Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 10

Saptamana 10 de sarcina

Sarcina
Articol
Noi. 18, 2024
8 minute

Esti deja in a zecea saptamana de sarcina. Inca 29 de saptamani pana iti vei intalni micuta dragoste. Invata mai multe despre ce se intampla in saptamana 10 de sarcina.

Este important sa fii pregatita in sarcina de fiecare schimbare ce te asteapta in aceasta perioada. Foloseste acest calendar de sarcina pe saptamani si descopera ce te asteapta la fiecare pas. Trimestrul 1 de sarcina este plin de transformari. Iata ce te asteapta in saptamana 10 de sarcina!

Ai ajuns deja la 10 saptamani de sarcina - simptome precum greata si varsaturile pot fi inca parte din rutina zilnica. Uneori apare si balonarea. Copilul tau se dezvolta inca foarte dinamic - asa ca ai grija de tine: nu te suprasolicita, mentine-ti veselia si mananca sanatos!

DEZVOLTAREA BEBELUSULUI

Esti deja in a zecea saptamana de sarcina si incepi sa te obisnuiesti cu dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii. Inca 29 de saptamani pana iti vei intalni micuta dragoste. Invata mai multe despre ce se intampla in aceasta saptamana.

Fata bebelusului arata in sfarsit ca una umana, iar fiecare detaliu este la locul lui. Capul lui este inca foarte mare, mai mare decat restul corpului, dar il poate intoarce. Corpul lui are multi muschi si isi poate misca bratele si picioarele, desi nu in mod constient. In abdomenul lui, ficatul supradimensionat incepe sa produca globule rosii.

Bebe incepe intr-adevar sa semene cu un mic omulet. Capul bebelusului este inca foarte mare in comparatie cu restul corpului, dar cu fiecare saptamana care trece, aceste proportii se vor schimba. Pleoapele sunt deja dezvoltate - dar sunt inca lipite, asa ca cel mic arata ca si cum ar dormi. Prin marirea capului, pozitia ochilor se schimba, nasul si gura devin si ele vizibile. Continua dezvoltarea creierului, celulele nervoase multiplicandu-se exponential pentru a stabili diversele circuite neuronale. Incredibil, acestea vor fi intre 12 si 14.000.000.000 in cea de-a 18-a saptamana! Acest numar se va micsora, asa cum ar trebui, cand creierul ajunge la maturitate completa in jurul varstei de 18 ani.

Este momentul sa discuti cu medicul ginecolog planul sarcinii tale si sa fii atenta la infectiile tractului urinar, care sunt frecvente in aceasta perioada.

In cea de-a treia luna de sarcina, plamanii si pancreasul dobandesc forma lor. Vezica biliara incepe sa produca bila, iar functia hematopoietica este preluata treptat de maduva osoasa, inlocuind ficatul in acest rol. Copilul dezvolta si muschii tractului digestiv, datorita carora intestinele pot incepe sa functioneze. Cele mai importante organe interne au fost deja formate - insa in saptamanile urmatoare vor suferi o dezvoltare sistemica. Bebelusii pot inghiti si lichid amniotic, ceea ce ajuta la stimularea dezvoltarii sistemelor respirator si digestiv.

Bebe la 10 saptamani de sarcina are 3,1 cm si cantareste 4 grame.

sarcina-saptamana-10

 

Corpul tau in saptamana 10 de sarcina

Daca esti insarcinata pentru prima data, la 10 saptamani de sarcina vei observa deja un abdomen destul de rotunjit. Cu toate acestea, il poti inca ascunde sub haine mai largi. Daca ai deja copii, abdomenul tau este cu siguranta marit si vizibil pentru altii. Poti incepe incet sa iti schimbi garderoba intr-una mai confortabila - cu fiecare saptamana care trece, disconfortul asociat cu purtarea hainelor cu fermoar sau nasturi va creste. Mult mai confortabile vor fi hainele cu talie elastica.

Sareai in sus de bucurie datorita sarcinii acum jumatate de ora, iar acum esti foarte ingrijorata? Da, toanele din primul semestru pot fi destul de tulburatoare. Daca ai avut multe toane sau te-ai simtit rau, uite o veste buna pentru tine. Totul se va termina curand. In al doilea trimestru, in care esti pe cale sa intri, nivelurile de hormoni devin din nou echilibrate. Atunci este momentul cand majoritatea mamelor se simt mai linistite.

