MyFeed Personalized Content
Inainte de sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Despre cum devine o femeie mama

De multa vreme au existat o serie de intrebari cu privire la faptul daca exista sau nu ideea de instinct matern. Ce sentimente o incearca oare pe tanara mama atunci cand isi vede pentru prima data bebelusul?

5 minute citit Ian. 9, 2024

Lumea s-a intrebat de foarte multe ori daca instinctul matern exista sau nu in realitate. La ce se reduce totul? Ce sentimente te incearca oare atunci cand esti tanara mamica atunci cand iti vezi pentru prima data bebelusul? Ar trebui sa privesti lucrurile si din perspectiva nou-nascutului, intrucat acesta joaca un rol activ in toata aceasta poveste minunata.

 

Teoria din spatele sentimentelor materne

Sentimentele materne se impart in doua categorii si anume:

  • Instinctul irezistibil si dedicatia de care dau dovada toate femelele din regnul animal
  • Instinctul cultural care nu are nici cea mai mica legatura cu natura si care nu tine de ratiune. Aceasta teorie sustine ca bebelusii sunt pasivi, cand in realitate, o asemenea remarca este departe de a fi adevarata.

Stiai ca?

  • Imediat ce se nasc si chiar si mai devreme de acest moment, cei mici isi fac o adevarata strategie de seductie, care are efecte asupra mamei si asupra marii majoritati a adultilor care intra in contact cu ei?

 

parinte-in-felul-tau

 

La soareci, gena iubirii materne este activata de puii de soarece

In cazul soarecilor la care apar modificari genetice, acestia par sa nu mai prezinte niciun fel de interes pentru puii lor. De regula, femelele soarece sunt mame foarte grijulii, asa ca ce anume s-a intamplat? Gena fosB, care ajuta la producerea hormonilor pentru stimularea instinctului matern a fost inlaturata. La mama soarece, gena este activata de mirosului soricelului nou-nascut. Oamenii care traiesc la tara stiu faptul ca nu trebuie sa atinga niciodata un iepuras nou-nascut, intrucat daca acesta va prezenta orice miros necunoscut, mama sa nu-l va mai recunoaste si il va omori. 

Concluzia este urmatoarea: instinctul matern exista cu adevarat, cu conditia sa fie implicati si copiii. In regnul animal, puii trebuie sa ii atraga atentia mamei intr-un fel sau altul, daca vor sa fie hraniti sau sa primeasca iubire.

 

Tot ce este mic este si frumos

Oamenii de stiinta din domeniul primatologiei si sociobiologiei vorbesc despre „atractia magnetica a bebelusilor”. Oamenii din intreaga lume gasesc bebelusii irezistibili. Te sensibilizeaza tot ce tine de neotenie, adica toate semnele de juvenilitate si vulnerabilitate extrema pe care le prezinta un copil de varsta frageda: corpul minuscul si ochii larg deschisi. Iar acest lucru este valabil nu numai in cazul bebelusilor, ci si in cazul puilor de animale: este cineva care sa nu gaseasca pur si simplu adorabili puii de pisica, cateii, puii de urs, puii de leu sau puii de tigru? 

In unele triburi de maimute, puii se nasc cu blana de culoare neagra, alba sau aurie pentru a-i diferentia de exemplarele adulte si pentru a indica faptul ca sunt mici. Femelele sunt absolut fascinate de pui si se bat intre ele care sa-i tina in brate, atunci cand li se permite acest lucru de catre mama.

 

Un bebelus pufos sporeste puterea de seductie

Atunci cand vine momentul primei intalniri dintre o mama si bebelus, se petrec multe lucruri frumoase intre cei doi. Mama il priveste pe cel mic cu foarte mare atentie si isi spune ca micutul ei este cel mai frumos bebelus pe care l-a vazut vreodata. Cand sunt treji, cei mici au o mimica absolut adorabila. Inca mai aduc putin cu niste broscute, dar isi vor reveni curand. Tu stii cat a cantarit la nastere bebelusul tau?

Daca te gandesti la asta, relevanta pe care o acordam la cat anume cantareste un bebelus la nastere (informatii pe care le furnizam imediat după numele si sexul bebelusului), este chiar interesanta. Probabil ca abia astepti ca bebelusul tau sa ia in greutate. 

 

Stiai ca?

  • In cazul vietii unui om si anume in cazul unui nou nascut, bebelusul prezinta de doua ori mai multa grasime decat puii de maimuta nascuti foarte slabi?

Deci la ce ajuta toata aceasta grasime pe care bebelusii incep sa o produca spre finalul sarcinii? Se presupun doua lucruri: grasimea ajuta la hranirea creierului bebelusului, care prezinta niste dimensiuni impresionante, si care se va dezvolta intr-un ritm ametitor in primele luni de viata. In epoca preistorica si chiar o perioada scurta dupa acea data, selectia naturala a fost nemiloasa, intrucat puii care erau considerati prea slabi aveau mai putine sanse de supravietuire. Iata de unde se trage preferinta pentru copiii mai bucalati. Natura s-a folosit de aceasta preferinta pentru a incuraja dezvoltarea de grasime la nivel subcutanat in timpul ultimelor saptamani de sarcina.

 

Instinctul matern sau inceputul unui dialog

Bebelusii sunt „programati” genetic sa te seduca si sa para atragatori si toate astea pentru a se asigura ca te vei ingriji de ei. Inca de la nastere, acestia percep si transmit o serie de semnale. Creierul este atat de dezvoltat incat isi pot imita parintii inca de la o varsta foarte frageda, si pot interactiona cu acestia din urma. Nou-nascutii prezinta o atractie spontana pentru formele si miscarile faciale ale chipurilor.. 

Recunosc vocea si mirosul mamei, fapt pe care l-au descoperit deja inca pe cand se aflau in pantecele acesteia. Mamele, pe de alta parte, au nevoie de o zi pentru a recunoaste mirosul bebelusului si de doua zile pentru a le distinge plansul dintr-o serie de alti bebelusi care plang si ei in acelasi timp cu al lor. Instinctul matern face referire prin urmare la o serie de interactiuni speciale dintre mama si copil, un dialog sensibil alcatuit dintr-o gama variata de diferite semne care cei doi le interpreteaza in mod spontan si subconstient pentru a se adapta cat mai bine unul cu celalalt. 

Astfel ca, atunci cand ti se pare ca nu iti intelegi copilul, nu intra in panica. Toate incercarile de a crea comunicarea, pot crea stari de confuzie si pot esua.  Aminteste-ti insa ca esti doar la inceput de drum iar in ceea ce priveste ideea de a fi mama, cel mai bun indicator este propriul tau bebelus.
 

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.