aparitia_primilor_dintisori_la_bebelusi_01

Primii dinti la bebelusi

6-12 luni
Articol
Aug 19, 2024
5 minute

"Obrajii copilului meu s-au inrosit, ii curg balutele si e un pic morocanos. Ma intreb daca nu cumva ii ies dintisorii. Mi-ar prinde bine niste sfaturi despre cum sa-l scap de durere si sa anticipez prima lui problema dentara!"

Aparitia dintisorilor la bebelusi poate fi dureroasa. Gingiile se umfla inainte ca dintele sa erupa, iar acest lucru, cu siguranta, nu-i deloc placut! Sunt si unii „norocosi” care trec prin toata aceasta faza si se aleg doar cu obrajii rosii. Altii, insa, pot sa sufere mult mai mult odata cu aparitia dintilor.

Urmeaza sfaturile noastre referitoare la calmarea durerilor bebelusului si descopera recomandarile legate de mentinerea sanatatii primilor dintisori.

Cand apar dintisorii la bebelusi

Primul dinte erupe, de regula, undeva in jurul varstei de 6-12 luni, de cele mai multe ori in mijlocul gingiei inferioare. Si, cu toate acestea, nu este o regula generala: la unii bebelusii, primul dinte poate aparea chiar si mai devreme.

Exista si cazuri, intr-adevar mult mai rare, in care cei mici chiar s-au nascut cu dinti. 

In schimb, in cazul altor bebelusi, primul dinte nu-si va face aparitia mai devreme de 12 sau chiar 18 luni.

De regula, ordinea aparitiei este urmatoarea: incisivii, urmati de primii molari (in jurul varstei de 12 luni), caninii (in jurul varstei de 24 de luni) si, in cele din urma, molarii din spate (in jurul varstei de 3 ani). 

Copiilor le apar dintii la varste diferite, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca primii dinti ai celui mic intarzie sa apara, in comparatie cu varul sau, care este de aceeasi varsta si caruia i-au aparut deja dintisorii. Aparitia dintisorilor la bebe nu are nicio legatura cu dezvoltarea acestuia.

Cand apar incisivii

Ordinea cresterii aparitiei incisivilor este urmatoarea:

    Arcada superioara

  • incisivii centrali - 8-13 luni
  • incisivii laterali - 8-13 luni

    Arcada inferioara

  • incisivii centrali - 6-10 luni
  • incisivii laterali - 10-16 luni

   
Cand apar caninii

Caninii apar, de regula, atat pe arcada superioara, cat si pe arcada inferioara in jurul varstei de 16-23 de luni.

Cand apar molarii

Arcada superioara si arcada inferioara

  • primii molari - 13-19 luni
  • molarii secundari - 15-23 de luni
     

bebelus murdar de mancare care sta pe jos

Simptome aparitie dintisori la bebelusi

Din nefericire, aparitia dintilor vine adeseori la pachet si cu o serie de simptome neplacute. Printre cele mai frecvente semne intalnite atunci cand apar dintii la bebelusi se numara:

  • salivatia excesiva
  • starea de iritabilitate, de agitatie
  • tendinta bebelusului de a baga orice obiect in gura
  • problemele cu somnul
  • roseata la nivelul funduletului
  • scaunele moi
  • obrajii inrositi
  • lipsa poftei de mancare sau, mai mult decat atat, refuzul de a manca
  • inflamarea gingiilor

Pe langa acestea, mai pot exista si alte simptome care indica aparitia dintilor la copii. De exemplu, atunci cand ies caninii la bebelusi, exista posibilitatea ca micutii sa se confrunte inclusiv cu febra.

Metode de calmare cand apar dintisorii

Daca cel mic sufera si cauti un tratament eficient, poti sa soliciti sfatul medicului pediatru. 
Cu toate acestea, exista o serie de alte lucruri la care poti apela pentru a alina durerea si pentru a diminua disconfortul resimtit de cel mic. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti ce anume i se potriveste cel mai bine copilului tau!

  • Masajul usor la nivelul gingiilor bebelusului, cu un deget curat, poate fi linistitor si poate ajuta la alinarea durerii;
  • Gelurile speciale pentru aparitia dintilor, care sunt disponibile in farmacii, pot, de asemenea, alina durerea copiilor;
  • Ofera-i celui mic un inel pentru dinti pe care sa-l rontaie. Recomandate sunt versiunile din plastic moale sau cele umplute cu lichid;
  • Si terapia bazata pe imbratisari functioneaza de minune atunci cand cel mic trece prin perioada dificila de aparitie a dintilor de lapte.

Cand incepi igiena dentara si cum sa ai grija de dintii bebelusului

Odata aparuti toti dintii de lapte ai copilului tau, este esential ca acestia sunt atent ingrijiti, indiferent ca sunt temporari. Retine ca micutul tau poate fi imediat afectat de carii. Daca nu te ocupi de tratament, acest lucru poate conduce la intarzierea aparitiei dintilor permanenti si chiar si la slabirea acestora din urma.

