Laptele in alimentatia copiilor intre 1-3 ani
Laptele joaca un rol-cheie in nutritia si dezvoltarea corpului uman, cu precadere in perioada copilariei. Iata ce beneficii confera laptele pentru copii intre 1-3 ani, alaturi de alte informatii importante despre acesta, pe care trebuie sa le cunoasca orice parinte responsabil.
Alaptarea si rolul laptelui in primele luni de viata ale bebelusului
Fiecare categorie de varsta impune necesitati nutritionale diferite. Astfel, in decursul primelor 12 luni de viata, bebelusul isi tripleaza greutatea. Ritmul de crestere si dezvoltare pentru copiii cu varsta de 1 an este mult mai mare comparativ cu cel al adultilor, in acelasi timp stomacul lor fiind mai mic.
Alaptarea la cerere ramane si dupa varsta de 6 luni o forma naturala de hrana pentru bebelusii sanatosi, nascuti la termen; laptele matern contine agenti antibacterieni si antiinfectiosi (necesari pentru sustinerea sistemului imunitar al copiilor), precum si aminoacizi si acizi grasi potriviti cresterii si dezvoltarii bebelusului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda in acest sens alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, incurajand de altfel, daca este posibila, alaptarea copilului pana la varsta de 2 ani.
Laptele de vaca - potrivit pentru bebelusi?
Laptele de vaca difera semnificativ de laptele matern. De altfel, nu contine nutrientii esentiali pe care laptele matern ii poate oferi, motiv pentru care medicii pediatri recomanda amanarea introducerii laptelui de vaca dupa varsta de 1 an.
In comparatie cu laptele matern, laptele de vaca contine mai multe proteine, sodiu si potasiu, fiind nepotrivit pentru copii. De asemenea, acestuia ii lipsesc acizii grasi esentiali necesari bebelusilor pentru o dezvoltare optima. In plus, unii copii nu pot tolera proteinele din laptele de vaca (pot prezenta alergie).
Academia Americana de Pediatrie nu il recomanda pentru consum la copiii mai mici de 12 luni, considerand ca poate duce la malnutritie si la imbolnavire.
Asa cum aminteam si mai sus, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuind insa in paralel si alaptarea pana la 2 ani.
Laptele matern contine toti nutrientii de care copilul are nevoie in primele 6 luni de viata, anticorpi care protejeaza bebelusul impotriva infectiilor si alergiilor, este usor de digerat si ajuta la dezvoltarea optima a creierului. In plus, alaptarea favorizeaza realizarea unei legaturi speciale intre mama si copil.
Alaptarea este foarte benefica si pentru mama, deoarece nu necesita pregatire, nu costa, te ajuta sa pierzi din greutatea acumulata in timpul sarcinii, faciliteaza uterul sa revina mai repede la dimensiunea normala, ajuta la prevenirea osteoporozei (contribuie la intarirea oaselor), precum si la prevenirea aparitiei cancerului ovarian si de san.
In cazul in care nu este posibila alaptarea, laptele pentru copiii de varsta mica disponibil in comert e potrivit pentru necesitatile copiilor cu varsta mai mare de un an, fiind foarte similar compozitiei laptelui matern.
Exista numeroase avantaje care inclina balanta catre superioritatea alaptarii, insa aceasta necesita o serie de pregatiri ce implica aspecte precum nutritia mamei, avand in acelasi timp si efecte negative, ce pot fi observate in momentul introducerii alimentatiei partiale cu biberonul. Numeroase femei se confrunta cu dificultati in momentul in care realizeaza ca si-ar dori sa revina asupra deciziei de a nu alapta. Astfel, utilizarea corecta a formulelor de inceput vine in sprijinul mamelor care aleg sa nu alapteze. Desigur, adaugarea formulelor in alimentatia copilului vine si cu o serie de implicatii sociale si financiare, alaturi de riscuri pentru sanatate, in cazul unei utilizari improprii a formulelor de inceput.
Trebuie subliniat faptul ca producatorii de lapte pentru copii de varsta mica sunt obligati sa respecte standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Laptele pentru copii de varsta mica trebuie preparat de parinti respectand intocmai recomandarile producatorului; accesoriile aferente prepararii acestora (canute etc.) trebuie sterilizate dupa fiecare utilizare pentru a reduce riscul de contaminare cu microorganisme patogene.
