Distribuie articol
X
Programul medical din timpul sarcinii
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Programul medical din timpul sarcinii

  Cele noua luni de sarcina iti vor fi monitorizate printr-o serie de analize si investigatii. Scopul in sine este sa stai linistita pe timpul sarcinii si sa te pregatesti pentru aducerea pe lume a bebelusului.

  15.01.2018 - 18:00

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Sarcina in sine nu reprezinta o stare de boala, dar tot va trebui sa mergi la consult la medicul care se ocupa de tine. Nu trebuie sa ai niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste efectuarea acestor vizite si a analizelor respective. Analizele acestea se efectueaza doar pentru a verifica daca totul este in regula.

   

  Primul control in sarcina

   
  Odata ce testul de sarcina a iesit pozitiv, programeaza-ti o vizita la doctor sau la un medic ginecolog pentru a va efectua primul tau control inainte de aducerea pe lume a bebelusului. Acest control trebuie sa se realizeze inainte de sfarsitul celei de-a treia luna de sarcina. Iata momentul potrivit pentru a realiza un raport cu privire la starea ta de sanatate: greutate, tensiunea arteriala, pulsul, antecedente medicale din familie sau personale (diabet, hipertensiune, etc.). Un astfel de control ginecologic va face posibila presupunerea unei date cand a inceput sarcina si astfel se poate fixa si data presupusa a nasterii. Medicul poate solicita un examen citologic, in cazul in care nu esti la zi cu controalele de monitorizare.
   
  Analize prescrise de medic:
  • O analiza de sange pentru depistarea: sifilisului, rubeolei,  toxoplasmozei, citomegalovirusului, SIDA si pentru stabilirea sau confirmarea grupei sanguine sau a factorului Rh;
  • Un test de urina pentru a detecta prezenta albuminei.
   
  Primul control in sarcina are si conotatii administrative. Ti se va elibera un certificat de gravida, care este un document de o importanta esentiala pentru a-ti putea exercita drepturile cu privire la concediul de maternitate si revendicarea beneficiilor de pe urma asigurarilor sociale.

   

  Vizitele lunare

   
  Dupa acest prim control, vor mai exista sase alte vizite). Fiecare asemenea control va avea loc in fiecare luna incepand cu cea de-a patra luna, la mediul tau ginecolog, sau la spital. Acestea sunt controale de rutina: greutate, tensiune arteriala, pulsul mamei dar si al bebelusului. La cel de-al doilea control (in luna a patra de sarcina), medicul iti poate recomanda analiza triplu test pentru a evalua riscul de Trisomie 21.
   
  fii parinte in felul tau - ghid pentru parinti

  In fiecare luna este indicat sa:

   
  • Sa efectuezi un test de urina pentru detectarea oricarei posibile urme de albumina;
  • Daca nu te-ai vaccinat niciodata impotriva toxoplazmozei, ti se va efectua o analiza de sange pentru a verifica daca nu cumva ai fost infectata cu acest parazit.
   

  Ce ecografii sunt recomandate?

   

  • Prima ecografie (intre 9 si 11 saptamani de sarcina)  iti va permite sa vezi membrele bebelusului si poate chiar si sexul acestuia din urma. Se va stabili data la care a fost conceput bebelusul (si astfel, si data la care se asteapta sa se produca nasterea). Se vor realiza doua masuratori importante: lungimea cranio-caudala (dintre varful capului si baza feselor) precum si grosimea gatului (sau translucenta nucala). Daca aceasta din urma are peste 3 mm, se recomanda efectuarea amniocentezei;
  • A doua ecografie (intre 19 si 21 de saptamani) ii va permite medicului sa stabileasca sexul bebelusului, sa verifice inima si sa realizeze examenul morfologic complet;
  • Cea de-a treia ecografie (intre 29 si 31 de saptamani) va face posibila analizarea greutatii micutului si va putea localiza placenta.

   

  Amniocenteza

   
  Aceasta analiza consta din prelevarea unei mostre de lichid amniotic, folosindu-se un ac fin pentru patrunderea in interiorul abdomenului mamei. Aceasta analiza se recomanda parintilor atunci cand analiza triplu test sau masurarea translucentei nucale nu a dat rezultate satisfacatoare, precum si in cazul femeilor insarcinate cu varsta de peste 38 de ani. Amniocenteza este analiza prin care se pot depista Trisomia 21, trisomia 13, trisomia 18 si alte anomalii cromozomiale.
   
  In urma testului, care nu este foarte dureros, ti se va recomanda sa te odihnesti timp de o zi sau doua. Se estimeaza ca riscul sa pierzi sarcina este undeva sub 1%. Rezultatele vor fi gata dupa 15 zile.
   

  Testimoniale

   
  Viorel si Cristiana, parintii unei fetite superbe pe nume Ioana, in varsta de 6 luni
  „Eu si sotia nu ne-am dorit sa cunoastem sexul copilului. Doream ca acest aspect sa ramana o surpriza pana in ultimul moment si sa lasam lucrurile sa-si urmeze cursul. Cand am mers la ecografie, i-am comunicat asistentei acest aspect. A sosit medicul radiolog si a inceput sa realizeze masuratorilor respective: craniu, membre, etc. Ne-am lasat efectiv absorbiti de imaginea de pe ecran, stand mana in mana, cu un zambet larg pe fata! La finalul diagnosticului, medicul a exclamat: „E perfecta!" Am ramas muti! Apoi am izbucnit in ras ..."

  Citeste

  De retinut

  • Ce este toxoplasmoza?

   Este o infectie destul de comuna si poate avea efecte nefaste atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau.

  • Vizitele lunare la medicul ginecolog

   Dupa un prim control, vor mai exista sase alte vizite ce vizeaza controlul greutatii, al tensiunii arteriale, pulsul tau si al bebelusului.

  • Ce este riscul de Trisomie 21?

   Reprezinta riscul de aparitie a sindromului Down.

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • cuburi colorateCiteste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • capa absolvireAfla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • servietaIncearca aplicatiile noastre utile.
  • newsletterRamai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Mamele au notat acest articol 0/5
  avatar
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.