MyFeed Personalized Content
Sarcina
Program nutritional
Adauga acest post la favorite

Cum se dezvolta bebelusul in timpul sarcinii?

Sarcina este o perioada captivanta, plina de schimbari si sperante. Copilul creste de la o luna la alta, pregatindu-se sa se iveasca in aceasta lume, astfel ca, in aproximativ 40 de saptamani, va fi pregatit sa isi faca triumfal aparitia.

3 minute citit Ian. 8, 2024

Sarcina este o perioada captivanta, plina de schimbari si sperante. Copilul creste de la o luna la alta, pregatindu-se sa se iveasca in aceasta lume, astfel ca, in aproximativ 40 de saptamani, va fi pregatit sa isi faca triumfal aparitia.

Aceste 40 de saptamani sunt impartite in perioade de cate trei luni, numite trimestre, si fiecare trimestru contine mai multe etape de crestere impresionante.

 

Trimestrul I

Primul trimestru este o perioada extraordinara, cand embrionul monocelular creste rapid, se dezvolta si devine un fat cu principalele sisteme de organe deja formate.

Luna 1

  • In general, conceptia are loc la mijlocul ciclului menstrual. Retine, insa, ca atunci cand calculeaza data la care ar trebui sa nasti, doctorul adauga 40 de saptamani la data la care a inceput ultima menstruatie. Incepand cu a doua zi dupa fertilizare, minusculul zigot (creat atunci cand spermatozoidul si ovulul se unesc) incepe un proces rapid de diviziune si multiplicare celulara, traverseaza trompa uterina si, in final, devine un embrion cand ajunge in uter.

Luna 2

  • In aceasta etapa, copilul este deja pe cale de a deveni o fiinta umana minuscula, dar remarcabila. Principalele organe au inceput deja sa se formeze, are degete la maini si la picioare, si mici iesiri in relief pe partile laterale ale capului, care mai tarziu vor deveni urechi.

Luna 3

  • Copilul se numeste deja fat si este cam de dimensiunea unui bob de strugure. Toate sistemele de organe sunt la locul lor si incepe sa se miste. Daca este stimulat, poate arunca o privire in jur, deschide gura si misca degetele de la maini si picioare. Tot acum incepe sa functioneze creierul. Capul ii devine mai rotund, iar creierul, nervii si muschii incep sa functioneze.

 

Trimestrul II

Organele copilului incep sa se dezvolte si sa se maturizeze. Acum acesta este deja cat un grapefruit si este acoperit cu o substanta vascoasa si alba (vernix caseosa) care ii protejeaza pielea de expunerea la lichid amniotic. La fel ca multe alte femei, in acest trimestru te poti simti plina de energie, putere si foarte fericita. Greturile matinale se mai diminueaza si sarcina incepe sa fie vizibila.

parinte-in-felul-tau

 

Trimestrul III

In ultimele doua luni de sarcina, cele cinci simturi ale copilului sunt complet dezvoltate. De fapt, inregistreaza progrese majore in dezvoltarea fizica, sociala si cognitiva.

Dezvoltarea fizica

  • Face miscari de supt coordonate;
  • Inghite lichid amniotic, facandu-si astfel o idee despre regimul alimentar al mamei.

Dezvoltarea sociala

  • Aude cand oamenii vorbesc si distinge anumite sunete produse de voci;
  • Recunoaste muzica daca o aude de mai multe ori;
  • Gemenii pot interactiona in uter.

Dezvoltarea cognitiva

  • Isi analizeaza propriile maini si fata prin atingere;
  • Raspunde la sunete prin miscari si printr-un ritm cardiac accelerat;
  • Activitatea creierului se modifica, de asemenea, in functie de sunetele percepute.
     
Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.