neplacerile sarcinii

Neplacerile din timpul sarcinii si solutiile pentru o dieta adecvata

Sarcina
Articol
Aug 19, 2024
5 minute

Sarcina este emotionanta, antrenanta si total diferita pentru fiecare femeie. Mai jos este o lista cu cele mai intalnite neplaceri din timpul sarcinii, plus cateva sfaturi pe care le poti urma pentru a avea o sarcina usoara.

Poftele

Desi nimeni nu stie de ce apar, numeroase mame le-au avut: de la pepene rosu si ciocolata pana la inghetata cu topping cald. Mai jos gasesti pasii de urmat pentru momentele in care ai pofte:

●    Nu le judeca - sunt o etapa normala a sarcinii! 
●    Pastreaza portiile in proportii rezonabile si mentine un regim alimentar sanatos.

Raul de dimineata

Greata si varsaturile sunt simtite de majoritatea viitoarelor mamici, mai ales in primul trimestru al sarcinii. Cauza este necunoscuta. Acestea pot aparea din cauza schimbarilor hormonale sau a scaderii concentratiei zaharului in sange la inceputul sarcinii. Asa cum sugereaza si numele, acestea apar cel mai des dimineata, insa pot fi simtite si in orice alt moment al zilei!

Iata cateva solutii pentru combaterea raului de dimineata: 
●    Mananca portii mici de mancare;
●    Alege gustari sanatoase, in portii mici;
●    Simtul mirosului se intensifica in timpul sarcinii, asa ca este recomandat sa eviti mirosurile puternice cum ar fi parfumurile, fumul de tigara sau aromele mancarurilor;
●    Alege arome discrete si evita-le pe cele piperate. Inainte de culcare si cand te trezesti, opteaza pentru niste biscuiti sau paine prajita; 
●    Ia vitamine prenatale inainte si dupa masa;
●    Daca ai greturi severe, consulta un medic.

Constipatia

Hormonii nasterii relaxeaza muschii intestinali si incetinesc tranzitul intestinal. Copilul pune si el presiune pe intestine, incetinind procesul si mai mult.

Urmeaza pasii de mai jos pentru a rezolva aceasta problema:
●    Bea multe lichide in timpul zilei, cum ar fi apa, ceai decofeinizat, suc de prune, lapte si supe. Legumele si fructele moi – cum ar fi telina, fructele de padure si pepenele – pot fi de ajutor;
●    Mananca mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele;
●    Fii mai activa – exercitiile, cum ar fi plimbarile regulate, pot ajuta tranzitul intestinal.

Glezne umflate

Umflarea gleznelor este un efect secundar des intalnit in timpul sarcinii. Corpul tau retine mai multa apa – pentru tine si pentru copil. Schimbarile hormonale pot contribui, de asemenea, la umflarea gleznelor. Gleznele umflate apar mai des seara, mai ales daca ai stat in picioare toata ziua.

Aceste sfaturi te pot ajuta: 
●    Pune-ti picioarele pe ceva inalt cat de des poti;
●    Nu purta incaltaminte stramta.
Daca esti ingrijorata din cauza gleznelor umflate, discuta cu medicul tau.

Arsurile gastrice

Arsurile gastrice – o senzatie de arsura pe care o simti in mijlocul pieptului – pot aparea din cauza presiunii exercitate de greutatea copilului pe stomacul si intestinele tale. Deoarece acizii din stomac trec in esofag, iar in acest timp muschii din capul esofagului se relaxeaza, apare acea senzatie inconfortabila de arsura pe care noi o cunoastem sub denumirea de „arsura gastrica“.

Pentru a evita aparitia arsurilor gastrice, urmeaza urmatoarele sfaturi pentru dieta ta:
●    Mananca mai des si opteaza pentru portii mici de mancare. Mesteca incet;
●    Evita mancarea grasa sau picanta;
●    Dupa ce ai mancat, asteapta cel putin o ora inainte de a te culca.
Consulta medicul inainte de a lua medicamente pentru diminuarea aciditatii stomacului, deoarece numeroase pastile au un nivel mare de sodiu.

parinte-in-felul-tau

Sa fii vegetariana

Dietele vegetariene si vegane pot asigura in timpul sarcinii, atat mamelor cat si copiilor, nutrientii de care au nevoie, daca sunt consumate proteine de calitate si exista un echilibru intre cereale integrale, fructe, legume si grasimi sanatoase. Pentru acest lucru, urmeaza sfaturile de mai jos:
●    Intreaba-ti medicul de suplimente prenatale care contin vitamina B12, vitamina D, acid folic, fier, calciu si zinc, pentru a compensa eventuala lipsa a acestora din alimentatia ta;
●    Anunta obstetricianul daca esti (sau intentionezi sa devii) vegetariana sau vegana.

