10 sfaturi pentru un stomacel linistit

10 sfaturi pentru a evita durerile de burta la copii

de la 6 luni
Articol
Noi. 15, 2024
4 minute

Fiecare mama doreste ca bebelusul ei sa fie fericit. In primele luni de viata, stim ca focusul nostru cel mai mare se pune pe alimentatie: cat mananca bebe, cand mananca sau de ce nu mananca? Ne facem griji daca nu vrea sa manance anumite alimente, daca mananca prea putin la o masa, etc.

Pentru ca bebelusul tau sa aiba un stomacel linistit iata ce poti face:

1. Tine-l in brate atat cat are nevoie

Chiar daca ai de facut treaba in casa sau ai nevoie sa iesi in oras la piata sau sa iti platesti facturile, ia-l pe bebe cu tine in sling sau manduca (port-bebe) daca este posibil. Apropierea fizica reduce stresul, ceea ce va avea un efect pozitiv si asupra stomacelului sau.

2. Stabileste o rutina si straduieste-te sa o respecti

Se stie ca atunci cand au un program, cand toate activitatile sunt predictibile, copiii se obisnuiesc cu rutina lor si sunt mai usor de gestionat. Faptul ca lucrurile se intampla intr-o anumita ordine, le confera siguranta intr-o lume in care ei nu detin controlul.

3. Stabileste ore de masa fixe

In felul acesta, stomacul lui se obisnuieste cu un program de masa si nu va mai cere de mancare haotic. Este mai usor si pentru tine sa te poti organiza cu mesele si cu iesirile in parc. In plus, in acest fel ii creezi rutine sanatoase de alimentatie.

4. Respecta combinarea sanatoasa a alimentelor

Evita acele combinatii care pot genera dureri de burta, balonare sau stare de rau, respectand distanta corecta intre mese si gustari. In acest fel se respecta si timpii de digestie pentru fiecare aliment in parte si eviti balonarile sau proasta absorbtie a nutrientilor.

5. Un copil odihnit are un stomac linistit

La fel ca si adultii, si copiii au nevoie de un somn odihnitor si suficient. Daca nu a dormit bine sau suficient, bebelusul va fi nervos si mesele vor fi agitate, ceea ce ii poate crea disconfort.

parinte-in-felul-tau

6. Evita alimentele care stii ca pot sa-i creeze disconfort

Se stie ca fasolea boabe fiarta sau varza fiarta genereaza balonare la marea majoritate a oamenilor, asadar ar fi o idee buna sa le eviti in primii ani de viata ai copilului tau. Testeaza reactia bebelusului si la ceapa, usturoi sau alte condimente si vezi ce-i place si ce nu-i face bine.

7. Evita alimentele nesanatoase

Evita alimentele nesanatoase, fast-food, cartofii prajiti sau alte alimente prajite, prea sarate sau cu prea mult zahar (bauturi carbogazoase, dulciuri, etc).

8. Asigura un mediu calm si linistit pentru masa

O masa luata in armonie si stare de bine va avea un efect benefic asupra digestiei. Starea psihica influenteaza starea din corpul fizic. Introdu rutine inainte de masa: ne spalam pe maini impreuna cantand un cantecel, pregatim masa impreuna. Poti face orice crezi ca ajuta la crearea unui mediu placut.

9. Evita sa-i oferi gustari la locul de joaca

Uneori este mai usor pentru noi sa-i oferim gustarea la locul de joaca, in parc. Insa agitatia de la locul de joaca nu este tocmai un mediu prielnic pentru luarea mesei. In plus, bebelusul va fi agitat pentru ca si el, la randul lui, va dori sa mearga la joaca si atunci se va grabi sa termine repede. Ca sa nu mai spunem de situatiile in care copiii iau o imbucatura si o zbughesc la joaca, se dau pe tobogan si apoi se intorc la mamici la bancuta ca sa mai ia o imbucatura. In afara de pericolul de inecare cu mancare, nu este deloc sanatos sa mestece in timp ce incearca sa se catere pe ceva sau alearga.

10. Cantitati suficiente, mancare variata si apetisanta la ore potrivite

Afla care sunt cantitatile de macare recomandate de medici pentru varsta copilului tau astfel incat sa nu ai tendinta de a-l indopa atunci cand nu este cazul. Gateste mancare proaspata si variata, ofera-i periodic alimente noi, retete noi, ca sa-i poti asigura nutrientii necesari. Nu uita ca masa de seara sa se serveasca cu ceva timp inainte de culcare, pentru a nu adormi cu burtica prea plina.

