcg la 500 ml de lapte preparat), in cantitatile adecvate pentru o dezvoltarea armonioasa. Nivelul de proteine si grasimi este potrivit unui mic organism in crestere, de aceea, in cazul in care se respecta recomandarea de consum, nu exista riscul unui exces in alimentatie.
Beneficii ale laptelui pentru copii de varsta mica
Aspecte practice ale laptelui pentru copii de varsta mica:
- Asigura un nivel minim de lichide copiilor care beau foarte putina apa;
- Fiind un aliment iubit de copii, este usor sa suplimentezi cu lapte meniul bebelusului, mai ales in zilele in care nu are pofta de mancare;
- Este bine acceptat de catre copii si in convalescenta, atunci cand nu accepta hrana solida.
Beneficii nutritionale ale laptelui pentru copii de varsta mica:
- Laptele pentru copii de varsta mica are o compozitie potrivita, pentru a putea asigura nutrientii necesari in cantitatea optima;
- Are adaos de fier care ii poate proteja pe copii de anemie feripriva (afectiunea cea mai des intalnita la copii);
- Contine calciu - atat de necesar in aceasta etapa pentru copii, pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor;
- Contine proteine in cantitatea optima care contribuie la necesarul copiilor;
- Are adaos de acizi grasi esentiali, care contribuie la necesarul de grasimi;
- Contine lactoza care contribuie la necesarul de carbohidrati;
- Are continut redus de sare, pentru a proteja rinichii;
- Are adaos de vitamine: Vitamina A, C, D, B2, B12.
Cand alaptarea nu este posibila, impreuna cu pediatrul vom alege formula de lapte potrivita pentru copilul nostru, care sa-i asigure toti nutrientii de care are nevoie.
Laptele de origine vegetala
Laptele vegetal este o alternativa tot mai dezbatuta in ultima vreme, dar acest tip de lapte (fie ca provine din soia, migdale sau orez) nu contine vitamina B12, calciu sau proteine necesare copiilor de varsta mica. Chiar daca are in compozitie anumite vitamine, laptele vegetal nu este recomandat copiilor la o varsta frageda, ca inlocuitor al laptelui matern sau al laptelui special creat pentru cei mici. Doar in anumite cazuri (alergii, afectiuni medicale), laptele vegetal este indicat de catre medic.
Exista avantaje ale alaptarii care indica spre superioritatea acesteia cand vine vorba de alimentatia copilului, insa viitoarele mame trebuie sa ia in calcul si o serie de aspecte mai putin placute ale acestui proces. Pregatirea pentru alaptare si continuarea acesteia impun o serie de restrictii precum supravegherea nutritiei mamei. In plus, pot aparea efecte negative asupra alaptarii in urma introducerii alimentatiei partiale cu biberonul, iar unele mame intampina dificultati in a reveni asupra deciziei de a nu alapta. Astfel, femeile care aleg sa nu alapteze trebuie sa aiba in vedere ca este esentiala utilizarea corecta a formulelor de inceput pentru a evita riscurile pentru sanatate ale alimentelor sau ale unor metode de alimentatie improprii, dar si faptul ca aceasta alegere vine cu o serie de implicatii sociale si financiare.
In concluzie, atunci cand ne dorim ca hrana celor mici sa contina cea mai buna solutie in materie de lapte, trebuie sa discutam cu un medic pediatru si sa alegem un lapte special potrivit copiilor de varsta mica si nevoilor nutritionale ale acestora. Desigur, laptele matern este solutia ideala, dar dupa varsta de 1 an, daca alaptarea nu mai este posibila, recomandam mamelor sa aleaga, la indicatiile medicului, cea mai sanatoasa alternativa: laptele pentru copii de varsta mica.
In ceea ce priveste formulele de lapte praf, trebuie retinut faptul ca exista un set de reguli clare, elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu privire la prepararea, depozitarea si utilizarea corespunzatoare a acestora. De exemplu, igiena este esentiala in procesul de preparare a formulelor de lapte praf. In lipsa unor reguli de igiena riguroase, exista riscul ca bebelusii sa se infecteze cu bacteria E. Sakazakii. Tot pentru a preveni acest risc major pentru sanatatea celor mici, se recomanda prepararea formulelor de lapte praf la o temperatura de minimum de 70 de grade Celsius, temperatura care scade semnificativ riscul de infectare.
Studii despre laptele matern
La Nestlé, studiile sunt in derulare si in continua actualizare de peste 50 de ani. Este cunoscut ca proteinele din laptele matern joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului tau, contribuie la dezvoltarea corpului, a muschilor si chiar a creierului copilului tau si ajuta la reducerea riscului de a dezvolta alergii.
Cercetatorii considera ca proteinele joaca un rol important in reducerea riscului de a deveni supraponderal mai tarziu in viata. De asemenea, este important pentru buna dezvoltare a sistemului imunitar si digestiv.
Proteinele din laptele matern joaca un rol decisiv in sanatatea viitoare a copilului tau. Calitatea ridicata a proteinelor din laptele matern este data si de adaptabilitatea acestuia. Structura laptelui se adapteaza perfect la varsta si nevoile copilului tau, in fiecare stadiu al sau de dezvoltare.
Pentru a afla mai multe despre proprietatile uimitoare ale laptelui matern sau despre cat de importante sunt proteinele pentru crestere si dezvoltarea bebelusului tau, intreaba medicul pediatru si afla mai multe si de pe www.nestlebaby.ro.
Articole similare