Practica gimnastica pentru gravide, ca sa te simti mai relaxata, sa devii mai flexibila, mai tonifiata si sa previi sau dupa caz sa ameliorezi contracturile musculare. 

Ce altceva poti face pentru confort:

Din cauza sanilor care cresc, cu siguranta ai inlocuit deja sutienul cu unul mai mare. In cazul lenjeriei intime inca nu este nevoie - multe femei poarta lenjeria intima obisnuita in timpul sarcinii, care se termina sub abdomen. Cu toate acestea, este important ca o astfel de lenjerie intima sa fie din materiale naturale si respirabile - de preferinta bumbac, eventual cu un mic adaos de tesaturi sintetice (de exemplu, elastan). Acest lucru previne dezvoltarea infectiilor si a iritatiilor. Lenjeria intima ar trebui sa aiba un insert de 100% bumbac. Acorda atentie ca lenjeria sa nu stranga abdomenul, coapsele si zona inghinala - acest lucru este deosebit de important in timpul sarcinii.

Ai grija de cantitatea potrivita de calciu in dieta

Calciul este un ingredient necesar pentru dezvoltarea copilului pentru o mineralizare corespunzatoare a oaselor si dintilor. In plus, regleaza metabolismul organismului, participa la procesul de coagulare a sangelui si reduce, de asemenea, permeabilitatea membranelor celulare, protejand copilul de reactiile alergice. Deficitul de calciu in dieta ta poate fi periculos nu numai pentru copil, ci si pentru tine - creste riscul de osteoporoza, o boala care rezulta din scaderea densitatii osoase. Necesarul de calciu al femeilor gravide este acelasi ca inainte de sarcina (1300 mg pe zi pentru femeile sub 19 ani si 1000 mg pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 ani). Calciul se gaseste, de exemplu, in lapte si produse lactate (branza, smantana, kefir, iaurt), nuci si seminte, fructe uscate, legume verzi si seminte de legume.

Stiai ca:

O sursa buna de calciu pentru femeile gravide este laptele, de preferinta cu continut redus de grasimi. Intr-o ceasca (250 ml) exista aproximativ 300 mg de calciu.
 

sarcina-saptamana-10

 

10 SAPTAMANI DE SARCINA- la ce sa fii atenta 

Cum sa faci fata greturilor matinale si a varsaturilor  - la unele femei, aceste senzatii neplacute se diminueaza in timpul saptamanii a 10-a de sarcina. Aceste simptome sunt uneori atat de puternice incat va impiedica sa mancati normal, ca urmare nu numai ca nu vei lua in greutate, ba chiar vei pierde un pic.

Sfat: Evitati alimentele al caror gust si miros va provoaca greata si varsaturi. Consumati alimente bogate in proteine, beti multe lichide (in special apa), mai ales daca varsati mult. Evitati alimentele picante, cu condimente puternice, sau prajite. Mancati regulat, nu asteptati senzatia de foame – aceasta poate agrava si chiar provoca greata. Ceaiul de ghimbir este, de asemenea, util in lupta impotriva varsaturilor. Daca simptomele sunt foarte severe, consulta medicului specialist.

Balonarea, o alta tulburare a stomacului care poate insoti femeile la 10 saptamani de sarcina. Balonarea nu este periculoasa pentru sanatate, dar provoaca disconfort, o senzatie de plenitudine si stare de rau. Acestea sunt de obicei rezultatul presiunii uterului in expansiune asupra intestinelor, dar si a nivelului crescut de progesteron. Acest hormon este necesar pentru a mentine sarcina, dar, din pacate, incetineste si procesele digestive.

Limitati consumul de produse care pot agrava simptomele: varza, leguminoase, ceapa. Amintiti-va ca dieta dvs. ar trebui sa includa o cantitate mare de alimente care contin fibre: paine integrala, bulgur si paste, legume si fructe (desi nu toate – problemele cu balonarea pot fi agravate, de exemplu, de merele sau perele crude). Cu o dieta bogata in fibre, trebuie sa beti multe lichide, de preferinta apa minerala necarbogazoasa (aproximativ 3 litri pe zi). In caz contrar, fibra gasita in alimente va provoca si balonare si constipatie. Evitati indulcitorii si sucurile.

