Saptamana 36 de sarcina
De acum si pana vine pe lume, bebelusul tau continua sa ia in greutate cam 220 g pe saptamana. El are in jur de 47 cm lungime si cantareste aproximativ 2,5 kg. Citeste mai multe despre saptamana aceasta!
In primele zile de viata, bebelusul tau ar putea sa simta lipsa cordonului ombilical. Dar cum ramane cu alimentatia continua, care ii era oferita automat? Din momentul in care este nascut, cel mic va fi hranit cu mese regulate. Va trebui, asadar, sa se obisnuiasca sa reziste intre mese. In mod similar, la nastere, placenta se opreste din a functiona ca un plaman. Odata cu acel prim strigat, lichidul amniotic ce se afla in caile respiratorii va disparea si totul va functiona normal odata ce copilul incepe sa respire singur.
In saptamanile celei de-a 9-a luni de sarcina, bebelusul nu se misca la fel de des ca in saptamanile anterioare: activitatea lui scade semnificativ. Si toate acestea din cauza faptului ca spatiul devine din ce in ce mai mic. Bebelusul ramane intr-o pozitie embrionara, pregatindu-se pentru nastere.
Bebelusul tau in saptamana 36 de sarcina
La 36 saptamani de sarcina, chiar daca este mai dificil pentru cel mic sa se miste in spatiul ramas liber din interiorul uterului, inca vei simti destule zvarcoliri, rotiri si intinderi. In aceasta saptamana, bebelusul este de marimea unei salate iceberg sau a unui pepene galben, cantareste in jur de 2,5 kg si are o lungime de 47 de cm. El va continua sa ia in greutate cam 30 de grame pe zi.
In aceasta etapa, oasele craniului bebelusului nu sunt inca lipite, astfel incat capul poate fi manevrat fara probleme prin canalul de nastere. Oasele si cartilajele sunt destul de moi, ele urmand sa se intareasca in primii ani de viata; momentan, corpul bebelusului se adapteaza pentru o nastere usoara. Pana acum, cele mai multe organe sunt aproape complet pregatite sa functioneze inafara uterului.
Pana in saptamana a 36-a de sarcina, plamanii bebelusului sunt de obicei complet maturi.
In plus fata de acestea, toate organele si sistemele — circulator, nervos, excretor, musculoscheletal sau digestiv — sunt dezvoltate corespunzator. Cu toate acestea, unele dintre ele, de exemplu sistemul digestiv si cel imunitar, nu se vor maturiza complet decat dupa nastere, cand bebelusul incepe sa se hraneasca cu lapte matern.
In acest stadiu al sarcinii, multi bebelusi pot functiona acum independent in afara corpului mamei lor. Deci, daca astepti mai mult de un bebelus, te poti astepta sa nasti chiar acum!
In aceasta perioada, oasele craniului se intaresc usor, lichidul amniotic scade, bebelusul isi rafineaza reflexele, iar capul sau se misca incet catre canalul de nastere.
Corpul tau in saptamana 36 de sarcina
Cu burta asa de proeminenta, este greu sa te apleci sa te inchei la pantofi, asa ca ar fi mai bine sa porti pantofi pe care ii poti incalta si descalta cu usurinta. Nu te teme sa ceri ajutor partenerului tau pentru a te imbraca. Mereu este placut sa ajuti cand in majoritatea timpului esti doar un observator. Vorbind la modul general, niste odihna in plus te poate ajuta. Chiar si sarcinile usoare pot fi obositoare cand ai o burta mare, iar spatele tau poate avea de suferit. Poate parintii sau prietenii te pot ajuta cu gospodaria, facand cumparaturile sau chiar gatind din cand in cand. Daca nu te simti confortabil, poti mereu sa ceri un pic de ajutor si sprijin drept cadou pentru nasterea bebelusului.
Sarcina la 36 de saptamani se manifesta printr-o presiune crescuta la nivelul abdomenului inferior. Vei observa cum capul bebelusului coboara gradual, reducandu-se astfel presiunea exercitata de uter asupra diafragmului. Vei respira mai usor, stomacul va fi mai putin comprimat si digestia va deveni putin mai usoara. Pregateste-te, insa, pentru dureri si crampe in zona pelvina si perineala si pentru cresterea numarului contractiilor Braxton Hicks. Din cauza ca uterul preseaza mai mult pe vezica urinara, va trebui sa mergi mai des la toaleta.
Saptamana a 36-a de sarcina este momentul in care poti respira in sfarsit! Chiar daca nasterea este inca in asteptare, burtica ta a inceput sa coboare in sfarsit. Ca rezultat, uterul nu mai apasa pe diafragma. Din pacate, bebelusul poate apasa deja pe cervix, deci este posibil sa simti arsuri in zona perineala. Cu toate acestea, coborarea uterului nu este un semnal ca nasterea va incepe in orice moment – aceasta se poate intampla si cu pana la o luna inainte de nastere.
