MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Cand anunti angajatorul ca esti insarcinata?

3
3/5 1 Review-uri

Ti-a fost foarte usor sa impartasesti celor dragi, familiei si prietenilor apropiati, bucuria ca esti insarcinata. Pe de alta parte, gandul ca va trebui sa-ti anunti si seful acest lucru iti da ceva batai de cap. Te intrebi, printre altele, care este momentul cel mai potrivit pentru a-i da vestea si daca, odata cu aceasta, se va modifica oare statutul tau la locul de munca.

Exista unele aspecte referitoare la momentul cand se anunta sarcina la locul de munca pe care ar fi bine sa le cunosti si pe care te invitam sa le descoperi in continuare.

6 minute citit Ian. 8, 2024

Ce trebuie sa faci cand afli ca esti insarcinata

Faptul ca tocmai ai aflat ca esti insarcinata nu poate sa iti aduca decat bucurie, insa, daca urmeaza sa fii mamica pentru prima data, este foarte posibil ca bucuria sa fie insotita si de o multime de semne de intrebare: Cum pot avea grija de bebelusul pe toata durata sarcinii?, Ar fi bine sa le spun imediat si celor dragi ca sunt insarcinata?, Oare cum va reactiona angajatorul la vestea ca sunt gravida? Astfel de dileme sunt absolut firesti mai ales prima oara, insa speram ca articolul acesta te va ajuta sa le rezolvi mult mai usor.
    
Pentru inceput, este important sa stii ca pasul esential, atunci cand afli ca esti insarcinata, este sa-ti vizitezi medicul ginecolog. Acesta iti va recomanda un set de analize de sange si iti va evalua starea de sanatate. Totodata, pe baza ecografiei, va stabili diagnosticul biometric de sarcina, varsta sarcinii si localizarea acesteia. Pentru a urmari evolutia sarcinii si pentru a te asigura ca starea ta de sanatate si a fatului este pozitiva, vei merge periodic la medicul ginecolog si vei repeta ecografiile la aproximativ 4-6 saptamani, conform indicatiilor specialistului. 

prim plan cu burtica unei femei insarcinate ce tine in mana o ecografie

 
La cate saptamani se intra in prenatal?

Majoritatea femeilor insarcinate pentru prima data isi pun si intrebarea La cate saptamani intru in prenatal? Acesta este un subiect foarte important, mai ales ca odihna de calitate joaca, la randul ei, un rol esential in dezvoltarea armonioasa a sarcinii. 

Potrivit legii, concediul prenatal se poate lua incepand cu luna a saptea a sarcinii si continua, dupa nastere, cu concediul de lauzie (concediu postnatal). 

Durata concediului prenatal este de 63 de zile, asemenea duratei concediului postnatal. Concediul prenatal prezinta si un beneficiu financiar: primesti 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni.

Cum se anunta sarcina la serviciu

Cand anunti sarcina la serviciu si mai ales cum anunti sarcina la serviciu sunt, cu siguranta, doua dintre aspectele pe care le iei in considerare. 
Este indicat sa iti informezi angajatorul incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina - pentru a face acest lucru, va trebui sa-l instiintezi in scris si sa anexezi o adeverinta, primita de la medicul de familie sau de la medicul specialist, referitoare la starea ta.
    
Ulterior, vei avea parte de o serie de beneficii care te vor ajuta sa parcurgi mai usor perioada sarcinii, dupa cum urmeaza:

  • Angajatorul nu te poate concedia din momentul in care l-ai informat cu privire la sarcina, in perioada concediului de risc maternal, a concediului de maternitate si a concediului de crestere a copilului. Exceptie fac situatiile in care concedierea intervine din cauza reorganizarii judiciare sau a falimentului firmei.
  • Nu poti fi obligata sa efectuezi ore suplimentare si/sau sa prestezi munca pe timpul noptii. 
  • Ai dreptul la concediu de risc maternal cu o durata de 120 zile calendaristice, daca locul de munca prezinta riscuri, iar angajatorul nu are posibilitatea de a-ti oferi un loc de munca fara riscuri.
  • Ai dreptul la 126 zile calendaristice de concediu de maternitate.
  • Trebuie sa tii cont de faptul ca exista multe regulamente interne si/sau contracte colective care stipuleaza ajustarea programului de lucru in cazul femeilor insarcinate: reducerea numarului de ore prestate efectiv, pauzele pentru a-ti alapta bebelusul pana la implinirea varstei de un an, fara diminuarea salariului.
  • Odata reintoarsa la serviciu, trebuie sa ti se dea inapoi locul de munca sau un alt loc de munca echivalent.

 

Poti beneficia de program scurt pentru gravide?

Un alt avantaj important in perioada sarcinii consta in timpul alocat consultatiilor medicale. Astfel, beneficiezi de 16 ore de consultatii prenatale pe luna, atunci cand nu le poti efectua in afara programului de lucru. Acest fapt nu iti va afecta salariul. 
Pentru aceasta, trebuie sa prezinti angajatorului o adeverinta care sa dovedeasca efectuarea consultatiilor prenatale in timpul programului de lucru. Daca nu poti indeplini durata normala a timpului de munca din motive de sananate, ai dreptul la reducerea cu ¼ a duratei normale de lucru, cu mentinerea drepturilor salariale.


Cand se anunta sarcina? este, cu siguranta, una dintre intrebarile esentiale de pe buzele multor viitoare mamici. Dupa ce impartasesc aceasta mare bucurie celor dragi, ele trebuie sa aiba in vedere si instiintarea, din timp, a angajatorului. Acest lucru le va ajuta sa aiba parte de o serie de beneficii, prevazute de lege, pentru femeile insarcinate.

Tine si tu cont de recomandarile noastre si iti va fi mult mai usor sa-ti anunti angajatorul faptul ca esti insarcinata.
parinte-in-felul-tau

 

Important!

  • Concediu de maternitate – concediu cu o durata de 126 zile calendaristice. Se acorda de catre medic in baza unui certificat medical. De acest tip de concediu beneficiaza doar mama.
  • Concediu de crestere copil – se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. De acest tip de concediu pot beneficia atat mama cat si tatal.

 

Testimoniale


Elena, mama lui Victor si arhitect
Eram in a 4-a luna de sarcina cand am decis sa-mi anunt seful ca astept un copil. Eram putin nervoasa, mai ales ca mediul in care imi desfasuram activitatea punea eficienta mai presus de orice altceva. Intreaga echipa lucra pana la epuizare la o cladire inalta, care trebuia sa fie gata in cinci luni de zile! Mi-am luat avant si m-am indreptat spre biroul sefului: „Imi cer scuze ca va deranjez ... Vroiam sa va anunt ca astept un copil. Stiu ca nu e momentul oportun! S-a lasat linistea. Seful m-a privit direct in ochi si mi-a spus pe un ton calm: „Poate ca intr-adevar nu e tocmai momentul potrivit ..." Aproape ca imi auzeam inima cum imi bate cu putere in piept. „Dar un copil este cel mai bun proiect dintre toate care pot exista." M-am simtit atat de usurata, ca-mi venea sa-l imbratisez!"

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

3
3
1 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    1
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

3
Mihaela Mihaela Sep. 24, 2019

Cred+ca+puteau+fi+mai+dezvoltate+și+mai+multe+informațiile+

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.