MyFeed Personalized Content
de la nastere
Articol
Adauga acest post la favorite

Fren lingual - Ce este si cum influenteaza procesul de alaptare?

Frenul lingual reprezinta o afectiune cauzata de o mica bucata de tesut, denumita frenulum, care conecteaza limba de baza gurii.

4 minute citit Ian. 8, 2024

Dintre numeroasele efecte negative ale acestei afectiuni, cele mai importante apar in cadrul procesului de alaptare a bebelusului. Frenul lingual afecteaza atat modul in care cel mic se hraneste pentru a se dezvolta, cat si mama, care poate resimti dureri in timpul alaptarii.  

Daca si tu te confrunti cu aceasta problema, iata ce trebuie sa stii despre modul de manifestare a frenului lingual si solutiile pe care le poti adopta. Astfel, cel mic va putea beneficia, in continuare, de avantajele alaptarii.

 

Cine poate stabili diagnosticul de fren lingual?

Daca ai suspiciuni cu privire la alaptarea defectuoasa a bebelusului, este necesar sa consulti un medic pediatru, care poate stabili cauzele acestei probleme. Specialistul va identifica, cu usurinta, simptomele specifice frenului lingual.  

Un diagnostic corect nu poate fi determinat doar prin simpla vizualizare a cavitatii bucale, pentru a determina grosimea tesutului frenulum. Este necesar ca medicul specialist sa palpeze zona aflata sub limba, pentru a stabili specificul legaturii create de frenulum cu baza gurii.  

In functie de stabilirea modului in care aceasta conexiune este realizata si tinand cont de observatiile mamei, cu privire la alaptare, se poate stabili un diagnostic corect. In acest mod, specialistul va identifica modalitatea corecta in care trebuie sa fie abordata aceasta problema medicala.  

 

Simptomele frenului lingual in timpul alaptarii 

Cele mai frecvente simptome pe care mama le poate observa in timpul alaptarii si pe care trebuie sa le precizeze medicului specialist sunt urmatoarele:

  • Incapacitatea bebelusului de a se atasa la san; 
  • Ranirea sanilor in timpul alaptarii; 
  • Insuficienta hranire a bebelusului la san; 
  • Insuficienta crestere in greutate a copilului; 
  • Reducerea brusca si nejustificata a cantitatii de lapte matern; 
  • Senzatia constanta de foame a bebelusului; 
  • Lipsa de mobilitate a limbii. 

 

parinte-in-felul-tau

Poti alapta bebelusul care se confrunta cu fren lingual? 

Desi problema frenului lingual este una care cauzeaza probleme in timpul procesului de alaptare, acest lucru nu inseamna ca, o data stabilit acest diagnostic, nu mai poti alapta. In unele cazuri, poate exista fren lingual chiar si nediagnosticat, perioada in care alaptarea decurge fara probleme.  

In plus, in cazul diagnosticarii, in majoritatea cazurilorsituatiilor, vei putea stimula productia de lapte matern. Astfel, vei putea continua procesul de alaptare, daca nu se produce scaderea considerabila a cantitatii de lapte matern. 

In cazul in care durerile resimtite in timpul alaptarii sunt prea mari sau bebelusul nu poate fi atasat corespunzator la san, medicii specialisti pot uneori recomanda inlocuirea sau suplimentarea laptelui matern cu o formula de lapte, pana la corectarea frenului lingual. Este, insa, esential sa discuti cu doctorul pediatru inainte de a lua orice decizie. 

 

Corectarea frenului lingual cu laser sau cu foarfecele 

Atunci cand diagnosticarea frenului lingual este insotita de stabilirea imposibilitatii de alaptare corespunzatoare, mamele pot lua in calcul si tehnica corectarii acestuia. Iata metodele pe care le pot sugera medicii specialisti, in acest caz: 

  • Frenotomia - Aceasta metoda de corectare a frenului lingual presupune utilizarea, de catre medicul specialist, a unor foarfece speciale, sterilizate corespunzator.  
    • Cu ajutorul acesteuia, specialistul va prinde frenul si il va taia, de cele mai multe ori fara anestezie. Intreaga procedura dureaza doar cateva secunde.
    • Imediat dupa corectare, bebelusul va putea fi alaptat. Acest lucru este recomandat, intrucat linisteste copilasul si contribuie la vindecarea rapida a locului in care a fost efectuata interventia.
  • Frenuloplastia - Aceasta metoda este recomandata atunci cand legatura creata de frenulum cu baza gurii este una stransa. In acest caz, frenul este prea gros pentru a fi eliminat cu o pereche de foarfece.
    • Copilul este adormit cu ajutorul medicamentelor, iar medicul specialist foloseste instrumente speciale pentru a taia frenul. Interventia se incheie cu aplicarea firelor chirurgicale, menite sa asigure vindecarea ranii.
    • Exista si clinici medicale care opteaza pentru varianta corectarii frenului lingual cu laserul, situatie in care firele chirurgicale nu mai sunt necesare.

Procedurile medicale mentionate, au de regula, sanse foarte mari de reusita. Cu ajutorul acestora, procesul de alaptare va continua normal. In plus, acestea previn problemele de vorbire pe care aceasta afectiune medicala le poate cauza, pe termen lung. In cazul in care observi simptome atipice dupa realizarea acestor proceduri,  consulta de urgenta un medic specialist. 

Prin urmare, frenul lingual reprezinta o afectiune medicala, cu care parintii trebuie sa se familiarizeze. Astfel, vei putea apela la specialisti, in cazul in care observi simptome neplacute, in timpul alaptarii.  

Poti afla mai multe informatii despre alaptare, in orice etapa de dezvoltare a bebelusului, de pe nestlebaby.ro

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.