MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Saptamana 21 de sarcina

0
0 Review-uri

Desi bebelusul cantareste acum in jur de 400g, inca are mult loc in burtica si ii place sa il foloseasca cand nu doarme! Citeste mai multe despre saptamana 21 de sarcina.

6 minute citit Feb. 28, 2024

In timpul celor 21 de saptamani de sarcina, este posibil sa experimentezi diverse neplaceri. Copilul tau isi intensifica tot mai mult activitatea. Pe parcursul aproape intregului al doilea trimestru, bebelusul efectueaza antrenamente musculare coordonate. Inca mai are mult spatiu in uter, motiv pentru care se roteste, isi misca bratele si picioarele si isi inclina capul inapoi. Creierul bebelusului tau se dezvolta si el foarte intens tot timpul, si datorita formarii conexiunilor neuronale intre acest organ important si muschii, bebelusul tau incepe sa-si dea seama ce face.

Desi nu are nevoie sa le foloseasca in casa lui actuala – tu ii faci treaba! – simtul gustativ si cel olfactiv (gustul si mirosul) continua sa se dezvolte saptamana aceasta. Ele sunt stimulate subtil de lichidul amniotic, ce conduce la el molecule aromatice din alimentele pe care le consumi si mirosul mediului tau inconjurator! De aceea, la nastere, bebelusul tau va fi deja atras de mirosul pielii tale, de laptele tau, de gustul dulce (deoarece lichidul amniotic e putin dulce) si va fi si obisnuit mai tarziu cu mancarurile pe care le-ai consumat regulat in ultima parte a sarcinii.

Curand, creierul lui va fi suficient de matur ca el sa memoreze aceste experiente senzoriale. Obiceiurile tale alimentare, daca iti place mancarea mediteraneana cu usturoi sau condimentata, de exemplu, ii pot prezenta cultura ta inca din uter. 

La 21 de saptamani de sarcina, bebelusul inca are pleoapele inchise.

Cu toate acestea, globii oculari sunt deja bine dezvoltati, iar copilul incepe sa reactioneze la schimbarile de intensitate a luminii. Desi perioadele de veghe si de somn ale bebelusului sunt tot mai separate, aceasta nu inseamna ca fetusul doarme cand este intuneric. De multe ori, este invers, pentru ca nu lumina il adoarme, ci miscarile tale. Daca te plimbi in timpul zilei, chiar si leganarea il aduce pe bebelus in faza de somn.

Dezvoltarea muschilor si sensibilitatea la atingere, care se formeaza incepand cu saptamana a 14-a de sarcina, stimuleaza mobilitatea si functiile creierului bebelusului. Procesul de creare a noilor conexiuni intre celule este in continuare in desfasurare. Se formeaza si conexiuni intre neuroni. Datorita lor, creierul stie exact ce semnal sa trimita catre corpul copilului, astfel incat sa faca o anumita miscare intr-un mod sigur si eficient si sa consume cat mai putina energie posibil. Acest lucru ii permite bebelusului, de exemplu, sa-si extinda limba si sa exerseze miscarile de apucare si strangere.

In aceasta etapa a sarcinii, incepe productia de globule albe, care vor ajuta bebelusul sa lupte impotriva infectiilor. Datorita acestui fapt, sistemul imunitar se dezvolta.

Bebelusul in saptamana a 21-a de sarcina incepe, de asemenea, sa castige in greutate datorita tesutului adipos acumulat. Bebelusul cantareste deja 360 g si masoara aproximativ 26,7 cm.
 

saptamana 21 de sarcina


Corpul tau in saptamana 21 de sarcina 

Ai simtit cum gulerul tau incepe sa te stranga? Ei bine, un “gat gros” este ceva obisnuit in timpul sarcinii, deoarece glanda tiroida se umfla odata cu abdomenul si sanii tai. Asta presupune ca nu vei putea sa iti inchei nasturele de sus al bluzei uneori. Dar, ca si cu alte lucruri din timpul sarcinii, si acesta difera de la o femeie la alta. Totul se va termina in viitorul nu foarte departat. In aproximativ 18 saptamani, mai exact!

Corpul tau va incepe sa se pregateasca dinamic pentru rolul de mama. Cercul soldurilor poate fi semnificativ marit, pentru care este responsabil un hormon numit relaxina. Acesta are un efect relaxant asupra simfizei pubiene, ceea ce face nasterea mai usoara pentru o femeie. Relaxina este, de asemenea, responsabila pentru durerile din zona simfizei pubiene si pentru unele boli ale spatelui.