Tulburari de vedere - la acest stadiu al primului trimestru de sarcina, sunt posibile tulburari de vedere sub forma vederii duble sau neclare, cauzate de o cantitate crescuta de sange in sange sau hipertensiune arteriala.
Verificati-va tensiunea arteriala in mod regulat. Daca este mai mare de 140/90, consultati imediat un medic - hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii este periculoasa atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copil.
 

Alimentatia in saptamana 10 de sarcina

Saptamana aceasta iti atragem atentia asupra proteinelor. Proteinele sunt importante atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau in crestere. Ele ajuta la transportul  moleculelor in corp si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos si a masei musculare. Proteinele se gasesc in alimente de origine animala sau vegetala. Proteinele animale sunt bogate in aminoacizii pe care corpul nostru nu ii poate produce si, de aceea, sunt esentiale in regimul nostru alimentar.

Ai grija ca in aceasta perioada a sarcinii apare constipatia, asa ca include in dieta si fibre, pe langa fructe, legume, lactate si proteine. Bea cat mai multe lichide, in special apa, ceaiuri neindulcite, supe si sucuri naturale. Astfel iti asiguri o digestie buna si mentii sanatatea pielii, care isi va pastra o textura supla si va capata o stralucire specifica.

Niciun aliment de origine vegetala, cu exceptia boabelor de soia, nu contine toti aminoacizii esentiali. Regimurile vegetariene asigura proteine din surse vegetale precum boabe de soia si alte boabe, legume si nuci, precum si proteine din produse lactate sau din oua, daca aceste alimente fac parte din regim. Asigura-te ca doctorul tau sa afle de la tine ca esti vegetariana sau vegana, ca sa iti recomande cum sa tratezi rapid simptomele sarcinii.

 

Sfaturi

S-a pus intrebarea, daca femeile insarcinate care au mai mult de 35 de ani trebuie sa acorde o atentie deosebita sarcinii. Raspunsul:

Nu chiar. Pe de alta parte, femeile insarcinate, care au mai mult de 35 de ani si care prezinta un risc putin mai mare ca bebelusul lor sa aiba probleme genetice, ar trebui sa ia in considerare un diagnostic prenatal. Aceste examinari prenatale au scopul de a verifica sanatatea embrionului.

Un exemplu de astfel de examinare este amniocenteza. Decizia de a face acest test este dificila si depinde doar de mama. Totusi, este mereu de ajutor sa vorbesti cu alti oameni despre asta si sa faceti schimb de experienta. Acest lucru si discutia cu un ginecolog te pot ajuta sa te simti mai linistita in privinta alegerii tale.

Respecta programul vizitelor medicale din timpul sarcinii, alege inteligent dieta pentru gravide si mai ales, bucura-te de aceasta perioada minunata din viata oricarei femei!

parinte-in-felul-tau

Customer reviews

0

0 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 16 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 16

Saptamana 16 de sarcina

Daca ai putea privi in interiorul tau sa iti vezi bebelusul crescand, l-ai vedea cum isi suge degetul mare! In sfarsit, a reusit sa il duca la gura. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Relatiile sexuale in timpul sarcinii
Articol
relatiile_sexuale_in_timpul_sarcinii_01

Relatiile sexuale in timpul sarcinii

Sarcina este o perioada care aduce cu sine numeroase dileme legate inclusiv de viata erotica a celor doi parteneri Intrebarea Este bine sa faci sex in timpul sarcinii? est

5 minute citit

View details Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata
Articol
simptome_sarcina_-_semnele_care_iti_arata_ca_esti_insarcinata

Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata

In cazul in care te intrebi daca ai ramas insarcinata, articolul acesta te va ajuta sa ajungi cu un pas mai aproape de adevar, pana la momentul cand faci testul de sarcina sau sa ajungi la medicul

8 minute citit

View details Saptamana 29 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 29

Saptamana 29 de sarcina

Pe masura ce te apropii de linia de sosire – vei da nastere in aproape 10 saptamani! – bebelusul tau creste cu repeziciune si chiar isi deschide ochii saptamana aceasta.