Acestea fiind spuse, iata cateva sfaturi de igiena dentara potrivite pentru cei mici:

  • Evita sa-i oferi copilului dulciuri, alimente dulci sau bauturi racoritoare. Obiceiurile inadecvate, cum ar fi introducerea suzetei in miere sau adaugarea de zahar la masa de seara sau in apa de baut, trebuie evitate;
  • Perierea dintilor bebelusului, imediat ce au aparut, cu ajutorul unei periute special concepute si al unui mic strop de pasta de dinti cu continut scazut de fluor (sub 500 ppm), este recomandata. Prin urmare, nu trebuie administrate suplimentele orale pe baza de fluor. Solicita sfatul medicului pediatru in acest sens;
  • La varsta de 1-2 ani, ar trebui sa perii dintii copilului seara sau, ideal, dupa fiecare masa. Alege o periuta special conceputa si o pasta de dinti cu continut de fluor, adecvata varstei copilului tau.
  • Ar trebui sa mergi cu cel mic la primul sau control stomatologic in jurul varstei de 6 luni. Astfel, medicul dentist va verifica daca dintii si gingiile se dezvolta corespunzator si, ulterior, iti va oferi si tie o serie de sfaturi cu privire la cum sa mentii sanatatea orala a copilului. Este si o ocazie ideala ca cel mic sa se intalneasca cu medicul dentist si sa inceapa sa nu se mai streseze la intrarea in cabinetul de stomatologie, mai ales ca, incepand cu aceasta varsta, va fi necesar sa revina pentru consult in mod regulat!

Aparitia primilor dintisori la bebelusi poate provoca adevarate emotii in cazul multor parinti, mai ales daca micutii lor se confrunta cu tot felul de simptome neplacute: de la starea de agitatie, pana la refuzul de a manca. 

Totusi, este important sa retii ca aceasta etapa este una fireasca, iar disconfortul resimtit de cel mic este trecator. 

Daca este necesar, apeleaza la metodele de calmare potrivite pentru momentul in care bebelusului tau ii apar dintii de lapte: sunt sanse mari ca acestea sa-l ajute sa se linisteasca.
 

Customer reviews

3.7

6 global ratings

Ratings

  • 5 star
    4
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    2

Articole similare

View details Ce faci cand cel mic viseaza urat?
Articol
Ce faci cand cel mic viseaza urat

Ce faci cand cel mic viseaza urat?

"De regula, cel mic adoarme in doar cateva minute, dar in ultimul timp se tot trezeste in toiul noptii tipand si imi vine din ce in ce mai greu sa-l linistesc.

4 minute citit

View details Cum se dezvolta creierul bebelusului tau
Articol
Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Este incredibil sa-ti privesti bebelusul cum invata lucruri noi! In fiecare zi inregistreaza noi progrese si invata atat de rapid. Poate este vreun Einstein, cine stie?

3 minute citit

View details Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?
Articol
Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree

Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?

Unul dintre primii pasi pe care ii poti face cand bebelusul tau incearca sa iti transmita ceva este sa ramai calma si sa investighezi cu blandete cauza.

3 minute citit

View details Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau
Articol
Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

In mod instinctiv stii cum sa-ti protejezi copilul, atunci cand vrei sa se linisteasca il iei in brate ca sa-l linistesti sau il imbraci mai gros cand e frig afara.

2 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

View details Alergia la proteina din laptele de vaca
Articol
alergia la proteina din laptele de vaca

Alergia la proteina din laptele de vaca

O alergie apare atunci cand sistemul imunitar declanseaza o reactie exagerata de aparare la o substanta introdusa in corp, cu intentia de a elimina acea substanta.

2 minute citit

View details Constipatia la bebelusii alaptati
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Constipatia la bebelusii alaptati

Laptele matern este mai usor de digerat, fiind considerat un laxativ natural. De aceea, constipatia apare, mai rar, in randul bebelusilor alaptati, exclusiv, la san.

3 minute citit

View details Tool: cum si cat creste bebelusul tau?
Articol
cresterea bebelusului

Tool: cum si cat creste bebelusul tau?

Diagramele cu curbele de crestere ale bebelusului sunt instrumente pe care medicii pediatri le folosesc pentru a verifica starea generala de sanatate a micutului vostru.

3 minute citit

View details Totul despre masajul bebelusului
Articol
Totul despre masajul bebelusului

Totul despre masajul bebelusului

Se crede ca masajul ajuta bebelusii sa se relaxeze, incurajeaza comunicarea si-i ajuta pe cei mici sa se dezvolte frumos. Se poate incepe masajul bebelusilor inca de la nastere?

6 minute citit

View details Greutate bebelusi - tabel greutate copii pe luni
Articol
greutatea_ideala_la_bebelusi

Greutate bebelusi - tabel greutate copii pe luni

Greutatea si inaltimea unui bebelus sunt masuratori importante dupa care orice parinte se poate ghida pentru a afla daca cel mic se dezvolta corect in primele luni de viata.

3 minute citit

View details Totul despre scaunele neregulate la copii
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Totul despre scaunele neregulate la copii

Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.

5 minute citit

View details Anemia feripriva la copii si preventia ei
Articol
Anemia feripriva la copii si preventia ei

Anemia feripriva la copii si preventia ei

Anemia feripriva este cauzata de lipsa de fier, iar la copii apare cel mai des intre 6 luni si 2 ani din cauza unui dezechilibru intre cresterea accelerata si aportul insuficient de alimente care c

3 minute citit

View details Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica
Articol
deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Deficientele nutritionale ale copiilor de varsta mica

Pentru a creste sanatosi, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa le asigure zilnic toti nutrientii de care au nevoie.

4 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
Articol
Ce lapte este potrivit pentru copilul tau

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?

In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele

2 minute citit

View details Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Articol
simbol calciu

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului

Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.

3 minute citit

View details Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului
Articol
Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

Cum sa ii oferi necesarul de fier bebelusului

A avea grija de nevoile nutritionale ale bebelusilor poate fi de cele mai multe ori destul de dificil, deoarece la fiecare masa trebuie sa iei in calcul deficitul de fier si anemia cu care se poate

3 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.