Despre mancarea bebelusului dupa varsta de 1 an
Dupa varsta de 1 an, paleta de alimente pe care le poate consuma cel mic se largeste foarte mult. Astfel i se vor pune la dispozitie aproape toate alimentele din care consuma si adultii, cu cateva exceptii si cu mentiunea ca vorbim despre alimente sanatoase (fara prajeli, mezeluri, chipsuri si mancare tip fast-food).
Meniul zilnic al copiilor trebuie sa includa proteine, carbohidrati (glucide), lipide, vitamine, minerale si enzime, in cantitatile recomandate de medicul pediatru pentru a asigura o crestere si dezvoltare fizica sanatoasa.
“Necesarul energetic trebuie asigurat din 4-5 mese/zi cu 1-2 gustari, in functie de copil si necesarul energetic/masa. Mesele principale trebuie sa cuprinda alimente din cel putin 4 grupe, iar la gustari din cel putin 2-3 grupe." (Recomandarea Dr. Manda)
Dupa 1 an, copilul incepe sa isi afirme preferintele culinare, are si alimente pe care le refuza, iar mama are nevoie de multa rabdare si tact.
Meniul zilnic ar trebui sa cuprinda*:
- Cereale integrale: 3-5 portii (o portie de paine, paste integrale: 40-45 g);
- Vegetale: 3 portii (o portie avand cca. 40 g);
- Fructe: 2-3 portii (o portie avand cca. 60 g);
- Lapte sau derivate: 2-4 portii (o portie avand cca. 100 ml sau 15 g pentru branzeturi);
- Carne: o portie (cca 40g).
Portiile sunt orientative. (Recomandari Dr. Andreea Manda)
Ofera-i copilului tau o mare varietate de alimente pentru a-i educa gusturile pentru alimente proaspete si sanatoase.
1. Proteine:
- oua, carne de pui, mazare, linte, fasole, seminte si nuci nesarate (la inceput mixate impreuna cu fructe sau puse in iaurt), lapte pentru copii de varsta mica, sau o formula de lapte special conceputa pentru varsta micutului, cu un continut optim de proteine, sau iaurt.
2. Glucide:
- Cereale: quinoa, orez, porumb, mei, paine integrala;
- Fructe: mere, pere, banane, piersici, prune, caise, citrice, etc.;
- Lipide: avocado, unt nesarat, branza, uleiurile presate la rece, nuci si seminte.
- Nu uita sa-i oferi zilnic cateva portii de legume: broccoli, morcovi, patrunjel, castraveti, rosii, ardei, varza, conopida, spanac, fasole verde, etc.
Pana la varsta de 2 ani exista o dezvoltare importanta a creierului si toate procesele de crestere si dezvoltare au inca un ritm accelerat, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita meniului pe care juniorul tau il are zi de zi.
Cele mai dese deficiente care apar la copii sunt*:
- Deficit de Iod - Preventie: Consumul de alimente fortificate - imbogatite cu iod (sare, paine);
- Deficit de Fier - Preventie: Consumul de alimente imbogatite cu fier, diversificare corecta (carne, peste), alimente fortificate - imbogatite cu fier (lapte, cereale);
- Deficit de vitamina D - Preventie: Consumul de alimente cu vitamina D (Program National Profilaxie), expunere la soare, alimente fortificate cu vitamina D (lapte, cereale);
- Deficit de Acizi grasi esentiali - Preventie: Consumul de alimente cu omega3, omega6, ARA, DHA, alimente fortificate cu omega3, omega6, ARA, DHA (LC-PUFA).
Atentie si la riscul de obezitate care apare din ce in ce mai des in Romania. Trebuie adus un aport de energie si proteine corespunzator varstei, conform ghidurilor nationale, consumul de formule de lapte cu continut scazut de proteine. (Conform Dr. Mihaela Oros)
Alimentatia copilului din primii 3 ani are o mare influenta asupra starii de sanatate a acestuia pentru toata viata. Asadar este necesar sa acordam o atentie deosebita alegerilor pe care le facem privind hrana copiilor nostri in aceasta perioada.
Articole similare