Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 29

Saptamana 29 de sarcina

Sarcina
Articol
Mar. 1, 2024
8 minute

Pe masura ce te apropii de linia de sosire – vei da nastere in aproape 10 saptamani! – bebelusul tau creste cu repeziciune si chiar isi deschide ochii in saptamana 29 de sarcina. Citeste mai multe despre asta.

La sfarsitul sarcinii, greutatea corpului tau poate creste cu pana la 5-6 kilograme! Un astfel de salt mare cu siguranta nu va fi convenabil pentru tine. Prin urmare, este o idee buna sa te misti cat mai mult posibil. Mersul pe jos, yoga, pilates – gaseste-ti modalitatea de a fi activa si nu uita de o alimentatie adecvata. Acest lucru iti va permite sa suporti mai bine ultimele saptamani de sarcina si bebelusul tau va putea sa se dezvolte fara obstacole.

Copilul tau ocupa din ce in ce mai mult loc in burtica si nu prea mai poate sa se miste la fel de mult din cauza spatiului limitat (ce bine ca urmeaza o schimbare a habitatului in viitorul nu prea indepartat!). Ochii lui sunt deschisi, si deja are gene lungi! Vederea lui se va maturiza suficient in cateva saptamani si va putea observa schimbarea de lumina prin peretele abdomenului tau. Iar la nastere, vederea lui va fi imperfecta, dar tot va reusi sa iti distinga fata si obiectele plasate la 50 cm in fata ochilor. 

In timpul celei de-a 29-a saptamani de sarcina, creierul bebelusului tau merita cea mai mare atentie.

Acum este dezvoltat si suficient de sanatos pentru a-si controla respiratia si temperatura corpului. Datorita noilor conexiuni intre celulele nervoase, se formeaza noi modele de memorie a miscarilor. In plus, reactiile copilului la stimuli devin mai rapide, iar bebelusul incepe sa practice procesarea informatiilor care ajung la creierul sau.

In aceasta etapa, simturile bebelusului sunt deja bine dezvoltate. Bebelusul aude sunetele din jurul sau. De aceea, este o idee buna ca atat tu, cat si partenerul tau sa vorbiti mult cu micutul vostru - intr-o voce blanda si calma. Ascultati muzica linistitoare. Gustul copilului tau pentru muzica incepe deja sa se contureze si nu va reactiona calm la orice sunet.

Bebelusul in saptamana a 29-a de sarcina are deja 38,6 cm lungime si cantareste 1153 g.

Simtul mirosului este deja bine dezvoltat. Datorita lui, bebelusul dupa nastere va recunoaste usor mirosul tau, care va fi asociat cu linistea si siguranta.
 

saptamana 29 de sarcina


Corpul tau in saptamana 29 de sarcina 

La saptamana a 29-a de sarcina, cu siguranta vei intelege de ce mamelor insarcinate li se cedeaza locurile lor in transportul public si de ce acestea la casa de marcat in magazin, fara sa stea la coada. Pe de o parte, un abdomen in crestere este o povara dulce, iar pe de alta parte, este o crestere in greutate care iti face viata dificila. In aceasta etapa, intregul tau corp se schimba - sanii tai cresc intens, picioarele si gambele iti sunt umflate, iar coloana vertebrala este tensionata.

In plus, inima ta este supusa unei mari tensiuni - cantitatea de sange pe care trebuie sa o pompezi constant este acum cu 1,5 litri mai mare decat inainte de sarcina! Acest lucru ii permite corpului tau sa furnizeze bebelusului toate ingredientele necesare. Totusi, este posibil sa te simti foarte obosita din cauza acestui fapt.

De asemenea, vei incepe sa simti mai intens loviturile bebelusului. Acest lucru se datoreaza faptului ca in abdomenul tau, pe masura ce sarcina progreseaza, raportul dintre cantitatea de lichid amniotic si dimensiunea fatului se schimba. Din acest motiv, amortizarea eficienta a miscarilor bebelusului, care te-a protejat la inceputul sarcinii, nu mai este prezenta.

