Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Sarcina
Articol
Aug 19, 2024
4 minute

"Abia astept sa-mi aduc bebelusul acasa, dar am atat de multe intrebari...Oare voi fi o mama buna? Oare cum o sa ma descurc cu toate, cumparaturi, curatenie si copil? Si cum ramane cu viata mea intima?"

Cat esti in spital, de bebelusul tau se ingrijeste altcineva, in timp ce tu te odihnesti. Daca intampini chiar si cea mai mica problema, poti cere ajutor. Odata revenita acasa insa, lucrurile stau cu totul altfel! Incercand sa te imparti intre a avea grija de cel mic, de casa si chiar si de rolul tau de sotie, simti ca ai ramas efectiv fara puteri. Un pic de organizare, putina detasare si cu putin umor, iata tot ce ai nevoie pentru a trece prin toata aceasta perioada plina de evenimente si emotii la nivel inalt! 

4 sfaturi pentru ca intoarcerea acasa sa fie una desavarsita

1. Asigura-te din timp ca iti organizezi intoarcerea acasa impreuna cu cel mic. Pentru acest lucru te poti baza mai mult pe partenerul tau de viata, insa poti sa pregatesti o lista cu lucruri de care vei avea nevoie chiar din timpul sarcinii. 

2. Asigura-te ca frigiderul e plin, cel putin cu provizii pentru urmatoarele cateva zile. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce-l priveste pe bebelus: scutecele, imbracamintea si articolele de toaleta trebuie sa fie toate la indemana. Daca iti lipseste ceva, solicita ajutorul unui prieten, sau opteaza pentru livrarea la domiciliu, serviciu extrem de practic in primele saptamani.

3. Acorda-ti timp sa-i prezenti celui mic noua casa in care va locui, dormitorul, camera ta etc. Sunt momente speciale, de care va veti bucura impreuna.

4. Nu uita sa te si odihnesti! Lasa-ti sotul, mama sau orice alta prietena apropiata sa pregateasca mesele, sa aiba grija de ceilalti copii pe care ii ai sau chiar de casa. Ai dreptul si nevoia sa te bucuri de aceasta odihna.

Cateva sfaturi pentru a ramane „Zen”!

Venirea pe lume a unui copil va schimba, in mod cert, viata de zi cu zi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te neglijezi! In fiecare zi, acorda-ti cateva minute doar tie! Chiar si 10 minute pe care ti le acorzi ocazional sunt de o importanta mare pentru a-ti limpezi gandurile.

Cheia secreta pentru a nu te simti complesita de situatie: lista de prioritati si delegarea sarcinilor. Nu poti face totul singura si efectiv „in secunda doi”! Miza nu este trofeul de cea mai buna mama, ci recuperarea ta in urma aducerii pe lume a bebelusului si cum faci fata cu calm tuturor noilor responsabilitati pe care ti le-ai asumat ca si parinte.

Si un alt mic secret din partea noastra: vizitele sa fie cat mai scurte, oricat ar fi de placute, sau refuza orice asemenea vizita cand te simti prea obosita. Prietenii buni si familia vor intelege cu siguranta!

Daca simti ca lucrurile iti scapa de sub control sau daca depresia postpartum ameninta sa se instaleze, lasa deoparte sentimentul de vina, intrucat este ceva prin care trec aproape toate mamele. Nu ezita sa ceri sfaturi sau ajutor. Moasa, medicul pediatru sau medicul de familie te poate linisti, la fel cum o poate face si partenerul tau sau prietenii care deja au copii.

parinte-in-felul-tau

Menstrele, viata intima…Am nevoie de raspunsuri reale

Odata intoarsa acasa, ai o multime de intrebari. Corpul a suferit o serie de modificari si e nevoie de timp pentru ca lucrurile sa-si intre pe fagasul normal. Sangerarea sau „lohiile” reprezinta ceva normal si dureaza in jur de doua saptamani. Daca insa simti si o oarecare durere, sau daca ai temperatura, ori daca ai suferit o epiziotomie sau daca ai facut cezariana si resimti durere, discuta cu medicul tau ginecolog.

„Revenirea ciclului menstrual" este adeseori ceva la care preferi sa nu te gandesti, dar este totusi un lucru perfect normal. Termenul descrie primele perioade de dupa nastere, cand hormonii isi revin la normal. De regula, menstrele reapar la sase saptamani de la nastere, sau chiar mai tarziu, in cazul in care alaptezi (in jur de 3 luni).

