Ce este furia laptelui?
Nu te grăbi să diagnostichezi situația în care te afli, deși acesta va fi primul instinct. Nu suferi de mastită, așa cum probabil ți-ai imaginat, ci treci printr-o situație foarte comună în rândul proaspetelor mămici. Cele mai multe dintre acestea observă o modificare a sânilor începând cu a treia zi după naștere, atunci când lactația începe să se instaleze. Furia laptelui nu este nicidecum provocată de laptele matern blocat în canale, ci de creșterea bruscă a vascularizării sânilor. Din pricina faptului că bebelușul nu mai poate fi atașat la sân, date fiind durerile de areolă, apar problemele de alăptare.
Simptomele furiei laptelui
Fii foarte atentă la simptomele care ți-ar putea indica o instalare a febrei laptelui, pentru a o putea trata cât mai curând.
- sânii sunt tari, fierbinți și îi simți foarte grei, prezentând și porțiuni întărite;
- areola e întărită și ea și se simte ca o piele lucioasă și fierbinte;
- sfârcul a crescut în diametru și este tare;
- temperatura întregului corp a crescut;
- venele sânilor sunt foarte vizibile;
- ai frisoane.
Tratament pentru furia laptelui
Cum scapi de furia laptelui? Există mai multe metode, unele dintre acestea putând fi aplicate chiar preventiv. Cele mai indicate sunt următoarele:
1. Drenajul limfatic al sânilor - cum se face?
Procedura este foarte eficientă și poate fi învățată foarte repede în cadrul unui curs de lactație sau al unei discuții cu un medic specialist. Pentru a fi efectuată corect, recomandarea noastră este să apelezi la ajutorul proaspătului tătic, care va avea o vizibilitate și o priză mai bună decât ai tu. Tehnica drenajului limfatic va detensiona areola și va facilita scoaterea mai rapidă a laptelui din interiorul sânilor.
Sânul se înconjoară cu degetele așezate unul lângă celălalt și se presează cu vârfurile acestora timp de trei minute. Masajul se repetă și între mesele bebelușului sau ori de câte ori simți că areola începe să se întărească.
2. Cât de des trebuie să alăptezi?
O alăptare frecventă, chiar de până la 12 ori pe zi, te va ține departe de furia laptelui. Reacționează chiar la primele semne care ar putea indica faptul că bebelușului tău îi e foame și care ar putea fi ducerea mâinilor la gură sau agitație. Altfel, dacă aștepți până când cel mic începe să plângă sau până ți se întăresc din nou areolele, s-ar putea să fie târziu pentru a preveni febra laptelui.
3. Schimbă poziția de alăptare
Angorjarea sânilor mai poate fi evitată prin schimbarea poziției de alăptare și adoptarea uneia mai bune. Astfel, sânii tăi vor putea produce atât lapte cât are nevoie bebelușul, iar inflamațiile și durerile vor fi evitate.
Cât durează furia laptelui?
Dacă identifici semnele din timp, furia laptelui poate fi anihilată în mai puțin de 48 de ore, însă dacă le ignori, problemele ar putea continua până la zece zile de la instalarea acesteia.
Poți alăpta în continuare, chiar dacă furia laptelui s-a instalat. Folosește o pompă de lapte între sesiunile de hrănire a celui mic și masează sânii ori de câte ori ai ocazia, pentru prevenția febrei laptelui.