Doar tu poti alege momentul ideal pentru a-l instiinta pe angajator, in legatura cu situatia in care te afli prezentand o adeverinta eliberata de medicul tau care se atesta faptul ca esti insarcinata. Este bine de mentionat si data aproximativa a nasterii, datele la care preconizezi sa iti iei concediul de crestere a copilului.
Angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea starii tale si nu poate anunta alti salariati decat cu acordul tau scris.
Protectia femeilor insarcinate la locul de munca
Din moment ce angajatorul a fost informat cu privire la situatia in care te afli, vei beneficia de urmatoarele drepturi si de protectie, dupa cum urmeaza:
- Angajatorul nu te poate concedia din momentul in care ai informat cu privire la sarcina, in perioada concediului de risc maternal, a concediului de maternitate si a concediului de crestere copil. Exceptie fac situatiile in care concedierea intervine din cauza reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
- Nu poti fi obligata efectuezi ore suplimentare si/sau sa prestezi munca de noapte.
- Beneficiezi de 16 ore de consultatii prenatale pe luna, atunci cand nu le poti efectua in afara programului de lucru. Acest fapt nu iti va afecta salariul. Trebuie sa prezinti angajatorului o adeverinta care sa dovedeasca efectuarea consultatiilor prenatale in timpul programului de lucru. Daca nu poti indeplini durata normala a timpului de munca din motive de sananate a ta sau a copilului, ai dreptul la reducerea cu ¼ a duratei normale de lucru cu mentinerea drepturilor salariale.
- Ai dreptul la concediu de risc maternal cu o durata de 120 zile calendaristice, daca locul de munca prezinta riscuri, iar angajatorul se afla in imposibilitatea de a-ti oferi un loc de munca fara riscuri.
- Ai dreptul la 126 zile calendaristice de concediu de maternitate, repartizate, de regula, 63 de zile inainte de nastere, 63 de zile dupa nastere, cu obligatia de a-ti lua minim 42 de zile calendaristice dupa nastere.
- Trebuie sa tii cont de faptul ca exista multe regulamente interne si/sau contracte colective care stipuleaza ajustarea programului de lucru in cazul femeilor insarcinate: reducerea numarului de ore prestate efectiv, pauzele pentru a-ti alapta bebelusul pana la implinirea varstei de un an, fara diminuarea salariului.
- O data reintoarsa la serviciu, trebuie sa ti se dea inapoi locul de munca sau un alt loc de munca echivalent.
In cazul in care doresti sa cunosti detalii suplimentare in legatura cu reglementarile interne ale companiei pentru care lucrezi, te poti adresa Departamentului de resurse umane.
Important!
- Concediu de maternitate – concediu cu o durata de 126 zile calendaristice. Se acorda de catre medic in baza unui certificat medical. De acest tip de concediu beneficiaza doar mama.
- Concediu de crestere copil – se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. De acest tip de concediu pot beneficia atat mama cat si tatal.
Testimoniale
Elena, mama lui Victor si arhitect
„Eram in a 4-a luna de sarcina cand am decis sa-mi anunt seful ca astept un copil. Eram putin nervoasa, mai ales ca mediul in care imi desfasuram activitatea punea eficienta mai presus de orice altceva. Intreaga echipa lucra pana la epuizare la o cladire inalta, care trebuia sa fie gata in cinci luni de zile! Mi-am luat avant si m-am indreptat spre biroul sefului: „Imi cer scuze ca va deranjez ... Vroiam sa va anunt ca astept un copil. Stiu ca nu e momentul oportun! S-a lasat linistea. Seful m-a privit direct in ochi si mi-a spus pe un ton calm: „Poate ca intr-adevar nu e tocmai momentul potrivit ..." Aproape ca imi auzeam inima cum imi bate cu putere in piept. „Dar un copil este cel mai bun proiect dintre toate care pot exista." M-am simtit atat de usurata, ca-mi venea sa-l imbratisez!"