Bebelusul la 4 luni - Recomandari practice pentru buna dezvoltare a copilasului
De la momentul nasterii noului membru al familiei, urmeaza diverse etape in evolutia sa.
Parintii trebuie sa le cunoasca si sa le inteleaga, pentru a asigura ingrijirea corespunzatoare a bebelusului. Primele luni de viata ale copilasului sunt esentiale, iar astazi ne vom indrepta atentia catre o etapa importanta din cadrul acestui proces: viata bebelusului la patru luni.
Iata ce trebuie sa stii despre aceasta etapa si responsabilitatile pe care le ai, ca parinte, pentru a asigura sanatatea bebelusului tau.
Ce experimenteaza bebelusul la 4 luni
In aceasta etapa a vietii sale, copilasul devine tot mai curios sa descopere si sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Acesta se misca mai mult decat in primele trei luni de viata si isi foloseste frecvent manutele pentru a prinde obiectele aflate in imediata sa apropiere, care ii atrag atentia.
In plus, acesta rade mai des si incepe sa depuna eforturi pentru a se rostologoli, in incercarea de a se ridica. La patru luni, parintii trebuie sa supravegheze bebelusul cu atentie, in timp ce admira evolutia sa spectaculoasa, pe zi ce trece. Astfel, acestia vor elimina riscul aparitiei unor accidente.
Bebelusul la 4 luni - Sfaturi pentru parinti
Pe langa atentia acordata numarului de kilograme inregistrate de bebelus in fiecare luna si modul in care circumferinta diverselor parti ale corpului sau se dezvolta, parintii trebuie sa acorde atentie si urmatoarelor aspecte:
Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului la 4 luni
In aceasta etapa, bebelusul care petrecea cea mai mare parte a timpului sau dormind, devine mai vioi, transformandu-se intr-un mic acrobat, care incearca sa descopere mediul inconjurator. Iata ce trebuie sa faceti pentru a asigura dezvoltarea psihomotorie corespunzatoare a copilasului:
- Trebuie sa eliminati obiectele periculoase din jurul sau, pe care acesta va incerca sa le prinda cu manutele;
- Trebuie sa vorbiti cu el, sa ii cititi sau sa cantati in apropierea sa, intrucat acesta devine foarte atent la vocile din jur;
- La patru luni, bebelusul are tendinta de a plange frecvent, in cautarea atentiei sau pentru a obtine ce isi doreste. In aceste situatii, il puteti calma si alinta cu mangaieri, intrucat apropierea fizica este esentiala pentru el in aceasta perioada.
Greutatea optima a bebelusului la 4 luni
Greutatea bebelusului trebuie sa fie urmarita de parinti cu atentie, in fiecare luna, de la nasterea sa. Etalonul dupa care va puteti ghida, in acest caz, este greutatea de 800 grame pe care bebelusul trebuie sa o acumuleze lunar in primele sase luni de viata.
Pentru a asigura aceasta evolutie sanatoasa, trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- La patru luni, hranirea bebelusului cu lapte matern este extrem de importanta. De regula, nu este recomandata diversificarea alimentatiei acestuia in aceasta etapa, in care sistemul digestiv al bebelusului se afla inca in dezvoltare.
Garderoba potrivita bebelusului la 4 luni
Confortul bebelusului este esential, in fiecare luna de dupa nastere. La patru luni, veti observa ca majoritatea hainutelor cumparate la nastere nu i se mai potrivesc. Din acest motiv, trebuie sa alcatuiti noua sa garderoba.
Iata ce optiuni sunt recomandate in aceasta etapa:
- Body-urile raman baza garderobei bebelusului si la patru luni. Acesta poate dormi confortabil in cele potrivite varstei sale ca marime. In plus, le poate imbraca pe sub haine mai groase, atunci cand il scoateti la plimbare.
- Optati pentru materiale recomandate bebelusilor precum bumbacul moale. Acesta nu ii creeaza o stare de disconfort si ii protejeaza pielea sensibila. Salopetele confectionate din acest material sunt bune atat pentru interior, cat si pentru exterior.
- Garderoba bebelusului la patru luni trebuie sa includa si urmatoarele piese vestimentare: pijamalute confortabile, pantalonasi prevazuti cu botosei, sosetele, caciulite si alte accesorii potrivite varstei si dimensiunilor sale.
Programul de somn al bebelusului la 4 luni
Dezvoltarea corespunzatoare a bebelusului presupune un program corect de somn, in fiecare etapa a dezvoltarii sale. Fiecare copilas isi dezvolta un ritm biologic propriu, pe care parintii il vor observa inca din primele trei luni de viata.
- In functie de ritmul sau intern, trebuie sa ii asigurati un program de somn care sa ii asigure odihna, linistea si confortul. De regula, la patru luni, bebelusul adoarme singur atunci cand este obosit.
- Pauza recomandata dintre sedintele de somn din timpul zilei este de doua ore. In aceste pauze, il veti hrani conform propriilor sale nevoi, va puteti juca cu bebelusul, fiind recomandat sa vorbiti mult cu acesta si il puteti scoate la plimbare, in aer liber.
Fiecare bebelus are propriul sau ritm de dezvoltare biologica. Tinand cont de acesta si de recomandarile medicului pediatru, puteti crea mediul perfect de evolutie a copilasului vostru la patru luni.
Puteti descoperi mai multe informatii despre dezvoltarea si ingrijirea bebelusului, la orice varsta, pe nestlebaby.ro.
Articole similare