Aproape ca a devenit o problema obisnuita: un cuplu din sapte intampina probleme cand vine vorba sa conceapa un copil, in vreme ce unu din zece foloseste un mijloc de procreere asistat medical (PMA). Dupa cum vezi, nu esti singura care se confrunta cu aceasta problema. Iata cateva sfaturi pentru a-ti optimiza sansele si arunca o privire la numeroasele solutii in materie de infertilitate.
Sporeste-ti sansele de a ramane insarcinata!
Daca sarcina se lasa asteptata, asta nu inseamna neaparat ca esti sterila. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa te relaxezi. De cele mai multe ori chiar aceasta dorinta arzatoare de a ramane insarcinata sau mai ales teama de a nu mai deveni niciodata mama se transforma intr-un blocaj mental.
Pastreaza-ti calmul si ai rabdare in continuare!
De asemenea trebuie sa inveti sa iti maximizezi sansele de a ramane insarcinata. Fertilizarea are loc doar in momentul cand esti la ovulatie, asta insemnand in cea de-a 14-a zi (de fapt, intre zilele 12 si 16) din momentul cand iti vine ciclul menstrual. Cel mai bun moment pentru conceperea unui bebelus este cu doua, trei zile inainte de ovulatie si in ziua ovulatiei. In cazul in care ai un ciclu regulat, la 28 de zile, poti calcula mai usor. Foloseste-te de instrumentul nostru de calcul numit „Calendar Ovulatie” pentru a-ti calcula perioadele fertile.
Exista tehnici care te ajuta sa stabilesti data ovulatiei, cum ar fi sa iti iei temperatura. Dupa ovulatie, temperatura corpului va creste. Daca realizezi un grafic (sa iti iei temperatura in fiecare dimineata la aceeasi ora), vei avea un indicator relevant cu privire la cursul ciclului tau menstrual (cu conditia ca acesta sa fie regulat). Testele pentru stabilirea menstruatiei care se vand in farmacii sunt mai practice si prezinta un grad mai ridicat de incredere si te vor anunta cand este momentul ovulatiei cu 24 si 48 de ore inainte.
In practica, totusi, ovulatia se poate produce in orice moment. Legile naturii difera in mod considerabil de la un ciclu la altul. Astfel, metoda cea mai buna si cea mai placuta de altfel este de a intretine relatii sexuale in mod regulat, fara a-ti face prea multe planuri.
Cand este timpul sa vorbesti cu medicul?
Daca ai sub 35 de ani si ai incercat timp de 10-12 luni sa ramai insarcinata, se recomanda sa consulti medicul. Daca varsta ta este peste 35 de ani, consulta medicul mai devreme, dupa cel mult 6-8 luni de incercari, intrucat rata de succes a PMA scade odata cu inaintarea in varsta a femeii. Daca esti supraponderala, ai cicluri neregulate sau suferi de alte probleme ginecologice, vorbeste imediat cu medicul tau de familie sau cu medicul ginecolog.
La primul consult pentru infertilitate, doctorul va intocmi anamneza completa a ambilor parteneri pentru a stabili care ar putea fi problema. Medicul poate prescrie si o serie de analize suplimentare: dozarea hormonilor, o ecografie sau o uterografie (o examinare radiologica a uterului si a trompelor uterine) in cazul femeii si o spermograma in cazul partenerului.
Diverse tehnici PMA
Odata identificate cauzele infertilitatii, se poate lua in calcul ideea de a apela la o tehnica de procreere asistata medical.
Iata doua metode principale:
- Inseminarea artificiala - Acest proces consta in amplasarea spermei in tractul vaginal al femeii pentru a facilita procesul de fertilizare. Acest lucru se realizeaza fie cu sperma sotului, fie cu sperma provenita de la un donator (in cazul in care sotul este steril);
- Fertilizarea in-vitro - Ovulul se fertilizeaza cu sperma in laborator, apoi se transfera embrionii obtinuti in uterul femeii. Acestia sunt deja faimosii „bebelusi din eprubeta". Au trecut mai bine de 40 de ani de la momentul cand a venit pe lume primul copil conceput in eprubeta, iar fertilizarea in vitro a evoluat mult. Progresul inregistrat in prezent face posibil ca un numar din ce in ce mai mare de cupluri sa devina parinti. In cadrul fiecarui ciclu, femeia are sanse de 23% sa ramana insarcinata dupa o fertilizare in vitro (media in Franta).
Chiar daca rata succesului este una incurajatoare, aceste tratamente sunt foarte solicitante, atat din punct de vedere fizic cat si psihic si financiar. Tratamentele constituie o reala provocare pentru cupluri si e nevoie de doi pentru a reusi. Cu toate acestea, merita tot acest efort. Trebuie sa iei in calcul ca cel mic poate aparea tocmai atunci cand te astepti mai putin.
Concluzie
In majoritatea cazurilor, in fiecare an, 2.4 % din nasteri devin posibile cu ajutorul tehnicilor de procreere asistate. Aproape ca a devenit o problema obisnuita si deja cunoscuta: un cuplu din sapte intampina probleme atunci cand vine vorba sa conceapa un copil, in timp ce unul din zece foloseste un mijloc de procreere asistat medical (PMA). Dupa cum vezi, nu esti singura care se confrunta cu aceasta problema.