• Sunteţi gata să deveniţi părinţi?

  Tocmai am aflat, sunt însărcinată: un mare moment de bucurie, dar şi de întrebări. Sunt pregătită să devin mamă? Vom fi nişte părinţi buni? Voi avea instinct matern? Din fericire, avem nouă luni pentru a ne obişnui cu ideea vieţii cu un bebeluş.

  Aşteptarea unui copil este o aventură extraordinară. La fel şi a fi părinte! Dar nu devii părinte de pe o zi pe alta: procesul are loc în etape, iar întrebările sunt normale şi inevitabile.


  A fi mamă se învaţă!

  Sarcina e un moment de intense tulburări: corpul ţi se schimbă, hormonii fac legea, iar sensibilitatea e maximă. Adaugă la asta micile inconveniente fizice şi oboseala. E normal să fii stresată şi să ai momente de euforie, urmate de momente de cădere, apoi de nervozitate etc. Chiar şi în sarcinile cele mai uşoare vei trece prin aceste stări.

  Timp de nouă luni, ai timp să îţi pui foarte multe întrebări. Acest lucru face parte dintr-un proces normal şi obligatoriu: în felul ăsta, încet-încet, te vei defini ca mamă. Pentru a te ajuta în această sarcină, nu ezita să te destăinui: unei prietene, mamei tale sau chiar unui terapeut dacă simţi nevoia.


  Şi tatăl în toate astea?

  Pentru tată, procesul este puţin diferit. Chiar dacă se implică activ în sarcină, el o vede mereu din exterior. Nu va putea să conteze pe senzaţiile fizice pentru a se obişnui cu ideea de a fi tată, ci va trebui să-şi pună imaginaţia la treabă.

  În acelaşi timp, s-ar putea să-i fie greu să te vadă schimbată, se poate simţi dezarmat şi incapabil să te ajute: va trebui să-l linişteşti şi să-i arăţi că ocupă un loc important în aceste 9 luni. Asistarea la cursurile de pregătire pentru naştere şi mai ales la şedinţele de haptonomie sunt adesea moduri excelente de a-l implica în această fabuloasă aventură.

  Instinctul patern nu urmează nicio regulă: unii bărbaţi se vor simţi taţi imediat după anunţul sarcinii, alţii de la prima ecografie, alţii când îşi vor simţi copilul mişcând, alţii când vor asista la naştere sau când îi vor face prima băiţă.


  Cum te pregăteşti să devii părinte?

  În timpul acestor nouă luni vă veţi obişnui cu ideea că veţi fi părinţi. Nu ne naştem părinţi, devenim: pe această idee a fost dezvoltată o nouă abordare a parentalităţii. Ea este ilustrată prin cursuri de pregătire pentru naştere care sunt din ce în ce mai des concepute ca nişte cursuri de pregătire şi pentru parentalitate.

  Succesul haptonomiei, care constă în stabilirea unei legături senzoriale cu bebeluşul înainte de naştere, ilustrează şi el această tendinţă. La fel şi apariţia atelierelor de parentalitate.

  Nu există instrucţiuni pentru a deveni părinte. Fiecare trebuie să îşi urmeze instinctul. Aveţi încredere în voi şi totul se va întâmpla în mod natural.

Planul Nestlé de Alimentatie
pe Etape de Dezvoltare

 • 6 luni
 • 8 luni
 • 12 luni
 • 18 luniMulţumim pentru că aţi vizitat Nestle Baby Romania!

Veți fi redirecționat către un alt site.Renunţă Continuă

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni de viata. Nestle sustine aceasta recomandare si continuarea alaptarii in paralel cu introducerea alimentelor de diversificare. Urmati intotdeauna recomandarea medicului sau a autoritatii din domeniul sanatatii.

Continua Paraseste website-ul