MyFeed Personalized Content
6-12 luni
Articol
Adauga acest post la favorite

Muscatul si mestecatul la bebelusi

De cand a venit pe lume, bebelusul tau nu s-a hranit cu nimic altceva decat cu lapte. Atunci cand ii introduci alimentele solide, nu numai ca il ajuti sa descopere noi arome, ci si o serie de texturi diferite. Pentru el este o adevarata revolutie!

5 minute citit Feb. 27, 2024

Orice forma de progres se coreleaza cu procesul de dezvoltare al bebelusului! Dupa doar cateva luni, gura lor este capabila sa faca fata si altui tip de mancare, in afara laptelui. Iata ca sunt in sfarsit gata sa descopere nu numai o serie de texturi noi, ci si o gama larga de noi arome extraordinare. Experienta este, putin spus coplesitoare si le va revolutiona intreaga viata!

 

Mestecatul: etapa esentiala in procesul de dezvoltare a bebelusului tau

In vreme ce suptul constituie un reflex, mestecatul reprezinta rezultatul unui proces de invatare care debuteaza undeva in jurul varstei de patru luni si continua pana la varsta de aproximativ un an. Iata de ce este absolut imposibil ca un nou nascut sa inghita altceva decat lapte in primele trei luni de viata.

Limba lor va scoate afara instinctiv orice alte alimente solide. Spre 4/5 luni, micutului tau i se deschide in fata ochilor un intreg nou univers si fiecare etapa din procesul de dezvoltare conduce treptat spre o noua astfel de etapa relevanta; prin comparatie, este ca si cum am vorbi de papusile Matrioska din Rusia! Mai intai, micutii descopera ca pot suge, „strange intre gingii” si pot tine un aliment in gura. Bineinteles ca nu dupa mult timp ajung sa adore toate aceste senzatii!

Doua luni mai tarziu, dezvoltarea lor la nivel psihomotor si aparitia incisivilor le permite sa exerseze actiunea de mestecare. Gratie acestei noi deprinderi, muschii obrajilor, buzele si faringele devin mai puternice. Descopera, in mod surprinzator pentru ei, faptul ca pot sfarama alimentele in gura.

Aparitia noilor gusturi la nivel personal marcheaza debutul construirii propriei imagini despre sine. Cat de curand vor fi capabili sa-si savureze mancarea in bucatele mici. Pe masura ce micutul isi perfectioneaza tehnica de mestecat, maxilarele se intind si se formeaza la propriu. Daca vei introduce treptat alimentele solide, micutul va suferi mult mai rar de infectii la nivelul aparatului auditiv, iar mai tarziu, va frecventa de mai putine ori cabinetul unui medic ortodont. Mai mult decat atat, in perioada cat invata sa mestece, bebelusul tau va invata in cele din urma si cum sa isi tina singur propria-i lingurita si cum sa se descurce cu o caniță. Tie iti revine datoria de a-l ghida prin toate aceste etape de atingere a independentei in materie de alimentare.

parinte-in-felul-tau

 

Cum sa-ti ajuti bebelusul intre 5 si 12 luni: prin simulare, fara a forta lucrurile sa se intample

A sosit momentul cel mare: micutul tau este in sfarsit gata sa exploreze noi orizonturi in materie de gusturi. Destul de incercat intre sentimentele de curiozitate si teama de necunoscut, micutul tau va prezenta, fara indoiala, o oarecare timiditate la inceput. Tie iti revine datoria de a respecta fiecare aceasta etapa in procesul lui de maturizare si de a nu-l forta niciodata sa incerce ceva pentru care nu este inca pregatit.

  • In jurul varstei de 5–6 luni: ofera-i texturi sub forma de piure bine pasat , texturi fine, care sa nu difere radical de textura laptelui, pentru ca la inceput, procesul de tranzitie sa se desfasoare cat mai delicat cu putinta.
  • In jurul varstei de 7–8 luni: inlocuieste varianta „fin” cu varianta pasat, care lasa loc de mai multa textura, sub forma de piureuri de fructe si de legume.
  • De la 9 luni in sus: trece-l la alimente de mici dimensiuni, in bucati moi, cum ar fi pastele de tipul „alfabet”, bucatele mici de cartofi gatiti foarte bine, orezul moale, fructe si legume coapte foarte bine, etc. Continua cu carne si peste sub forma de piure, intrucat textura acestora este mult mai dificil de mestecat.
  • De la 12 luni in sus: Mesele micutului tau pot include bucati mici de alimente de diverse marimi si consistente Zdrobeste alimentele cu ajutorul unei furculite, incercati-le impreuna cu felii de morcov copt, cubulete de sfecla rosie, mici bucati de rosie decojite, etc. Tine totusi cont de faptul ca baietelul sau fetita ta nu poate inca manca exact ca o persoana adulta. Nu forta lucrurile cand vine vorba de proteine, prin aceasta intelegandu-se carnea si pestele (3–8 lingurite pe zi), si fa o prioritate din ceea ce inseamna laptele, produsele lactate si cerealele

 

Are si micutul tau un cuvant de spus in tot acest proces?

Chiar si daca vei urma ad-literam instructiunile dintr-un manual, micutul tau tot va vrea sa isi impuna si el punctul de vedere. Iata cateva sfaturi care sa te ajute:

  • Pentru a-ti ajuta micutul viitor gurmand sa faca diferenta intre mai multe texturi distincte: 
  • Ofera-i o parte din masa respectiva sub forma de piure si cealalta parte sub forma pasata sau in bucati de mici dimensiuni, in functie de varsta pe care o are micutul. 
  • Din cand in cand, permite-i copilului sa-si atinga mancarea cu mainile, astfel isi va dezvolta toate simturile.
  • In cazul in care micutului tau nu-i place o anumita textura: da-i ragaz cateva zile, iar apoi incearca din nou sa introduci acelasi tip de textura impreuna cu un aliment diferit.
  • In cazul in care bebelusul tau refuza sa guste un aliment nou: nu-l forta sa manance. Daca incercarea se dovedeste a fi un proces laborios, nu te grabi. Nu transforma orele de masa intr-un razboi emotional (evita expresii de genul „hai papa pentru mami”) sau intr-o batalie a vointelor. Poate ca micutul tau are doar nevoie de o perioada un pic mai indelungata pentru a se adapta la aceste noi realitati!

Important:

Nu astepta prea mult pana sa-l treci la alimente pasate. Daca ii oferi prea mult timp alimente sub forma de piure, micutului tau ii va veni foarte greu sa acepte ulterior alte texturi „mai dure”.

Cand treci la etapa cu mici bucatele de alimente, asigura-te ca nu sunt prea tari sau prea mari ca dimensiune. Lucrurile pot lua foarte usor o intorsatura „gresita”!

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.