Evitarea produselor lactate

Daca nu mananci produse lactate, nu-ti face griji, deoarece poti obtine suficient calciu din alte surse! Ia in considerare sfaturile de mai jos atunci cand mergi la cumparaturi:
●    Alege produse cu un continut mare de calciu, cum ar fi sucul de portocale, laptele de soia, laptele de migdale si cerealele;
●    Gaseste un supliment pe baza de calciu. Orice alt produs care contine calciu si nu este produs lactat este absorbit mai greu in organism, asa ca un supliment este necesar;
●    De asemenea, este recomandat sa iei si vitamina D. De obicei, aceasta este prezenta in produsele lactate, asa ca este nevoie si de suplimente cu vitamina D.

Hipertensiune arteriala

Hipertensiunea gestationala (hipertensiunea care apare in timpul sarcinii) necesita atentia medicului tau, insa exista lucruri pe care le poti face intre timp:
●    Incearca sa pastrezi o rata normala a luarii in greutate;
●    Fii activa;
●    Desigur, evita alcoolul si tutunul;
●    Anunta-ti medicul daca urmezi un tratament medicamentos.

Diabet gestational

Daca ai diabet gestational, urmeaza intotdeauna sfatul medicului tau. Nu se stie cu siguranta, dar se pare ca hormonii sarcinii interfereaza cu insulina mamei. Acest lucru cauzeaza un dezechilibru pentru insulina copilului, rezultand o crestere a nivelului de zahar din sange. Copiii nascuti cu insulina dezechilibrata sunt mai predispusi la obezitate sau diabet mai tarziu. Tratamentul diabetului gestational are ca scop mentinerea nivelului glucozei egal cu cel al femeilor insarcinate care nu au diabet gestational. Tratamentul acestuia va include intotdeauna diete speciale si un program de activitate fizica. 

Un sfat pro-activ este sa ceri medicului tau sa iti recomande un nutritionist. Un nutritionist specializat in diabetul gestational poate personaliza o dieta si te poate ajuta sa faci fata acestuia.

Sa fii insarcinata cu mai multi copii

Sa fii insarcinata cu gemeni sau mai multi copii inseamna ca ai nevoie de mai multe calorii. Pentru a afla de ce calorii si nutrienti ai nevoie, discuta cu medicul tau, deoarece numarul de calorii necesare poate fi diferit in functie de greutatea si conditia ta fizica.

Crampele musculare

Crampele musculare apar cel mai des in timpul noptii. Acestea pot fi un efect secundar al sarcinii, aparand in majoritatea timpului in al treilea trimestru al sarcinii. Surplusul de greutate este principala cauza. Pentru a scapa de dureri, urmeaza pasii de mai jos:
●    Intinde gamba si flexeaza glezna.
●    Consuma suficient calciu. Este recomandat pentru sanatatea oaselor, insa are un rol important si in contractiile musculare. Daca medicul tau iti recomanda suplimente cu calciu pentru a relaxa muschii, alege unele care contin si magneziu, un mineral care va ajuta la mentinerea echilibrului calciului.

Poti avea unele dintre aceste neplaceri in timpul sarcinii sau niciuna. Tot ceea ce trebuie sa stii este ca toate se pot rezolva. Poti fii sanatoasa si te poti simti confortabil pe toata perioada sarcinii. Urmeaza intotdeauna sfatul medicului – el stie cel mai bine ce sa iti recomande in aceasta perioada speciala!

Schimba acum viitorul copilului tau inca din primele 1000 de zile! 

Customer reviews

5

5 global ratings

Ratings

  • 5 star
    5
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 15 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 15

Saptamana 15 de sarcina

Aceasta este saptamana cand totul este pregatit pentru aparitia simtului olfactiv (adica a mirosului). Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata
Articol
simptome_sarcina_-_semnele_care_iti_arata_ca_esti_insarcinata

Simptome sarcina - 15 semne semne ca esti insarcinata

In cazul in care te intrebi daca ai ramas insarcinata, articolul acesta te va ajuta sa ajungi cu un pas mai aproape de adevar, pana la momentul cand faci testul de sarcina sau sa ajungi la medicul

8 minute citit

View details Saptamana 28 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 28

Saptamana 28 de sarcina

Copilul tau are in jur de 38 cm lungime din crestet pana in picioare si deja cantareste 1,2 kg, o treime din greutatatea lui la nastere. Talpile lui au in jur de 5½ cm – da, sunt atat de mici!

4 minute citit

View details Metode de nastere - ce sa stii despre ele?
Articol
Metode de nastere - ce sa stii despre ele

Metode de nastere - ce sa stii despre ele?

