Ghici ce? Bebelusul tau are acum o piele adevarata! Si, uimitor, toate celelalte organe ale sale, chiar daca inca sunt micute, sunt deja la locul lor. Nervii optici sunt in dezvoltare, iar acum capul lui este bine dezvoltat, desi inca este mult mai mare decat restul corpului sau. Inima si ficatul sau ocupa mult spatiu la tine in burtica acum.
Si inca o veste noua, i s-a format coloana vertebrala. Mainile si picioarele sale se lungesc, iar „codita” sa mica va disparea in curand. In urmatoarele saptamani, palmele sale membranate si membrana vor face loc pentru degete potrivite si bine-separate. Ce saptamana aglomerata!
Corpul tau in saptamana 6 de sarcina
Esti pe drumul cel bun, iar bebelusul tau se va naste in aproximativ 33 de saptamani. Cateva dintre efectele secundare mai putin placute ale sarcinii s-ar putea intensifica. Acestea includ, de exemplu, faimoasele greturi si tulburari de somn si de dispozitie. O consolare micuta este faptul ca ele reprezinta un semn bun. Ele apar, deoarece schimbarile hormonale din corpul tau sunt perfect normale si indica o sarcina sanatoasa. Totusi, nu te forta prea mult acum! E adevarat ca sarcina nu este o boala, dar tot presupune un efort din partea organismului. Poate ca rutina ta zilnica si viata profesionala iti vor permite sa iei o pauza in plus din cand in cand.
Alimentatia in saptamana 6 de sarcina
Daca te simti destul de obosita, poti sa iti ajustezi dieta pentru a preveni surmenajul. Alimentele precum carbohidratii complecsi (alimente cu amidon, precum painea, pastele, cartofii, orezul, cerealele si leguminoasele) te vor ajuta sa iti pastrezi energia de-a lungul zilei. Nu uita sa adaugi niste fructe si legume – surse grozave de vitamine, cereale integrale, germeni de grau si nuci pentru magneziu, pentru starea de echilibru interior, si vitamina B6, care este cruciala pentru functionarea normala a sistemului nervos.
Evita sucurile si produsele lactate nepasteurizate si asigura-te ca toate fructele si legumele au fost spalate cu atentie si nu au nicio urma de murdarie pe ele.
Sfaturi
Te-ai intrebat daca poti continua sa faci sport si sa alergi in timpul sarcinii? Daca deja o faceai in mod regulat, sunt sanse mari sa poti continua, atat timp cat te simti bine in timp ce alergi. Bineinteles, vorbeste cu doctorul tau inainte – nimeni nu te stie mai bine!
Daca doctorul tau isi da acordul, uite cateva reguli generale pentru atunci cand esti gravida:
- Limiteaza-te la 4 sau 5 km pe alergare.
- Acorda atentie corpului tau. Opreste-te din alergat daca: nu ai luat suficient in greutate, te simti ametita in timp ce alergi sau prezinti semne clare de incetinire.
- In ultimul trimestru, alege mersul rapid in locul alergatului.
- O regula buna cand esti insarcinata este sa nu te suprasoliciti.
