Distribuie articol
X
colostrul_-_primul_lapte_matern
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Colostrul - primul lapte matern

  Te afli în al treilea trimestru de sarcină și deja te pregătești pentru venirea pe lume a puiului tău. Ai auzit despre primul lapte matern sau poate chiar ai observat deja cateva picături de lichid gălbui pe sâni. Nu trebuie să te îngrijorezi! Este colostru - primul lapte secretat de proaspetele mămici, care poate apărea uneori și la finalul sarcinii. Citește în continuare ca să afli ce super beneficii are acest lapte pentru sănătatea micuțului tău. 

  15.09.2021 - 16:41

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Colostrul este primul lapte pe care îl secretă sânii mamei, înainte să se instaleze lactația. Este diferit ca textură și culoare de laptele matern matur. Colostrul este mai gros și are o culoare gălbuie. Datorită acesteia, dar și a bogăției de nutrienți pe care o conține, colostrul a fost supranumit ”aur lichid”. Cu siguranță este neprețuit pentru bebelușul tău! 

   

  Colostrul, laptele plin de nutrienți 

   

  Față de laptele care va fi secretat ulterior, colostrul conține mai multă lactalbumină  și este plin de anticorpi care îi oferă imunitate bebelușului. Acest lapte va fi secretat în primele zile după naștere, de aceea este foarte important ca micuțul tău să fie pus cât mai devreme la sân și să aibă mese frecvente, la cerere. Colostrul îi va oferi proteine, imunoglobuline, lactoferină și factori de creștere. În plus, puiul tău va primi vitaminele A și K. 

   

  Medicii sunt de acord astăzi că acest lapte este un adevărat superaliment pentru bebeluși. În trecut însă, apariția colostrului era privită ca o curățare a canalelor galactofore și mamele erau sfătuite să nu dea bebelușului să sugă deloc, până la instalarea lactației. Din fericire, astăzi puiul tău se poate bucura de toate beneficiile acestui lapte minune. 

   

  Beneficiile colostrului pentru sănătatea bebelușului 

   

  Pentru că este plin de anticorpi, colostrul este considerat un prim vaccin natural pentru bebelușul tău. Anticorpii pe care îi transmiți astfel îi protejează mucoasa intestinală, gâtul și plămânii.  

   

  La nivel digestiv, substanțele pe care le conține colostrul formează o placă de protecție care căptușește intestinele bebelușului. Astfel, puiul tău este protejat inclusiv atunci când mănânci anumite alimente la care ar putea fi sensibil. 

   

  Bebelușii sunt predispuși în primele săptămâni de viață la hipoglicemie, un nivel scăzut al zahărului în organism.  Colostrul ajută la menținerea glicemiei la un nivel normal. 

   

  Tot datorită colostrului, care acționează ca un laxativ natural, bebelușul elimină meconiul, prima materie fecală de după naștere și astfel scad șansele ca micuțul tău să facă icter. 

   

  Vitaminele A și K îi dezvoltă micuțului vederea și scad riscurile unor hemoragii. Iar leucocitele din colostru îl ajută pe bebe să elimine bacterii sau virusuri cu care ar putea intra în contact în spital. 

   

  Hrana bebelușului până la apariția lactației 

   

  Multe femei își fac griji înainte de instalarea lactației că bebelușul lor nu este hrănit suficient. Din cauza texturii colostrului, mămicile nu îl asociază cu laptele și cred că micuțul are nevoie de un supliment. În realitate, bebelușul tău primește tot ce are nevoie dacă îl alăptezi la cerere în primele zile. Din punct de vedere nutritiv, colostrul este suficient pentru dezvoltarea puiului tău. De aceea, este important să insiști ca micuțul să îți fie adus cât mai repede la sân și să îi oferi posibilitatea să sugă atunci când are nevoie. 

   

  Stomacul micuțului tău este foarte mic imediat după naștere, astfel că reprizele de alăptare cu colostru vor fi suficiente pentru primele zile din viața lui. Nu este recomandat să suplimentezi hrana bebelușului cu formula de lapte decât dacă lactația nu se instalează după mai multe zile. 

   

  Așadar, fii încrezătoare în legătura care se stabilește între tine și puiul tău, încă de la naștere. Pune-l la sân și fii convinsă că îi oferi absolut tot ce are nevoie în primele zile de viață, până la instalarea laptelui matur. Colostrul este foarte important pentru alimentația micuțului tău și îi va întări organismul. 

  Citeste

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • cuburi colorateCiteste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • capa absolvireAfla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • servietaIncearca aplicatiile noastre utile.
  • newsletterRamai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Mamele au notat acest articol 0/5
  avatar
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.