Schimbarile hormonale au loc in corpul tau tot timpul. Progesteronul, estrogenul si prolactina, chiar mai puternic decat in saptamanile anterioare, stimuleaza in mod semnificativ secretia de lapte. Sanii se maresc, sfarcurile si areolele devin mult mai intunecate, iar glandele sudoripare incep sa semene cu papulele. Numeroasele decolorari pot aparea pe pielea fetei si a corpului tot timpul, mai ales dupa expunerea la soare.

In saptamana a 21-a de sarcina, cazurile de afectiuni si dureri pot sa creasca. Bebelusul creste si se pregateste in mod constant pentru nastere. Chiar mai intens decat inainte, s-ar putea sa simti dureri de spate, sa ai dificultati in a adormi si arsuri la stomac. Ce altceva te-ar putea deranja in acest timp?

Vedere mai slaba – hormonii sunt responsabili pentru slabirea vederii, in special la femeile miopice. Cu toate acestea, este complet normal. Totul va reveni la normal dupa sarcina.

Daca vezi "dublu" sau "puncte" inaintea ochilor, merita sa mergi la medic pentru teste suplimentare.

Umflarea picioarelor este, de asemenea, un simptom natural. Piciorul tau poate fi umflat si greu din cauza kilogramelor in plus, motiv pentru care pantofii tai dinaintea sarcinii te pot rani.

Merita sa cumperi pantofi putin mai mari care nu vor exercita presiune. Ideal ar fi sa fie pantofi cu talpa plata.

Pielea uscata a abdomenului – burtica ta creste tot timpul. Pielea tensionata poate deveni foarte repede uscata, simtindu-se stransa si dand o senzatie de mancarime.

Maseaza burtica cu lotiune pentru a hidrata pielea. Uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de cocos, sunt cele mai eficiente.


Nu sta in fata computerului prea mult timp.

O femeie insarcinata nu ar trebui sa stea in fata computerului prea mult timp. Poate sta in fata computerului nu mai mult de 50 de minute la rand. Dupa acest timp, ar trebui sa existe o pauza de 10 minute inclusa in orele de lucru. Cum te poti ajuta in timp ce lucrezi? Cand stai jos, pune un perna sub coloana lombara. Picioarele ar trebui sa fie indoite la genunchi in unghiuri drepte astfel incat intregul picior sa se odihneasca pe podea. De asemenea, poti folosi un suport special pentru picioare.

Fa exercitii cat poti!

Exercitiile pentru femeile insarcinate sunt o modalitate ideala de a-ti intari muschii si de a reduce durerile de spate legate de sarcina. Chiar si o plimbare simpla poate avea un impact pozitiv asupra corpului tau. Daca medicul nu vede contraindicatii, poti face si in mod regulat exercitii de Pilates sau sa practici yoga. Nu poti face exercitii? Dupa consultarea medicului, poti merge la un fizioterapeut care te poate ajuta prin masaje.

Important

Lichidul amniotic isi schimba gustul si mirosul in functie de alimentele consumate de mama. Fructele determina apa sa capete un gust dulce, ceea ce afecteaza dezvoltarea functiilor gustative.

 

saptamana 21 de sarcina


Alimentatia in saptamana 21 de sarcina 

Te-a deranjat indigestia in ultimul timp? Un efect secundar neplacut si destul de intalnit al sarcinii, schimbarile hormonale fac sfincterul mai lenes. Acest lucru faciliteaza acidul gastric sa ajunga in esofag, ceea ce duce la senzatia de disconfort pe care o ai. Cu cat e mai mare copilul, cu atat apasa mai mult pe stomac si creste aceasta senzatie!

O schimbare a obiceiurilor alimentare poate fi adesea utila: mananca cinci mese mici pe zi in loc de trei mese mai mari. Asigura-te ca mesteci bine. Alt truc, daca ai indigestie noaptea, este sa iti sprijini capul. Astfel acidul nu mai ajunge atat de usor in esofag.


Sfaturi

Starea ta de bine poate necesita anumite ajustari in dieta ta. Ti-ai simtit picioarele grele? Daca este vara sau apartamentul sau biroul tau sunt prea incalzite, acest lucru ar putea contribui la proasta circulatie a sangelui. Incepe prin a bea multa apa (intre 1,5 si 2 litri pe zi). Incearca sa mergi pe jos jumatate de ora in fiecare zi, purtand tocuri mai mici pentru a-ti mentine tonusul muscular.

De asemenea, incearca sa dormi cu picioarele ridicate si culcata pe partea stanga, pentru a diminua presiunea bebelusului care doarme pe vasele mari de sange si le comprima. Poti sa incerci sa stropesti dosul gambelor tale, de la glezna la genunchi, cu apa rece in dus. Nu este foarte placut, dar destul de eficient! 

parinte-in-felul-tau

 

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.