Alimentele-recompensa, un pericol?
Cei mai multi parinti isi doresc de la copiii lor ca acestia sa manance diversificat si echilibrat, asta insemnand sa manance si o gama larga de legume.
In acelasi timp, sunt multi parinti care se plang ca ai lor copii nu doresc sa manance legume precum spanac, brocoli sau chiar banalul patrunjel.
Ce e de facut in acest caz?
Pentru ca sanatatea copiilor este foarte importanta, parintii fac eforturi in a gasi mijloace prin care sa-i determine pe acestia sa consume si alimentele sanatoase pe care le resping. Astfel, recurg de multe ori la a-i recompensa cu ceva dulce (aliment-recompensa) daca acestia mananca tot din farfurie sau daca accepta si legume care nu le plac.
De ce sunt folosite alimentele-recompensa de catre parinti?
1.Ca sa-i motiveze pe copii sa manance tot din farfurie sau sa manance alimente care nu le plac (ex: legume).
Cu siguranta, daca-i promiti o ciocolata unui copil ca desert, se va stradui sa manance si un fel care include spanac sau broccoli.
Astfel, pe termen scurt, recompensa are efecte, permitandu-ne sa includem si alimente sanatoase in alimentatia copilului. Insa, este posibil ca, odata ce recompensa dispare, copilul sa nu le mai consume nici pe acestea. Un alt aspect negativ este acela ca va percepe alimentul sanatos ca o pedeapsa - “Trebuie sa mananci broccoli ca sa poti primi desert”.
Poti folosi mici recompense pentru a-i incuraja pe micuti sa manance broccoli sau spanac, insa acestea trebuie alese cu grija. Nu trebuie sa fie aplicate in mod exagerat si pe termen nelimitat. E posibil sa ai surpriza sa-i placa pana la urma alimentul de care se fereste.
Sfat: Incearca sa-i oferi recompense emotionale - sa il lauzi dupa ce a mancat legume, sa le povestesti altor prieteni despre faptul ca mananca legume sau sa folosesti recompense mici care nu sunt atat de “vanate” de el: un fruct exotic, ii gatesti o prajitura sanatoasa etc.
2. Ca sa-i motiveze pe copii sa aiba performante scolare mai bune sau sa faca activitati extra.
Alimentele recompensa, dulciurile, de regula, sunt folosite si pentru motivarea copiilor pentru a face diverse activitati precum: temele, sa ia o nota mai mare la o materie, sa faca un sport, sa termine cu nota 10 anul scolar etc.
Sfat: Incearca sa-i oferi recompense emotionale, sa il lauzi cand a luat o nota mare, sa ii spui ca esti mandru de el pentru ca a muncit atat de mult pentru un proiect, pentru ca a depus efort; faceti ceva distractiv impreuna, iesiti in oras, in parc, faceti o activitate care va place.
3. Ca sa-i consoleze cand au emotii puternice si greu de gestionat.
Sunt si situatii cand alimentele-recompensa sunt oferite copiilor in momente in care sunt tristi, suparati sau furiosi. Aceasta este cea mai periculoasa utilizare, caci, pe termen lung duce la dezechilibrari emotionale. In loc sa fie constient de emotiile sale si sa le gestioneze corespunzator, copilul, chiar si mai tarziu, cand va deveni adult, se va refugia in mancare ajungand chiar la obezitate si izolare sociala.
Sfat: Invata-l pe copil ca, atunci cand avem emotii puternice, vorbim despre ele, nu le ascundem sub mancare.
Iata ce ne spune si Mihaela Bilic, doctor nutritionist, despre folosirea alimentelor-recompensa:
“Din pacate, abundența alimentara sau mancarea transformata in recompensa/pedeapsa sau intr-un mijloc de a umple un gol existential sau emotional, este foarte la indemana si atunci cand vorbim despre copii. Daca noi le aratam si ii invatam ca pentru orice emotie, pentru orice lucru pe care il simt, fie el placut sau neplacut, totul poate fi compensat sau anesteziat prin mancare, se vor obisnui cu asta si le va fi foarte greu sa renunte la acest automatism.”
La ce sa fim atenti?
Din cauza faptului ca in majoritatea situatiilor sunt dulciuri, alimentele-recompensa pot mari si mai mult apetitul copiilor pentru acestea, mai ales daca le consuma frecvent, cauzand obezitate sau probleme cu greutatea, carii, reactii alergice, diabet, intolerante alimentare (pentru ca multe au aditivi).
Asadar, fiecare familie va decide daca si cand va apela la alimentele-recompensa, punand in balanta avantajele pe termen scurt si dezavantajele pe termen lung. Nu uita ca intotdeauna exista si alte metode de a-i motiva pe copii.
Articole similare