Uterul tau este de 1000 de ori mai mare la acest stadiu decat era inainte de sarcina! Cu toate acestea, bebelusul este atat de mare incat saptamana a 36-a de sarcina este unul dintre ultimele momente in care bebelusul isi poate lua pozitia pentru nastere - sa fie intors cu capul in jos, spre canalul de nastere. Pentru tine, acestea sunt ultimele saptamani in care poti castiga cateva kilograme in plus. Pana acum, in functie de predispozitia ta individuala si de greutatea inainte de sarcina, probabil ca ai castigat intre 10 si 16 kilograme. Pentru a nu castiga prea mult in greutate in ultimul moment si, in acelasi timp, pentru a manca suficient pentru a-ti reface necesarul de energie si nutrienti, trebuie sa mananci portii mici si alimente variate si nutritive.
Interesant
Daca in saptamana a 36-a de sarcina medicul tau constata o pozitie pelviana la o femeie care da nastere pentru prima data, cel mai probabil te va califica pentru o cezariana. Cu toate acestea, chiar inainte de incizie sau inainte de debutul travaliului, pozitia fatului este verificata din nou. Totul este posibil, iar bebelusul se poate intoarce chiar si in saptamana a 40-a de sarcina, desi acest lucru se intampla, fara indoiala, rar. In situatiile strict definite, se poate efectua si asa-numita rotatie externa in spital, adica pozitia fatului poate fi schimbata intr-o pozitie cefalica, apasand pe peretele abdominal al pacientei.
36-a saptamana de sarcina – la ce sa acorzi atentie?
Sangerarile nazale – umflarea, dilatarea si slabirea peretilor vaselor de sange din nas sunt motivele pentru care aproape 10% dintre femeile gravide experimenteaza acest tip de sangerare. Capilarele slabite sunt mult mai susceptibile la rupere.
In caz de sangerare nazala, este bine sa aplici o compresa rece pe gat si frunte.
Lipsa laptelui – unele viitoare mame au probleme cu o cantitate mare de lapte/scurgeri care expira timp de cateva saptamani, altele nu au inca lapte la acest stadiu al sarcinii. Aceasta este o situatie foarte individuala care este dincolo de controlul nostru.
Mai este inca putin timp pana la nastere, deci laptele poate aparea in orice moment. La unele femei, laptele matern nu apare decat la nastere si chiar si la cateva ore/zile dupa aceasta. Tine minte ca la inceput bebelusul tau va avea nevoie de cantitati minime de lapte.
Ce ar trebui sa consumi in aceasta perioada?
Gandeste-te la felul in care mananci ca la o modalitate de a fi mai echilibrata, mai putin stresata. In saptamana 36 de sarcina, ai grija sa consumi multe legume si fructe proaspete, peste proaspat si carbohidrati sanatosi. Aminteste-ti ca unele alimente au mai multe substante nutritive decat altele.
Magneziul se gaseste in unele ape minerale (va fi trecut pe eticheta), ciocolata neagra, seminte de floarea soarelui si dovleac si poate diminua stresul zilnic. Vitamina B6 se gaseste in soia, drojdia de bere, banane, nuci si cereale integrale si este importanta pentru functionarea sanatoasa a sistemului nervos.
Tirozina, un aminoacid gasit in produse lactate si in carnea alba, este un precursor al multor hormoni de stres si a unor substante din organism, ceea ce inseamna ca sta la baza multor reactii sanatoase in lant. Si, intr-un final, aminteste-ti ca placerea pe care o simtim mancand ceea ce ne place duce la eliberarea de endorfine, rezultand intr-o senzatie de bunastare si euforie. Nimic gresit in asta!
Sfaturi pentru o sarcina usoara
Odihneste-te cat poti de mult, insa nu ignora nici activitatile fizice relaxante precum plimbarile. Pune accent pe o alimentatie sanatoasa si gandeste-te ce minunata va fi viata voastra impreuna cu cel mic.
Daca nu ai facut-o pana acum, gandeste-te la un nume pentru copil. Pentru unele cupluri, alegerea unui nume pentru bebelus e floare la ureche. Pentru altele, poate constitui o adevarata sursa de divergente. Nu trebuie sa ajungi, insa, la certuri pe aceasta tema. Poti gasi inspiratie peste tot – nume ale personajelor din cartile preferate, arhiva familiei, personaje sau actori din filmele indragite.
O posibilitate este sa abordati procesul de selectie folosind liste: tu faci una, iar partenerul tau face alta. Daca un nume este pe ambele liste... pai, atunci ar fi usor, nu-i asa?! Un mic sfat: nu implica prea multi prietenii sau rudele in alegerea unui nume. Nimic nu este mai obositor decat sa auzi o varianta precum „Oh, am avut un Chihuahua cu trei picioare cu numele asta!” de fiecare data cand mentionezi un nume care iti place.
In saptamanile dinaintea nasterii, poti intra oricand in travaliu, asa ca asigura-te ca ai totul pregatit atunci cand sarcina este in 36 de saptamani.
Articole similare