In ceea ce priveste viata intima cu partenerul, in general se recomanda sa astepti cateva saptamani de la nastere inainte de a intretine relatii intime din nou, in special daca ai suferit o epiziotomie. Consulta-ti medicul ginecolog pentru informatii privind metodele contraceptive! Acelasi lucru este valabil si in cazul exercitiilor fizice; este nevoie de putina rabdare. Intre timp, se recomanda masajele si o doza imensa de tandrete! 

Rate this article

Articole similare

View details Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?
Articol
Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte

Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?

Doar ce-am aflat ca sunt insarcinata: Doamne ce moment superb, de bucurie ... dar am de asemenea atat de multe intrebari. Oare sunt pregatita sa devin mamica? Vom fi parinti buni?

4 minute citit

View details Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii
Articol
Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Ar trebui sa incepi sa iti schimbi obiceiurile alimentare pentru bebelusul tau din momentul in care afli ca esti insarcinata.

6 minute citit

View details Elemente esentiale pentru alaptat
Articol
Elemente esentiale pentru alaptat

Elemente esentiale pentru alaptat

Planuiesti sa alaptezi, dar nu esti sigura de ceea ce vei avea nevoie? Aici este o lista cu sfaturile noastre pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru prima ta alaptare.

2 minute citit

View details Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cand va rosti copilul primele sale cuvinte?

Cand l-am auzit pe cel mic spunand primul cuvant… numai cand ma gandesc la asta si ma infior toata de bucurie si de emotie!

4 minute citit

View details Lucruri uimitoare despre alaptare
Articol
lucruri uimitoare despre alaptare

Lucruri uimitoare despre alaptare

Toata lumea stie ca nimic nu se compara cu laptele matern si beneficiile sale.

4 minute citit

View details Sistemul tau de sprijin - un plan de actiune pentru familia si prietenii tai
Articol
suport alaptare

Sistemul tau de sprijin - un plan de actiune pentru familia si prietenii tai

Decizia de a alapta este una dintre cele mai importante decizii pe care le poti lua cu privire la sanatatea copilului tau.

3 minute citit

View details Manualul alaptarii - ce, cum si cand
Articol
Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Dupa cum stii, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente.

5 minute citit

View details Depresia postnatala baby blues
Articol
Depresia postnatala baby blues

Depresia postnatala baby blues

Esti o mamica incantata dar nu te poti opri din plans. Micutul tau este sanatos, tatal la fel, dar tu te simt trista, debusolata si poate ca ai un sentiment de vinovatie?

5 minute citit

View details Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti
Articol
campanii active

Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti

In videoconferinta ,,Viata dupa nastere: asteptari si provocari ca proaspeti parinti - doamna Dr.

2 minute citit

View details Colostrul - primul lapte matern
Articol
colostrul_-_primul_lapte_matern

Colostrul - primul lapte matern

Te afli in al treilea trimestru de sarcina si deja te pregatesti pentru venirea pe lume a puiului tau.

4 minute citit

View details Sfaturi pentru stimularea lactatiei
Articol
Sfaturi pentru stimularea lactatiei

Sfaturi pentru stimularea lactatiei

Ti-ar placea sa-i oferi bebelusului toate avantajele pe care le presupune alaptarea, dar nu esti sigura daca laptele tau va fi destul de bun si daca vei produce o cantitate suficienta de lapte pent

5 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti
Articol
Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Recuperarea dupa cezariana: aspecte la care sa te gandesti

Ca in cazul fiecarei operatii, recuperarea dupa cezariana ia timp.

2 minute citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Saptamana 6 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 6

Saptamana 6 de sarcina

Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta  saptamana de sarcina.

6 minute citit

View details Saptamana 39 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 39

Saptamana 39 de sarcina

Posibil sa fi simtit cateva contractii deja si sa te intrebi daca acesta a fost „momentul”. Nu te ingrijora, nu vei rata inceputul travaliului!

4 minute citit

View details Saptamana 20 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 20

Saptamana 20 de sarcina

Se intampla atat de multe la tine in burtica saptamana aceasta, incat vei vrea sa tragi un pui de somn dupa ce citesti despre ele! Afla mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?
Articol
Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii

Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?

Pe timpul sarcinii o femeie ia in greutate iar acest lucru este inevitabil.

4 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.