Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 18

Saptamana 18 de sarcina

Sarcina
Articol
Noi. 18, 2024
9 minute

Multe salturi progresive au loc in saptamana 18, de la multiplicarea celulelor nervoase pana la aparitia amprentelor. Citeste mai multe despre saptamana 18 de sarcina.

Esti curioasa sa afli ce se intampla in burtica ta in al doilea trimestru de sarcina? Descopera cum creste bebelusul tau si ce simptome noi apar cu ajutorul calendarului de sarcina pe saptamani. Hai sa exploram impreuna aceasta etapa fascinanta! Iata ce iti rezerva saptamana 18 de sarcina!

In timpul celei de-a 18-a saptamani de sarcina, bebelusul tau continua sa creasca rapid. De asemenea, devine tot mai activ.

Simturile in curs de dezvoltare ii permit bebelusului sa primeasca mai multe stimuli. Astfel, devine mai sensibil la sunete, precum si la presiunea lichidului amniotic. Prin urmare, atunci cand iti pui haine mai stramte, se poate intampla ca bebelusul sa-si exprime nemultumirea printr-o intoarcere brusca sau chiar o lovitura.

DEZVOLTAREA BEBELUSULUI LA 18 SAPTAMANI

Un fenomen incredibil saptamana aceasta: terminatiile nervoase ale bebelusului tau sunt intre 12 si 14.000.000.000! Multe zerouri acolo. Inima lui este suficient de mare acum incat sa ii auzim ritmul cu un simplu stetoscop plasat pe abdomen.

Muschii devin mai puternici si ei, iar miscarile lui mai viguroase. Daca inca nu ti-ai simtit bebelusul dansand, ar trebui sa se intample in curand, depinde de temperamentul lui. Alte progrese au loc la nivelul mainilor – incep sa ii creasca unghiile pe degete, iar amprentele prind contur. Expresiile faciale sunt, de asemenea, notabile.

In a 18-a saptamana de sarcina, corpul bebelusului este deja destul de bine dezvoltat. Este acoperit cu lichid fetal si par fin numit lanugo, iar grasimea este depusa constant sub piele. Pielea bebelusului este inca transparenta, dar acest lucru se va schimba in timp, odata cu formarea straturilor urmatoare.

Creierul se dezvolta incontinuu. O schimbare importanta in acest punct este formarea unei invelisuri grase (mielina) in jurul fibrelor nervoase din creier si maduva spinarii. Acest proces va continua pana la sfarsitul sarcinii si va incheia dupa 1 an de viata al bebelusului. Mielina permite conducerea impulsurilor nervoase (flux mai rapid de informatii) si sustine inteligenta.

Inima bebelusului este impartita in 2 camere si este deja formata in asa masura incat, in timpul ecografiei, medicul poate determina posibilele defecte congenitale. Acest lucru este foarte important, deoarece medicina moderna este capabila sa faca fata unora dintre ele deja in timpul sarcinii. Procedurile cardiace prenatale sunt realizate in prezent, de exemplu, in cazul stenozei aortice. Dupa o astfel de corectie intrauterina, exista posibilitatea sa nu mai fie nevoie de alte interventii chirurgicale suplimentare la inima.

Sistemul digestiv continua sa se dezvolte. In acest stadiu, pancreasul si ficatul incep sa functioneze. Intestinele, care sunt incet umplute cu meconiul - primele fecale - incep treptat sa functioneze. In timpul examenului ecografic, aproape la fiecare bebelus se poate vedea o vezica urinara umpluta cu urina. Urina este formata din lichidul amniotic pe care bebelusul il inghite. Organele genitale externe si interne sunt in continua formare. In acest stadiu, uterul continua sa se dezvolte la fete, iar la baieti - glanda prostatica (prostata).

Te intrebi cat cantareste bebelusul tau la 18 saptamani de sarcina? Greutatea sa este de aproximativ 190g, iar lungimea sa este de aproximativ 14.2 cm.

sarcina-saptamana-18

Corpul tau in saptamana 18 de sarcina

Abdomenul in a5-a luna de sarcina devine mai mare si mai greu. Poti chiar sa observi ca buricul incepe sa iasa in afara. Uterul atinge dimensiunea unui mingi de baschet, iar cantitatea de lichid amniotic continua sa creasca. Greutatea corpului tau va creste cu aproximativ 3-5 kilograme in comparatie cu cea dinaintea sarcinii. Pantalonii largi s-ar putea sa nu mai fie suficienti pentru tine - pentru mai mult confort, opteaza pentru haine de maternitate.

Este de necrezut sa stii ca o pesoana se afla la tine in burtica, atunci cand o mangai. Imagineaza-ti ca vei interactiona cu acea persoana micuta, cum va zambi, cum va arata, este incredibil, nu? Poate ca stii sexul copilului tau deja. Sau poate astepti pana la nastere ca sa il afli.

Oricum, este aproape timpul pentru cea de-a doua ecografie. De data aceasta doctorul va putea sa verifice daca bebelusul tau creste in mod sanatos, dar si daca este o fata sau un baiat. Nu fi dezamagita daca vrei sa afli si nu se poate vedea nimic inca. Fatul trebuie sa stea intr-o anumita pozitie, altfel nici macar ochiul celui mai bine antrenat ginecolog sau ecografist nu va putea recunoaste nimic.

