Saptamana 9 de sarcina
Doua inimi ca una bat, cum spune cantecul. De fapt, inima bebelusului tau bate foarte bine de una singura. Citeste mai multe despre saptamana 9 de sarcina.
In momentul de fata, papilele gustative si organele bebelusului tau incep sa se formeze. Modul in care corpul sau se dezvolta permite acum masurarea sa in doua feluri in timpul ecografiei: din crestetul capului pana la coccis si din crestetul capului pana la calcaie. Are pleoape ce ii acopera ochii, iar in cavitatea toracica diafragma ii separa acum inima si plamanii de tractul digestiv. Inima ii bate in ritmul sau propriu – intre 110 si 160 bpm (batai pe minut), bate mult mai repede decat a ta – si poate accelera si mai mult din cauza adrenalinei aparuta in timpul unor situatii stresante. Asa ca incearca sa eviti stresul. Mai usor de spus decat de facut, dar merita sa incerci!
Corpul tau in saptamana 9 de sarcina
Din exterior, probabil nu multi oameni isi pot da seama ca in burtica la tine creste un bebe. Totusi, se intampla mult mai multe decat iti imaginezi probabil. Atat de multe organe s-au dezvoltat si atat de multe sunt inca in constructie. Poti observa ca esti mult mai obosita decat ai fi crezut, dar este complet normal.
Alimentatia in saptamana 9 de sarcina
Cuvantul cheie al acestei saptamani – ok, de fapt, al sarcinii – este apa. Aminteste-ti sa bei suficient in fiecare zi. Lichidul amniotic, in functie de etapa sarcinii tale, este facut din apa – la fel ca 80% din bebelusul tau! Asa ca are nevoie de apa pentru a-si mentine masa lichida. Si tu ai nevoie de ea. Daca bei suficienta apa, iti vei ajuta rinichii sa inlature produsele reziduale ale bebelusului tau, pe langa ale tale.
De asemenea, daca ai vomitat sau este foarte cald afara, trebuie sa eviti deshidratarea. Cat de mult este suficient? Aproximativ 1,5 litri de lichide pe zi, putin mai mult cand este cald. Aminteste-ti: evita alcoolul si limiteaza cantitatea de ceai si de cafea, deoarece ar putea sa te agite atat pe tine, cat si pe el.
Sfaturi
Consumul de alcool trebuie sa fie mereu moderat, oricum. Daca ai baut o bere sau un pahar de vin la un gratar inainte sa iti dai seama ca esti insarcinata, probabil nu ai afectat bebelusul. Totusi, este recomandat sa nu bei alcool pentru restul perioadei de sarcina. Consumul de alcool creste riscul de alcoolism fetal, avort spontan, nastere prematura, precum si de greutate mica la nastere.
Articole similare