Loviturile si bataile inimii te lasa sa stii ca bebelusul tau este in mare masura prezent. Isi face simtita prezenta si apasandu-ti pe plamani si facandu-ti picioarele si palmele sa se umfle. Poate ca nu iti mai vin pantofii preferati acum. Si abia poti sa iti pui pe deget inelul pe care il voiai. Ahh, bucuriile retentiei de apa. Este cu atat mai adevarat, daca ti-ai petrecut toata ziua in picioare si nu ai avut oportunitatea sa te odihnesti. In mod normal, inflamatia dispare peste noapte. Daca ea ramane sau creste brusc, informeaza-ti doctorul pentru a elimina posibilitatea de preeclampsie. 

La inceputul lunii a saptea de sarcina, uterul tau umple aproape intregul abdomen si capacitatea stomacului tau scade. Prin urmare, trebuie sa mananci des si in portii mici. De asemenea, s-ar putea sa vrei sa mergi mai des la toaleta, deoarece uterul preseaza pe vezica urinara. La ce ar trebui sa mai acorzi atentie?

Secretia vaginala – La 29 de saptamani de sarcina, secretia vaginala poate deveni albicioasa si mult mai intensa decat in lunile anterioare. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui sa te deranjeze. Rolul secretiei vaginale este de a proteja fatul de eventualele infectii.

Pentru a preveni afectarea confortului de catre secretia vaginala, este bine sa ai grija de igiena zonelor intime, sa porti lenjerie de bumbac. Chiar si cu o secretie vaginala foarte intensa, nu ar trebui sa folosesti tampoane, deoarece acestea pot creste riscul de infectie. Daca secretia vaginala are un miros neplacut si simti si senzatii de arsura si mancarime, spune-i medicului tau.

Dificultati in respiratie - incepand cu saptamana a 20-a de sarcina, uterul in crestere apasa mult mai tare pe diafragma. In plus, incepi sa simti presiune pe plamani si inima. Din acest motiv, s-ar putea sa resimti frecvent dificultati in respiratie.

In curand, bebelusul va incepe sa coboare prin canalul de nastere, astfel ca abdomenul va scadea, iar presiunea nu va mai fi atat de puternica. Pana atunci, din pacate, trebuie sa te obisnuiesti cu aceste neplaceri. Economiseste-ti energia si odihneste-te des. Evita sa stai intinsa pe spate, deoarece aceasta pozitie exercita o presiune suplimentara asupra vaselor de sange mari, ceea ce poate perturba circulatia sangelui. In schimb, intinde-te pe partea stanga sau odihneste-te intr-o pozitie semisezanda. De asemenea, incearca sa te relaxezi si sa practici respiratia.

Dureri in abdomenul inferior - s-ar putea sa resimti dureri in abdomenul inferior, cauzate de relaxarea tendoanelor din muschii planului pelvian. Asta nu ar trebui sa te deranjeze. Cu toate acestea, daca simti dureri foarte severe in zona abdominala (similar cu durerile menstruale) si in partea inferioara a spatelui si a coapsei, si sunt insotite suplimentar de contractii uterine enervante si regulate, greata sau diaree - contacteaza imediat medicul. Acestea pot fi semne de nastere prematura!

In cazul durerilor tipice in abdomenul inferior in timpul menstruatiei, femeile se ajuta cu bai calde sau comprese din sticle de apa calda, dar in timpul sarcinii astfel de actiuni nu sunt recomandate cu siguranta. Cel mai important lucru este sa excluzi nasterea prematura. Daca nu exista un astfel de risc, este chiar posibil sa folosesti medicamente pentru a reduce durerea. De asemenea, este important sa incerci sa te odihnesti - preferabil cu picioarele putin mai ridicate. Exercitiile recomandate pentru femeile insarcinate pe care inca le poti face te vor ajuta, de asemenea.

Saptamana a 29-a de sarcina – cum sa ai grija de tine?

