Conexiunile creierului devin mai specializate in primirea semnalelor de la organele receptoare de simt, iar bebelusul stocheaza treptat experiente senzoriale – gustul mancarurilor pe care le imparti cu el, mirosul tau.

Mai mult, incepe sa reactioneze cu adevarat la sunete. Este obisnuit cu fundalul tau sonor – bataia inimii tale, respiratia ta, chiar si galgaitul stomacului tau – si poate distinge harababura inabusita a acestui interior de toate sunetele noi ce vin din exterior: muzica, vocea ta, cea a tatalui, plus toate celelalte sunete mai putin placute (stiai tu ca este istet!). Asa ca vorbeste cu bebelusul tau, spune-i ce faci, ce vezi, ce auzi, chiar si ce simti. El va recunoaste inca de la nastere vocea ta, pe cea a tatalui, chiar si muzica pe care o ascultai in timpul sederii sale.

Corpul tau
Mama rade – grozav! Stiai ca bebelusul tau e din ce in ce mai constient de ceea ce simti? Perceptia lui este destul de dezvoltata pe langa toate celelalte progrese fizice mai evidente. Cand esti fericita, se bucura de fericirea ta, ba chiar o impartaseste. Cand esti ocupata, el simte starea ta de agitatie. Asa ca incearca sa nu exagerezi cu lucrul, fie la birou, acasa sau in timpul liber. Chiar daca tu te simti in forma, incearca sa te relaxezi din cand in cand. Desi nu toata lumea poate fi zen 24/7, o mama calma este ceea ce isi doreste copilul tau cel mai mult.
Alimentatia
Este momentul potrivit sa verifici daca faci intr-adevar tot ce poti pentru a avea suficient fier in dieta ta. De ce este important? Daca dieta ta nu este suficient de bogata in fier, nevoile bebelusului vor fi satisfacute, dar consumand din rezervele tale de fier, ceea ce inseamna ca risti sa devii anemica. Si nu doar pe timpul sarcinii. Anemia poate fi exacerbata de nastere. Alimentele bogate in fier sunt carnea rosie, ficatul, lintea, galbenusurile, cerealele integrale si legumele verzi. In unele cazuri, doctorul tau ar putea sa iti prescrie suplimente de fier, dar nu incepe sa le iei decat daca ti se recomanda. Nu fa pe doctorul cat esti insarcinata!
Sfaturi
Pana acum toata lumea si-a dat seama ca esti gravida. Multi oameni nu pot sa reziste din a face preziceri despre sexul bebelusului, in functie de modul in care „duci” sarcina. Desi este ceva des intalnit sa crezi ca modul in care sta burtica mamei determina sexul copilul – sus inseamna ca e fata, jos la coapse ca e baiat, cu siguranta! (sau alta varianta a acestor mituri), nu exista dovezi care sa sustina aceste superstitii. Vrea cineva sa auda povesti vechi din popor? Prezicerile pot fi distractive, dar daca chiar vrei sa stii sexul bebelusului, intreaba-ti doctorul in timpul ecografiei.