O alimentatie deficitara duce la carente care vor afecta nu numai cresterea copilului (in inaltime, in greutate, dezvoltarea capacitatilor mentale), dar pot periclita si sanatatea lui.
Se stie ca lipsa de vitamina C poate genera scorbutul, iar carenta de vitamina D provoaca rahitismul.
Ca si adultii, copiii au nevoie de alimente care sa le ofere toate grupele de nutrienti si micronutrienti: proteine, grasimi, carbohidrati, dar si de vitamine, minerale si enzime.
Care este rolul nutrientilor?
Proteinele sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor la copii, de aceea este important ca acestia sa consume alimente care o sursa de proteine: peste, oua, carne slaba, fasole, linte.
Lipidele sunt necesare pentru asigurarea energiei. Este important ca sa se consume alimente sanatoase ca: pestele gras, iaurtul si laptele integral, avocado, untul, uleiurile presate la rece.
Glucidele ofera energie organismului, de aceea copii au nevoie in meniul lor de carbohidrati complecsi: orez, cartofi, cereale integrale, paine si paste din faina integrala. O sursa importanta de energie o reprezinta si fructele: bananele, merele, perele, piersicile, prunele, strugurii etc.
Ce alimente putem oferi copiilor in functie de varsta?
Daca atunci cand sunt sugari, acestia isi iau toti nutrientii din laptele matern sau din formula de lapte, atunci cand alaptarea nu este posibila, dupa ce incepe diversificarea, vor avea nevoie sa consume produse din toate grupele alimentare.
Numarul de mese scade pe masura ce copiii cresc in varsta: in primele saptamani bebelusii au nevoie sa fie alaptati la fiecare 2-3 ore, reducandu-se treptat numarul meselor la 2 mese de lapte/zi si 3-4 mese de hrana solida.
Dupa varsta de 4-6 luni
Diversificarea incepe cu introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului.
Se recomanda, pentru inceput, supa de morcovi, la care se adauga dupa cateva zile patrunjel, pastarnac sau dovlecel, cartof. Dintre fructe sunt permise: mar, para, piersica, nectarina, avocado. De asemenea, sunt permise orezul si cerealele speciale pentru sugari.
Dupa 6 luni
Se poate introduce carnea de pui sau curcan - fiarta, peste, galbenusul de ou.
Fructe: Banane, caise, cirese, smochine, struguri, etc.
Legume recomandate in aceasta etapa: ceapa, ardei, usturoi, praz.
Se pot introduce lactatele: unt, smantana, iaurt, branzica facuta in casa.
Dupa 9 luni
Se introduce carnea de vita, de porc, precum si leguminoasele: fasole verde, linte, mazare, naut.
Fructe: mango, ananas.
Legume: broccoli, conopida, spanac, varza, rosii, castraveti.
Dupa 12 luni
Se poate introduce si albusul de ou, ton, nuci si seminte (caju, migdale, chia, canepa, seminte de floarea soarelui, dovleac etc), cacao s.a.m.d. .
Treptat, copilul este expus la o gama din ce in ce mai variata de mancaruri. Acest lucru nu inseamna ca ii putem oferi din mancarea adultilor, deoarece este posibil ca adultii sa consume alimente prea sarate, prajite, cu adaos excesiv de grasimi, cu un continut prea ridicat de proteine sau zahar. Este necesar sa-i obisnuim de mici pe copii cu gusturile de alimente simple, putin prelucrate, pentru a le transmite obiceiuri sanatoase de alimentatie.
Sursa: https://diversificare.ro/slider/2011/06/tabelul-diversificarii-alimentatiei