Cand esti gravida, nu toate procedurile cosmetice si terapiile cosmetice sunt permise. Cu toate acestea, ceea ce cu siguranta iti poti permite si chiar iti va fi recomandat in al treilea trimestru de sarcina este masajul. Merita sa mergi la o persoana de incredere care are experienta in masajul femeilor insarcinate. Te poti bucura de un masaj clasic, caracterizat de miscari lungi si blande. Te vei simti usurata daca optezi pentru un masaj la picioare. De asemenea, iti poti oferi relaxare picioarelor obosite si umflate in confortul casei tale. Tot ce trebuie sa faci este sa le inmoi in apa calduta cu ulei de lavanda sau de mandarina.

Investeste in pantofi noi

Odata cu intregul tau corp, si picioarele tale se schimba. In sarcina, acestea se pot mari semnificativ. Nu numai din cauza umflaturilor care te insotesc in acest moment, ci si din cauza relaxinei - un hormon care determina relaxarea tendoanelor din picioarele tale. Ca rezultat, picioarele tale vor fi mai mari nu numai in timpul sarcinii, ci si dupa nasterea copilului tau. In acest timp, este bine sa cumperi pantofi confortabili, chiar si cu o marime usor mai mare decat marimea pe care ai purtat-o pana acum. Ar fi, de asemenea, bine ca pantofii pe care ii alegi sa nu necesite sa fie legati sau fixati. Aceasta te va ajuta foarte mult, mai ales in ultimele saptamani de sarcina.

Interesant

Cresterea consumului de cereale integrale in aceasta perioada nu numai ca va acoperi cererea crescuta de calorii in trimestrul al treilea, dar iti va furniza si vitamine din complexul B.

 

saptamana 29 de sarcina


Alimentatia in saptamana 29 de sarcina 

De la inceputul sarcinii si pana acum, volumul de sange din organismul tau a crescut cu aproximativ 1½ litri. Acest volum asigura o circulatie sanguina adecvata catre placenta. Totusi, in timp ce volumul de plasma creste cu cel putin jumatate din cantitatea sa anterioara, celulele rosii cresc doar cu vreo 30%. Este posibil sa dezvolti o forma de anemie cunoscuta drept “anemie dilutionala”. Este ceva destul de normal in timpul sarcinii si nu trebuie sa te ingrijorezi. Bea multa apa pentru a reintregi volumul total de sange si mananca alimente bogate in fier pentru a sprijini productia de celule rosii. Totul se va echilibra pana la nastere. 


Sfaturi

Daca te dor picioarele sau crezi ca ai un inceput de varice, nu te alarma. Aceasta este o posibilitate, in special daca aceste simptome s-au mai intalnit in familia ta. Varicele pot fi cauzate de cresterea naturala a volumului de sange in timpul sarcinii, datorita schimbarilor hormonale si cresterii uterului. Daca porti ciorapi compresivi, acestia pot diminua durerea. La fel ca si tinutul picioarelor ridicate, cat de des posibil. In sfarsit, incearca sa faci cate o plimbare de inviorare in fiecare zi. Daca durerea se inrautateste, vorbeste cu doctorul tau.

parinte-in-felul-tau

 

Customer reviews

0

0 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 6 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 6

Saptamana 6 de sarcina

Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta  saptamana de sarcina.

6 minute citit

View details Saptamana 40 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 40

Saptamana 40 de sarcina

Este timpul! Daca nu a facut-o deja, bebelusul tau va sosi in urmatoarele zile. Daca nu iese afara voluntar, doctorul tau ii va da un mic impuls. Apoi vei fi mama, in sfarsit!

2 minute citit

View details Saptamana 20 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 20

Saptamana 20 de sarcina

Se intampla atat de multe la tine in burtica saptamana aceasta, incat vei vrea sa tragi un pui de somn dupa ce citesti despre ele! Afla mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?
Articol
Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte

Ce trebuie sa stii ca proaspat parinte?

Doar ce-am aflat ca sunt insarcinata: Doamne ce moment superb, de bucurie ... dar am de asemenea atat de multe intrebari. Oare sunt pregatita sa devin mamica? Vom fi parinti buni?

4 minute citit

View details Saptamana 34 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 34

Saptamana 34 de sarcina

Things are getting a little slower in your tummy now, because the big day is fast approaching.

