Distribuie articol
X
Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre

  Uneori, cei care sunt tatici pentru prima data isi gasesc cu greu locul. Te intrebi cum sa gasesti echilibrul intre autoritatea parentala si a fi prietenul copilului tau? Cum poti sa imparti acest rol de parinte cu sotia? Toti cei care devin tatici pentru prima oara se confrunta in mod frecvent cu astfel de intrebari.

  18.01.2018 - 12:30

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Din ce in ce mai iubitori si mai prezenti in viata celui mic, tatii joaca un rol esential, care trece cumva dincolo de imaginea lor de figura autoritara. Tatii trebuie sa-si traiasca acesta frumoasa perioada a paternitatii in cel mai bun mod posibil.


  Figura tatalui de-a lungul timpului


  Pana la finalul secolului 20 in statele occidentale, tatal reprezenta autoritatea. Rolul sau era, fara niciun dubiu, sa socializeze cu cei mici. In sistemul traditional, mama asigura prezenta emotionala si grija zilnica. Si totusi, in prezent acest model traditional s-a perimat destul de mult, de vreme ce marea majoritate a femeilor din ziua de astazi merg la serviciu. Dar despre tati ce putem spune? Acestia sunt de regula mult mai iubitori cu micutul si au din ce in ce mai frecvent curajul sa-si demonstreze aceste sentimente. Continua totusi sa reprezinte autoritatea care este importanta in cazul celor mici. Tot tatii sunt cei care ofera o alternativa la relatia de fuziune mama-copil, fapt de o relevanta esentiala pentru starea de bine a familiei.

  fii parinte in felul tau - ghid pentru parinti


  Legatura dintre familie si societate


  Tatii de moda noua pot sa le dea copiilor incredere in fortele proprii, iar asta este ceva ce mamele gasesc adeseori foarte dificil sa faca: incitandu-i pe cei mici sa se aventureze in lumea din exterior, incurajandu-le dorinta de a explora. Cand tatii se joaca cu cei mici, acestia nu ezita sa incalce regulile sau sa combine jocurile. Le place sa se joace de-a calutul iar cel mic cere mereu si mereu inca o tura.

  Tatii reprezinta in acelasi timp si legatura dintre modul in care cel mic se impune pe sine in cadrul familiei si felul in care acesta se integreaza in societate. Si totusi mai trebuie sa se faca progrese in acest sens.

  Chiar daca unii tati se implica activ in viata de familie, statistica ne arata ca exista un oarecare dezechilibru. In prezent, femeile isi dedica in jur de 16 ore pe saptamana pentru activitatile din gospodarie, prin comparatie cu 6 ore in cazul barbatilor*. Tot femeile petrec in medie 17 ore pe saptamana avand grija de copii, in comparatie cu cele 13 ore petrecute de barbati.

  De obicei mamele sunt cele care se ocupa de temele micutilor si in general de tot ceea ce tine de scoala, dar cand se implica si tatii, acest lucru nu poate fi decat benefic pentru cei mici. Depinde de tine sa gasesti modalitatile potrivite pentru a-ti imparti rolurile. Tema la matematica se poate face cu tata, tema la limba engleza cu mama, sau temele cu mama si sedintele cu parintii cu tata.

  Impartirea rolurilor si a responsabilitatilor este importanta  intr-un cuplu, intrucat prin aceasta se stabileste o rutina zilnica, ceea ce contribuie la structurarea vietii celui mic si astfel, la faptul ca acesta se simte in siguranta. Astfel, tatii sunt capabili sa-si indeplineasca rolul in totalitate, dar impartirea rolurilor este esentiala si pentru a le „usura” pe mamici. O mamica relaxata inseamna un copil mai fericit.


  Testimoniale


  George, tatal lui Matei
  „Cand s-a nascut fiul meu, ma temeam ca nu voi sti sa-i schimb scutecul. Tata avea mereu obiceiul sa spuna ca astea erau „treburi de femei” ca sa o tachineze pe mama. In primele saptamani am cam bajbait. Matei chiar a si facut un pipi cand eu ii schimbam laborios scutecelul, si i s-a  parut tare caraghios momentul. Acum ma pricep de minune!"

  Citeste

  De retinut

  • Figura paterna pana in secolul 20

   Tatal reprezenta autoritatea iar rolul sau era de a socializa cu cel mic si nu de a-l ingriji.

  • Figura materna pana in secolul 20

   Mama asigura prezenta emotionala si grija zilnica.

  • Impartirea sarcinilor

   Trebuie gasite modalitati de impartire a sarcinilor atunci cand vine vorba de ingrijirea celor mici. Mama poate ajuta la teme, tatal se poate duce la sedinta cu parintii.

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • cuburi colorateCiteste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • capa absolvireAfla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • servietaIncearca aplicatiile noastre utile.
  • newsletterRamai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Mamele au notat acest articol 0/5
  avatar
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.