Fata bebelusului arata in sfarsit ca una umana, iar fiecare detaliu este la locul lui. Capul lui este inca foarte mare, mai mare decat restul corpului, dar il poate intoarce. Corpul lui are multi muschi si isi poate misca bratele si picioarele, desi nu in mod constient. In abdomenul lui, ficatul supradimensionat incepe sa produca globule rosii. Creierul continua sa se dezvolte, celulele nervoase multiplicandu-se exponential pentru a stabili diversele circuite neuronale. Incredibil, acestea vor fi intre 12 si 14.000.000.000 in cea de-a 18-a saptamana! Acest numar se va micsora, asa cum ar trebui, cand creierul ajunge la maturitate completa in jurul varstei de 18 ani.

Corpul tau
Sareai in sus de bucurie datorita sarcinii acum jumatate de ora, iar acum esti foarte ingrijorata? Da, toanele din primul semestru pot fi destul de tulburatoare. Daca ai avut multe toane sau te-ai simtit rau, uite o veste buna pentru tine. Totul se va termina curand. In al doilea trimestru, in care esti pe cale sa intri, nivelurile de hormoni devin din nou echilibrate. Atunci este momentul cand majoritatea mamelor se simt mai linistite.

Alimentatia
Saptamana aceasta iti atragem atentia asupra proteinelor de moda veche. Proteinele sunt importante atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau in crestere. Ele ajuta la transportul moleculelor in corp si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos si a masei musculare. Proteinele se gasesc in alimente de origine animala sau vegetala. Proteinele animale sunt bogate in aminoacizii pe care corpul nostru nu ii poate produce si, de aceea, sunt esentiale in regimul nostru alimentar.
Niciun aliment de origine vegetala, cu exceptia boabelor de soia, nu contine toti aminoacizii esentiali. Regimurile vegetariene asigura proteine din surse vegetale precum boabe de soia si alte boabe, legume si nuci, precum si proteine din produse lactate sau din oua, daca aceste alimente fac parte din regim. Asigura-te ca doctorul tau sa afle de la tine ca esti vegetariana sau vegana.
Sfaturi
S-a pus intrebarea, daca femeile insarcinate care au mai mult de 35 de ani trebuie sa acorde o atentie deosebita sarcinii. Raspunsul:
Nu chiar. Pe de alta parte, femeile insarcinate, care au mai mult de 35 de ani si care prezinta un risc putin mai mare ca bebelusul lor sa aiba probleme genetice, ar trebui sa ia in considerare un diagnostic prenatal. Aceste examinari prenatale au scopul de a verifica sanatatea embrionului. Un exemplu de astfel de examinare este amniocenteza. Decizia de a face acest test este dificila si depinde doar de mama. Totusi, este mereu de ajutor sa vorbesti cu alti oameni despre asta si sa faceti schimb de experienta. Acest lucru si discutia cu un ginecolog te pot ajuta sa te simti mai linistita in privinta alegerii tale.