4 minute citit

View details Curba de greutate la indemana!
Articol
curba de greutate mereu la indemana

Curba de greutate la indemana!

In timpul sarcinii, este bine sa urmaresti curba de greutate pentru a te asigura ca nu cresti in greutate mai mult decat este recomandat pe perioada sarcinii.

1 minut citit

View details Saptamana 14 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 14

Saptamana 14 de sarcina

Bebelusul tau este de marimea unui grapefruit! L-ai simtit miscandu-se sau lovind deja? Daca nu, ar trebui sa o poti face in urmatoarele saptamani!

3 minute citit

View details Neplacerile din timpul sarcinii si solutiile pentru o dieta adecvata
Articol
neplacerile sarcinii

Neplacerile din timpul sarcinii si solutiile pentru o dieta adecvata

Sarcina este emotionanta, antrenanta si total diferita pentru fiecare femeie.

5 minute citit

View details Saptamana 27 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 27

Saptamana 27 de sarcina

Bebelusul tau inca mai trebuie sa creasca, dar incepand de astazi, el e suficient de mare incat, intins, ar ajunge de la palma ta la cot. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Metode de nastere - ce sa stii despre ele?
Articol
Metode de nastere - ce sa stii despre ele

Metode de nastere - ce sa stii despre ele?

Aducerea pe lume a unui bebelus este un act natural, dar sunt si multi oameni pe care ii cunosc si in cazul carora, lucrurile nu au decurs cum ar fi trebuit!

3 minute citit

View details Saptamana 7 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 7

Saptamana 7 de sarcina

Bebelusul tau a ajuns deja la impresionanta dimensiune de 15 mm. Desi nu o simti inca, el se misca. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

2 minute citit

View details Trateaza rapid simptomele sarcinii
Articol
Trateaza rapid simptomele sarcinii

Trateaza rapid simptomele sarcinii

Sarcina: se spune ca este o perioada de bucurie deplina, dar de ce oare nu spune nimeni nimic despre aceste probleme minore de sanatate? Starea de greata, constipatia, crampele etc.

4 minute citit

View details Saptamana 21 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 21

Saptamana 21 de sarcina

Desi bebelusul cantareste acum in jur de 400g, inca are mult loc in burtica si ii place sa il foloseasca cand nu doarme! Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

6 minute citit

View details Saptamana 35 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 35

Saptamana 35 de sarcina

In aproximativ o luna, iti vei tine bebelusul in brate. Pana atunci, vor mai avea loc, insa, numeroase schimbari. Citeste mai multe despre sarcina la 35 de saptamani.

4 minute citit

View details O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi
Articol
O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi

O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi

O crestere in greutate in timpul sarcinii conform limitelor recomandate poate ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului inainte de nastere si ii poate asigura o greutate normala la nastere si de-

1 minut citit

View details Saptamana 15 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 15

Saptamana 15 de sarcina

Aceasta este saptamana cand totul este pregatit pentru aparitia simtului olfactiv (adica a mirosului). Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Relatiile sexuale in timpul sarcinii
Articol
relatiile_sexuale_in_timpul_sarcinii_01

Relatiile sexuale in timpul sarcinii

Sarcina este o perioada care aduce cu sine numeroase dileme legate inclusiv de viata erotica a celor doi parteneri Intrebarea Este bine sa faci sex in timpul sarcinii? est

5 minute citit

View details Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata
Articol
simptome_sarcina_-_semnele_care_iti_arata_ca_esti_insarcinata

Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata

In cazul in care te intrebi daca ai ramas insarcinata, articolul acesta te va ajuta sa ajungi cu un pas mai aproape de adevar, pana la momentul cand faci testul de sarcina sau sa ajungi la medicul

8 minute citit

View details Saptamana 28 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 28

Saptamana 28 de sarcina

Copilul tau are in jur de 38 cm lungime din crestet pana in picioare si deja cantareste 1,2 kg, o treime din greutatatea lui la nastere. Talpile lui au in jur de 5½ cm – da, sunt atat de mici!

4 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.