Aducerea pe lume a unui bebelus este un act natural, dar sunt si multi oameni pe care ii cunosc si in cazul carora, lucrurile nu au decurs cum ar fi trebuit!

3 minute citit

View details Saptamana 8 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 8

Saptamana 8 de sarcina

Aproape cat un strugure, micutul tau masoara acum aproximativ 15 mm, dar in pozitie de sezut. Cu alte cuvinte, de la coccis pana in crestetul capului. Afla mai multe despre saptamana aceasta.

3 minute citit

View details Trateaza rapid simptomele sarcinii
Articol
Trateaza rapid simptomele sarcinii

Trateaza rapid simptomele sarcinii

Sarcina: se spune ca este o perioada de bucurie deplina, dar de ce oare nu spune nimeni nimic despre aceste probleme minore de sanatate? Starea de greata, constipatia, crampele etc.

4 minute citit

View details Saptamana 22 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 22

Saptamana 22 de sarcina

Daca ai putea privi inauntru, ai vedea cum bebelusul tau isi suge degetul mare, reflexul de supt fiind practic perfectionat in acest moment. Este modalitatea naturii de a-l pregati pentru alaptat.

6 minute citit

View details Saptamana 35 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 35

Saptamana 35 de sarcina

In aproximativ o luna, iti vei tine bebelusul in brate. Pana atunci, vor mai avea loc, insa, numeroase schimbari. Citeste mai multe despre sarcina la 35 de saptamani.

4 minute citit

View details O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi
Articol
O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi

O viitoare mamica nu trebuie sa manance pentru doi

O crestere in greutate in timpul sarcinii conform limitelor recomandate poate ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului inainte de nastere si ii poate asigura o greutate normala la nastere si de-

1 minut citit

View details Saptamana 16 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 16

Saptamana 16 de sarcina

Daca ai putea privi in interiorul tau sa iti vezi bebelusul crescand, l-ai vedea cum isi suge degetul mare! In sfarsit, a reusit sa il duca la gura. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Relatiile sexuale in timpul sarcinii
Articol
relatiile_sexuale_in_timpul_sarcinii_01

Relatiile sexuale in timpul sarcinii

Sarcina este o perioada care aduce cu sine numeroase dileme legate inclusiv de viata erotica a celor doi parteneri Intrebarea Este bine sa faci sex in timpul sarcinii? est

5 minute citit

View details Saptamana 29 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 29

Saptamana 29 de sarcina

Pe masura ce te apropii de linia de sosire – vei da nastere in aproape 10 saptamani! – bebelusul tau creste cu repeziciune si chiar isi deschide ochii saptamana aceasta.

8 minute citit

View details Saptamana 9 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 9

Saptamana 9 de sarcina

Doua inimi ca una bat, cum spune cantecul. De fapt, inima bebelusului tau bate foarte bine de una singura. Citeste mai multe despre saptamana 9 de sarcina.

3 minute citit

View details Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii
Articol
Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii

Necesarul de nutrienti in timpul sarcinii

Vitaminele si sarurile minerale sunt esentiale pentru a-ti sustine corpul in timpul acestor noua luni de sarcina. Fiecare isi are rolul propriu, iar cel mic va beneficia de ele prin placenta.

4 minute citit

View details Sfaturi pentru a decora camera copilului
Articol
Sfaturi pentru a decora camera copilului

Sfaturi pentru a decora camera copilului

Sosirea noului membru al familiei necesita amenajarea unei camere speciale pentru cel mic.

4 minute citit

View details Saptamana 23 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 23

Saptamana 23 de sarcina

Bebelusul tau are acum aproximativ 29 de centimetri lungime si cantareste in jur de 500 de grame, fiind de marimea unui mango. Mai ai cam 16 saptamani pana la nastere.

4 minute citit

View details Insarcinata si in pas cu moda
Articol
Insarcinata si in pas cu moda

Insarcinata si in pas cu moda

Sarcina avanseaza iar corpul mi s-a schimbat. Nu mai pot sa port nimic din ce aveam!

4 minute citit

View details Saptamana 3 de sarcina
Articol
calendarul saptamananilor de sarcina

Saptamana 3 de sarcina

Esti abia la inceputul calatoriei. Nu poti observa nimic deocamdata, dar asta nu inseamna ca nu se intampla multe intre timp.

3 minute citit

View details Saptamana 36 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 36

Saptamana 36 de sarcina

De acum si pana vine pe lume, bebelusul tau continua sa ia in greutate cam 220 g pe saptamana. El are in jur de 47 cm lungime si cantareste aproximativ 2,5 kg.

7 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.