Nu este cazul sa te ingrijorezi, in conditii normale de sanatate, glanda mamara are capacitatea de a produce mai mult lapte decat are nevoie bebelusul pentru a creste. Mai jos vei gasi informatii referitoare la modul de formare a laptelui si cateva sfaturi pe care vi le oferim pentru a produce cat mai mult lapte.
Cererea si oferta de lapte
Dupa primele doua saptamani de alaptat, laptele produs se „matureaza”. Compozitia sa sufera modificari pe parcursul unei mese, precum si pe intregul parcurs al perioadei de alaptare, pentru a intruni intotdeauna cerintele bebelusului in materie de crestere si dezvoltare.
Cum ar trebui sa procedez in practica?
Poti sa schimbi sanii la fiecare masa, astfel incat sa-i golesti complet pe fiecare in parte sau poti alterna sanii in decursul acelaiasi mese. Fa ce ti se potriveste mai bine si ceea ce te ajuta sa produci cea mai mare cantitate de lapte.
Lasa-l pe cel mic sa stabileasca ritmul!
Acum ca te-ai asigurat ca ai capacitatea sa produci suficient lapte, probabil te intrebi daca bebelusul tau este hranit suficient de des. Fiecare sugar este diferit, nu exista reguli fixe in privinta cantitatii sau duratei unei alaptari. Nu exista un minim sau un maxim de mese cu lapte sau un anume interval de pastrat intre ele.
In primele doua luni, cei mici se hranesc in medie de 8 pana la 12 ori in decursul a 24 de ore, inclusiv noaptea. Atunci cand alaptarea s-a stabilizat, cel mic se va hrani in functie de un program regulat pe care si-l va fi conceput el insusi.
Totul dureaza in functie de cat de puternic bea bebelusul, dar de regula intre 10 si 30 de minute. Ai incredere in cel mic si lasa-l pe el sa dicteze atat frecventa cat si cantitatea meselor.
Lapte din belsug
Cantitatea de lapte pe care o produci depinde si daca ai un stil de viata sanatos. Iata in continuare o lista de verificare special conceputa in materie de alaptare:
- Fara alcool sau tutun;
- Odihna din belsug, solicita ajutorul cand vine vorba de pregatitul meselor si treburile casei;
- Nu incepe sa tii vreo dieta, alaptarea te ajuta oricum sa slabesti in mod natural;
- Nu sari peste mese, chiar daca orele la care iei masa in mod obisnuit se vor mai schimba;
- Consuma doar cantitati limitate de ceai si cafea, multe infuzii din plante si fructe si foarte multa apa;
- Asigura-te ca ai o alimentatie echilibrata si variata;
- In fiecare zi consuma cereale integrale, carbohidrati, carne, oua, sau peste,( in special pestii bogati in uleiuri cum ar fi sardinele, macroul si somonul, pentru acei faimosi deja acizi grasi Omega-3), fructe, legume gatite sau in stare cruda, produse lactate / lapte si fasole si boabe, de mai multe ori pe saptamana (linte, mazare, fasole, mazare decorticata, etc.);
- Bea suficiente lichide. Acest lucru este esential pentru a produce suficient lapte. Poti opta pentru orice iti doresti: apa plata sau minerala, infuzii;
- Alimentele, condimentele, ierburile vor incuraja productia de lapte: morcovii, feniculul, cresonul, lintea, napi porcesti, orzul, meiul, anasonul, chimionul, busuioc, chimen, coriandru, schinduf si extract de drojdie.