8 minute citit

View details Saptamana 8 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 8

Saptamana 8 de sarcina

Aproape cat un strugure, micutul tau masoara acum aproximativ 15 mm, dar in pozitie de sezut. Cu alte cuvinte, de la coccis pana in crestetul capului. Afla mai multe despre saptamana aceasta.

3 minute citit

View details Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii
Articol
Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii

Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii

Vitaminele si sarurile minerale sunt esentiale pentru a-ti sustine corpul in timpul acestor noua luni de sarcina. Fiecare isi are rolul propriu, iar cel mic va beneficia de ele prin placenta.

4 minute citit

View details Sfaturi pentru a decora camera copilului
Articol
Sfaturi pentru a decora camera copilului

Sfaturi pentru a decora camera copilului

Sosirea noului membru al familiei necesita amenajarea unei camere speciale pentru cel mic.

4 minute citit

View details Saptamana 23 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 23

Saptamana 23 de sarcina

Bebelusul tau are acum aproximativ 29 de centimetri lungime si cantareste in jur de 500 de grame, fiind de marimea unui mango. Mai ai cam 16 saptamani pana la nastere.

4 minute citit

View details Insarcinata si in pas cu moda
Articol
Insarcinata si in pas cu moda

Insarcinata si in pas cu moda

Sarcina avanseaza iar corpul mi s-a schimbat. Nu mai pot sa port nimic din ce aveam!

4 minute citit

View details Saptamana 36 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 36

Saptamana 36 de sarcina

De acum si pana vine pe lume, bebelusul tau continua sa ia in greutate cam 220 g pe saptamana. El are in jur de 47 cm lungime si cantareste aproximativ 2,5 kg.

7 minute citit

View details Cum se dezvolta bebelusul in timpul sarcinii?
Articol
femeie insarcinata ecografie

Cum se dezvolta bebelusul in timpul sarcinii?

Sarcina este o perioada captivanta, plina de schimbari si sperante; copilul creste de la o luna la alta, pregatindu-se sa se iveasca in aceasta lume, astfel ca, in aproximativ 40 de saptamani, va f

3 minute citit

View details Saptamana 17 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 17

Saptamana 17 de sarcina

Micutul tau cantareste acum in jur de 150 g si arata din ce in ce mai mult ca un bebelus „adevarat”. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Vitamine prenatale - Calciul si vitamina D in timpul sarcinii
Articol
calciul_si_vitamina_d_in_timpul_sarcinii_01

Vitamine prenatale - Calciul si vitamina D in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, este esential sa fii mai atenta decat de obicei la alimentatie, pentru ca aceasta iti influenteaza starea de sanatate si, totodata, joaca un rol important in dezvoltarea armonio

5 minute citit

View details Saptamana 30 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 30

Saptamana 30 de sarcina

In fiecare zi, bebelusul tau creste mai mult, pregatindu-se sa isi faca intrarea in lume in mai putin de 10 saptamani. A trecut repede timpul sau prea incet pentru tine?

2 minute citit

View details Cand anunti angajatorul ca esti insarcinata?
Articol
cand_anunti_angajatorul_ca_esti_insarcinata_01

Cand anunti angajatorul ca esti insarcinata?

Ti-a fost foarte usor sa impartasesti celor dragi, familiei si prietenilor apropiati, bucuria ca esti insarcinata.

5 minute citit

View details Saptamana 9 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 9

Saptamana 9 de sarcina

Doua inimi ca una bat, cum spune cantecul. De fapt, inima bebelusului tau bate foarte bine de una singura. Citeste mai multe despre saptamana 9 de sarcina.

3 minute citit

View details Programul medical din timpul sarcinii
Articol
Programul medical din timpul sarcinii

Programul medical din timpul sarcinii

Cele noua luni de sarcina iti vor fi monitorizate printr-o serie de analize si investigatii.

4 minute citit

View details Dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii
Articol
Dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii

Dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii

Dezvoltarea cognitiva inseamna dezvoltarea capacitatii de a gandi si de a intelege si presupune abilitati de a percepe, de a procesa informatii, de a folosi limbajul, de a opera cu concepte.

2 minute citit

View details Saptamana 24 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 24

Saptamana 24 de sarcina

Poti simti cum reactioneaza bebelusul la zgomote si la mangaierile tale? Acest lucru incepe sa se intample spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru, asa ca fii pe faza.

7 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.