Important de retinut este faptul ca exista un set de reguli clare, referitoare la prepararea, depozitarea si utilizarea formulelor de lapte praf pentru copiii de varsta mica, elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit acestora, igiena este esentiala in procesul de preparare a formulelor de lapte praf. In caz contrar, exista riscul ca bebelusii sa se infecteze cu bacteria E. sakazakii. Tot pentru a preveni acest risc pentru sanatatea celor mici, se recomanda prepararea formulelor de lapte praf la o temperatura de minimum 70 de grade Celsius.
Beneficiile laptelui in alimentatia copiilor de varsta mica
Laptele ofera o serie de beneficii semnificative copiilor, dupa cum urmeaza:
- In primul rand, o hidratare adecvata - un aport regulat de lichide pe parcursul zilei este esential pentru hidratare, iar laptele contine o cantitate semnificativa de molecule de apa, prin urmare este o alegere potrivita pentru cei mici.
- Laptele contine, dupa cum bine stiti, calciu, esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor; este principala sursa pentru acest mineral. Aceasta dezvoltare atinge cel mai inalt nivel in perioada anilor de copilarie si adolescenta; deoarece gradul de asimilare al calciului la nivelul corpului este de numai 30%, alimentatia trebuie sa il contina din abundenta. Optimizarea aportului de lactate la aceasta categorie de varsta poate conduce la scaderea riscului de osteoporoza.
- Copiii care consuma lactate dispun de un aport mai mare de nutrienti (Vitamina D, proteine, fosfor, magneziu, seleniu, riboflavina, vitamina A si unele vitamine din grupul B) comparativ cu cei care nu consuma aceasta categorie de alimente. De altfel, introducerea lactatelor de la o varsta frageda pune bazele unor obiceiuri alimentare benefice ulterior in viata.
- Scaderea riscului de obezitate - contrar parerii majoritatii persoanelor, cercetarile au demonstrat ca cei care consuma lapte si produse lactate se confrunta mai rar cu probleme legate de obezitate.
Laptele in alimentatia copiilor de varsta mica
Exista numeroase motive pentru care multi pediatri considera ca dupa un an copilul ar trebui sa primeasca in continuare o formula de lapte - un lapte pentru copii de varsta mica special conceput pentru varsta lui. Iti prezentam in continuare care sunt argumentele lor.
1. Aportul de nutrienti
Laptele de vaca este conceput in asa fel incat sa satisfaca nevoile puiului de vaca, vitelul. Desi este un aliment valoros pentru adulti, el nu este echilibrat pentru un copil cu varsta peste un an, continand o cantitate prea mare din anumiti nutrienti si prea mica din altii. Avand in vedere ca la varsta de un an stomacul copilului este inca mic, iar alimentatia prea putin diversificata, este evident ca principala sursa de hrana, laptele, trebuie sa fie unul de calitate perfecta. Daca din diverse motive alaptarea nu mai este o alternativa dupa aceasta varsta, urmatorul lapte potrivit pentru copil este formula, un lapte pentru copii de varsta mica recomandat de medicul acestuia.
2. Cresterea accelerata
Cresterea accelerata a copilului are nevoie de o sustinere completa. Chiar daca ritmul de crestere din primele 12 luni se mai reduce, ea ramane totusi extrem de rapida, comparativ cu ceea ce se intampla dupa varsta de 5 ani. In plus, la un an, bebelusii sunt in plin puseu de dezvoltare motorie si cognitiva, ceea ce inseamna un consum energetic urias, adaugat celui legat de alungirea oaselor, intarirea musculaturii si cresterea volumului masei musculare. Din punct de vedere energetic, laptele de vaca este partial satisfacator, iar legumele, fructele, oul si carnea pe care bebelusii le accepta in general destul de selectiv, nu sunt suficiente. Un lapte pentru copii de varsta mica ii asigura acestuia o crestere armonioasa si vitalitate, calciu si vitamina D, necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor, Fier, care contribuie la dezvoltarea cognitiva normala si nu in ultimul rand proteine, aceste caramizi ale vietii, de inalta calitate si in cantitatea optima.
3. Dezvoltarea scheletului
Cresterea scheletului este una dintre schimbarile cele mai importante si cele mai solicitante careia organismul copilului trebuie sa ii faca fata. Pentru o buna crestere a oaselor sunt esentiale doua minerale: calciul si fosforul. Din pacate, laptele de vaca nu este suficient de bogat in aceste doua minerale. Desi le contine si el, nivelurile moderate nu satisfac nevoile copilului, aceasta carenta fiind unul dintre primele motive care stau la baza proceselor de deteriorare a dentitiei sau a dezvoltarii anormale a scheletului.
