Esti deja in a 22-a saptamana si te-ai familiarizat cu detaliile despre dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii. Fatul incepe sa arate ca un nou-nascut in miniatura. Daca ai putea privi inauntru, ai vedea cum bebelusul tau isi suge degetul mare, reflexul de supt fiind practic perfectionat in acest moment. Este modalitatea naturii de a-l pregati pentru alaptat. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.
Culoarea ochilor bebelusului tau este decisa in jurul saptamanii 22: irisul incepe sa se pigmenteze acum, desi ochii lui sunt inchisi. Dar nu vei sti culoarea ochilor sai decat la cateva saptamani dupa nastere – la nastere multi bebelusi au ochii albastri, iar culoarea lor adevarata devine evidenta doar dupa cateva saptamani. Pielea ii arata destul de incretita, desi s-a ingrosat si este mai putin transparenta ca inainte. Ea este acoperita cu un strat protector de grasime, vernixul, ce este secretat de glandele sebacee. Nu te ingrijora, va disparea!
Apar sub gingie muguri dentari de dimensiuni mici, deci sunt prezente si primele semne ale dintisorilor. In aceasta saptamana incep sa se distinga buzele, pleoapele si spancenele fatului.
Corpul tau
Burtica ta devine mai mare. Cu cat bebelusul si tot ce il inconjoara devine mai greu, cu atat mai multa tensiune iti va solicita spatele. Este important sa stai cat mai drept cu putinta. Poti exersa acest lucru incercand sa balansezi o carte pe cap, precum un model. Nu inainta pelvisul atunci cand mergi sau stai in picioare. Poti pune o perna mica in spatele tau pentru a-ti sprijini postura verticala, daca stai jos pentru mult timp. Acum este momentul sa ai grija de postura ta, spatele tau iti va multumi mai tarziu.
In aceasta perioada este indicat sa iti creezi un program regulat de gimnastica pentru gravide. In acest fel stimulezi circulatia sanguina si previi contracturile musculare.
Alimentatia
Nu uita de amidon in mesele tale. Contrar asteptarilor, nu ingrasa. Acesti carbohidrati cu ardere lenta te vor face sa te simti plina pentru mai mult timp si sa intorci spatele in fata dulciurilor. Iti dau si energie, esentiala pentru tine si pentru cresterea bebelusului. Daca ai fost sfatuita sa iti controlezi greutatea, trebuie sa ai grija la cantitati, precum si la modul de preparare. Ai grija ca acesti carbohidrati sa nu fie acompaniati de un exces de grasime sau de sosuri cu unt. Alimentele ce contin amidon sunt cartofii, painea, pastele, orezul, quinoa si grisul, precum si legumele (fasolea, lintea, etc.), iar majoritatea au o varianta integrala, care este de preferat. Alimentatia in sarcina influenteaza sanatatea copilului, asa ca respecta recomandarile medicului.
Nu uita nici in aceasta etapa a sarcinii cat de importante sunt proteinele, atat pentru tine, cat si pentru dezvoltarea fatului. Observa cu atentie simptomele sarcinii si adapteaza-ti alimentatia la reactiile organismului, ca sa nu intampini probleme de sanatate.
Sfaturi
Multe femei se intreaba daca iau suficient in greutate, prea mult sau prea putin, cat sunt insarcinate. Cresterea in greutate variaza de la o femeie la alta. Desi doar un doctor te poate sfatui care este cea mai sanatoasa alegere pentru tine, recomandarile generale sugereaza ca femeile care aveau o greutate „normala” inainte de sarcina iau intre 8 kg si 16 kg in cursul sarcinii (o medie de 12 kg). Cresterea in greutate este considerata normala daca indeplineste urmatoarele criterii: iei 1,5 - 2 kg in primul trimestru si inca 5-6 kg pana la sfarsitul lunii a sasea. Vei lua inca 6-10 kg in ultimul trimestru cu o rata de 500 g pe saptamana. Dar, ca intotdeauna, fiecare caz este diferit!
Observa cu atentie modificarile organismului tau pe masura ce sarcina inainteaza si inscrie-te la un curs de pregatire pentru nastere. Este o experienta necesara si utila, care te va pune in contact cu alte viitoare mamici si te va pregati pentru marele eveniment.
Urmeaza cu strictete programul vizitelor medicale din timpul sarcinii, respecta recomandarile primite la dieta pentru gravide si mai ales, bucura-te de aceasta perioada minunata din viata oricarei femei!
Intra in Clubul Nestlé Baby
Surprize
Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.
Aplicatii utile
Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.
Sfaturile expertilor
Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.
Nutritia bebelusului
Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.
Inca nu ai gasit ceea ce cautai?
Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.