O masa pregatita cu dragoste si luata intr-un mediu armnios il va ajuta pe copil sa aiba amintiri placute despre orele de masa petrecute in familie. Atitudinea fata de mancare este foarte importanta si se cladeste in primii ani de viata. Te sfatuim sa-i creezi amintiri placute despre masa luata in familie!

Pareri 

5

14 global ratings

Note

  • 5 star
    14
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0
5
Loredana Boiasu Sep. 4, 2021

Bebe este foarte încântat de produsele de la Nestlé

Articole similare

View details Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Articol
Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona?

5 minute citit

View details Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?
Articol
Ce lapte este potrivit pentru copilul tau

Ce lapte este potrivit pentru copilul tau?

In primele luni de viata este simplu sa ii asiguri copilului tau o alimentatie sanatoasa: prin alaptare, bebelusul primeste toti nutrienitii de care are nevoie, in cantitatile potrivite, bineintele

2 minute citit

View details Cum se dezvolta creierul bebelusului tau
Articol
Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Este incredibil sa-ti privesti bebelusul cum invata lucruri noi! In fiecare zi inregistreaza noi progrese si invata atat de rapid. Poate este vreun Einstein, cine stie?

3 minute citit

View details Absortia fierului din alimente la bebe
Articol
Absortia fierului din alimente la bebe

Absortia fierului din alimente la bebe

Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crest

2 minute citit

View details Laptele pentru copii de varsta mica
Articol
lapte pentru copii de varsta mica

Laptele pentru copii de varsta mica

Hranirea copilului este una dintre cele mai mari responsabilitati ale proaspetilor parinti.

3 minute citit

View details Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi
Articol
Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Bebelusul tau te priveste cu ochii larg deschisi si uneori chiar se uita fix la anumite obiecte. Oare cum te percepe cel mic si ce viziune isi face despre tot ceea ce-l inconjoara?

5 minute citit

View details Influenta nutritiei asupra somnului copilului
Articol
Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Somnul joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor, deoarece in timpul somnului are loc productia hormonului de crestere si a hormonilor tiroidieni.

3 minute citit

View details Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?
Articol
Somnul bebelusului

Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?

Cand va dormi copilul tau toata noaptea, fara sa se mai trezeasca in timpul somnului? Este in regula ca bebelusul sa se intoarca in timpul somnului?

6 minute citit

View details Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau
Articol
Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

In mod instinctiv stii cum sa-ti protejezi copilul, atunci cand vrei sa se linisteasca il iei in brate ca sa-l linistesti sau il imbraci mai gros cand e frig afara.

2 minute citit

View details Cum sa asiguri igiena bebelusului tau
Articol
Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Bebelusul tau are nevoie de o igiena impecabila si de multa ingrijire pentru a-si forma un corp sanatos. Iata ce aspecte trebuie luate in vedere atunci cand ii facem toaleta.

3 minute citit

View details Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Articol
simbol calciu

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului

Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.

3 minute citit

View details Alergie la lapte de vaca la bebelusi
Articol
Alergia bebelusului la laptele de vaca

Alergie la lapte de vaca la bebelusi

Bebelusul tau nu se simte bine dupa ce serveste orice produs lactat? Atunci este posibil sa fie alergic la laptele de vaca. Ti-ar placea sa afli mai multe detalii in legatura cu acest subiect?

4 minute citit

View details Constipatia la bebelusii alaptati
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Constipatia la bebelusii alaptati

Laptele matern este mai usor de digerat, fiind considerat un laxativ natural. De aceea, constipatia apare, mai rar, in randul bebelusilor alaptati, exclusiv, la san.

3 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul
Articol
Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Dezvoltarea arhitecturii creierului nu se poate realiza fara stabilirea unei relatii cu persoanele apropiate si fara implicarea adultului in relatia cu copilul.

3 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Ce faci cand cel mic viseaza urat?
Articol
Ce faci cand cel mic viseaza urat

Ce faci cand cel mic viseaza urat?

"De regula, cel mic adoarme in doar cateva minute, dar in ultimul timp se tot trezeste in toiul noptii tipand si imi vine din ce in ce mai greu sa-l linistesc.

4 minute citit

View details Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
Articol
Cum pot sa-mi impiedic micul explorator sa se accidenteze acasa?

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?

"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede.

4 minute citit

View details Totul despre scaunele neregulate la copii
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Totul despre scaunele neregulate la copii

Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.

5 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.