4. Vitamina D
In mod normal, un copil cu o alimentatie echilibrata si care petrece suficient de mult timp in aer liber nu ar trebui sa necesite suplimente de vitamina D. Din pacate, cercetarile demonstreaza ca majoritatea copiilor nu petrec, nici pe departe, suficient timp afara. In sezonul rece, expunerea la soare este chiar mai limitata, asa incat carentele risca sa apara. Daca la asta mai adaugam si faptul ca o majoritate covarsitoare a mamicilor recunosc ca dupa un an au uitat de multe ori sa ii mai administreze micutului suplimente de vitamina D, e usor de inteles de ce analizele efectuate la aceasta varsta indica un deficit serios de vitamina D la foarte multi dintre copii. Laptele pentru copii de varsta mica poate contine vitamina D in cantitati care pot acoperi aceste nevoi.
5. Fierul
Anemia feripriva este una dintre principalele motive de ingrijorare in randul parintilor si pediatrilor. Odata ce rezervele de fier mostenite de la mama incep sa se epuizeze in jurul varstei de 6 luni, multor bebelusi li se recomanda un supliment de fier. Aceste produse medicamentoase sunt adesea iritante pentru stomac si intestin si produc diverse tulburari de tranzit: diaree sau constipatie. In plus, desi la varsta de un an copilul are introdusa in alimentatie o gama variata de alimente, de multe ori acesta accepta destul de putine dintre ele si le mananca in cantitate mica. Laptele pentru copii de varsta mica poate asigura un nivel optim de fier pentru dezvoltarea cognitiva normala a acestora.
6. Acizi grasi omega-3
Dezvoltarea atat de rapida a sistemului nervos al copiilor intre 1 si 3 ani necesita o sursa de grasimi sanatoase. Laptele de vaca integral acopera din punct de vedere cantitativ destul de bine necesarul de lipide, insa ele nu sunt neaparat cele mai indicate. Laptele pentru copii de varsta mica, special conceput pentru acestia, include acizi grasi esentiali precum acidul alfa-linolenic (precursor al DHA - acid gras omega-3 important, esential pana la varsta de 2 ani) care se gaseste in cantitati mult mai mici in laptele de vaca.
7. Proteine
Desi sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor la copii, excesul lor este extrem de nociv pentru micuti. Ele solicita excesiv ficatul si rinichii, putand conduce la complicatii mai tarziu in viata. Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului de varsta mica – sa nu uitam ca laptele de vaca este special conceput sa ajute la cresterea unui vitel de 40-50 kg, nu a unui copil de 10 kg. Stiai ca proteinele sunt nutrienti de baza pentru cresterea puiului tau? Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre aceastia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absoluti necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc. Cercetarile au aratat ca atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie al organismului. De aceea, proteinele mai sunt denumite si „caramizile vietii”.
8. Sodiu
Chiar daca dupa varsta de un an mamele primesc acceptul medicului sa introduca sarea (principala sursa de sodiu) in alimentatia copilului, realitatea este ca excesul de sare nu este sanatos pentru nimeni. Iar laptele de vaca contine mai mult sodiu decat are nevoie copilul, fapt ce conduce la o suprasolicitare a rinichilor.
Devine evident astfel, de ce chiar si dupa varsta de un an, copilul are numai de castigat din administrarea unui lapte perfect adecvat nevoilor sale. Laptele de vaca este o sursa importanta de nutrienti pentru adulti, dar, in acelasi timp, este inadecvat pentru copii cu varsta sub 5 ani.
In concluzie, laptele ramane o componenta de baza in alimentatia zilnica a copiilor si dupa varsta de un an. Doua mese pe zi trebuie sa fie asigurate de lapte, in total aproximativ 500 ml pe zi. Este recomandat ca in cazul in care alaptarea nu mai este posibila, sa se discute cu un medic pediatru in vederea alegerii celui mai potrivit lapte care poate sustine nevoile copilului. Calitatea nutrientilor este foarte importanta. De exemplu, proteinele, atat de necesare cresterii, trebuie sa fie de calitate superioara si intr-o cantitate potrivita varstei copiilor. Laptele pentru copii de varsta mica contine cantitatea potrivita de proteine de calitate, aducand baza nutritionala de care copiii au nevoie.
Articole similare