Durerile de spate – pe masura ce burtica ta creste tot mai mult si centrul de greutate se deplaseaza constant in sus si in fata, durerile de spate pe care le-ai simtit saptamana trecuta pot acum sa se inrautateasca. Schimbarile hormonale determina relaxarea articulatiilor, iar muschii care sunt supusi unei tensiuni mai mari se obosesc mai repede.

Incearca sa te odihnesti si sa petreci cat mai mult timp posibil asezata sau culcata pentru ca si picioarele tale sa se odihneasca. Cu toate acestea, nu renunta la gimnastica moderata si plimbari. Sarcina este asociata cu un risc crescut de tromboza, in special la femeile cu o greutate suplimentara, de exemplu, obezitatea, care de obicei se misca mult mai putin, motiv pentru care miscarea in timpul sarcinii este atat de importanta.

Arderea stomacului – uterul care se dilata in saptamana a 18-a de sarcina urca tot mai sus, exercitand o presiune mare asupra stomacului, ceea ce poate duce la arsuri stomacale si eructatii frecvente. Progesteronul, care este esential in timpul sarcinii, joaca de asemenea un rol important in dezvoltarea acestor neplaceri, deoarece relaxeaza sfincterul esofagian. In plus, in trimestrele al doilea si al treilea, necesarul de calorii creste – cu 360 kcal si 475 kcal, respectiv, fata de cerinta inainte de sarcina. Consumul de mai multa mancare poate fi, de asemenea, o cauza a arsurilor stomacale.

Pentru a minimiza simptomele neplacute, ai grija de dieta ta si elimina alimentele grase, picante si greu de digerat, precum si stimulentele cum ar fi cafeaua si ceaiul (stimulentele mai puternice, adica alcoolul si nicotina, desigur, au fost eliminate mai devreme, deoarece sunt daunatoare pentru copil). De asemenea, renunta la dulciuri si la bauturile carbogazoase. Consuma alimente in portii mai mici, raspandite in timp si evita sa mananci prea mult inainte de culcare. Daca suferi in continuare de arsuri la stomac, poti folosi medicamente care sunt sigure pentru femeile insarcinate si nu sunt absorbite din tractul gastro-intestinal. Uneori, metodele naturale sunt suficiente, cum ar fi consumul unui pahar de lapte sau a catorva migdale.

Secretia vaginala crescuta – din pacate, secretiile vaginale de diferite culori pot aparea in timpul sarcinii. Daca sunt insotite de un miros neplacut, consulta-ti medicul.

Ai grija de igiena corecta a zonelor intime si a igienei corpului – fa dusuri frecvente, care vor reduce riscul de infectii si iritatii si iti vor imbunatati starea de bine. Merita sa tii cont ca in timpul sarcinii, pH-ul vaginal poate fi anormal, ceea ce se datoreaza schimbarilor hormonale. Asadar, ai grija de „bacteriile bune" care colonizeaza zona genitala externa si vaginul, deoarece ele sunt bariera impotriva infectiilor. Merita sa iei in considerare utilizarea unui probiotic vaginal. Daca observi o tenta de sange, consulta-ti medicul.

Important

Apa amniotica transmite unde sonore care ajung la receptori din pielea bebelusului. La saptamana a optsprezecea de sarcina, fetusul reactioneaza deja la stimulii acustici: voce, bataile inimii si ii si aminteste sa invate. Diferite intensitati ale sunetelor pot duce la schimbari in activitatea bebelusului: cresterea mobilitatii sale, trezirea din somn, accelerarea ritmului cardiac. De aceea, poti sa-i pui muzica relaxanta micutului tau.

Exercitii in timpul sarcinii, inot, masaj – ai grija de coloana ta tot timpul!

Chiar si in saptamana a optsprezecea de sarcina, nu renunta la gimnastica usoara. Aceasta contracareaza durerile de spate, in special in regiunea sacrolombara. Schimbarea curburii coloanei vertebrale poate exercita presiune asupra nervilor si oaselor pelvine. Asa ca este inca benefic sa faci yoga sau Pilates. Ia si un masaj relaxant, iar daca iti place sa inoti, poti incepe sa mergi la piscina. Inotul nu numai ca relaxeaza, ci pregateste si corpul pentru nastere.

Previne edemul – ridica picioarele!

La 18 saptamani de sarcina, pot aparea umflaturi la glezne si picioare. Acest lucru se datoreaza acumularii de apa in corp, necesara pentru reglarea schimbarilor metabolice care au loc in corp. Prin urmare, pantofii s-ar putea sa devina prea stramti. Fa pauze de cate ori simti nevoia si ridica-ti picioarele. Acest lucru va imbunatati circulatia fluidelor in corp. O astfel de practica zilnica previne acumularea excesiva de apa in tesuturi. Masajul endermologic sau drenajul limfatic poate stimula metabolismul tisular.

In timpul celor 18 saptamani de sarcina, poti calatori in continuare liber. Totusi, in timpul vacantelor, este bine sa eviti soarele puternic si sa iti protejezi pielea cu creme adecvate cu SPF 30-50 si haine usoare. In timpul sarcinii, pielea este mai sensibila decat de obicei, in special la radiatiile UV. Adu-ti aminte ca schimbarile hormonale te pot face mai susceptibila la alunite si decolorari.

sarcina-saptamana-18

Alimentatia in saptamana 18 de sarcina

Din nefericire, sarcina poate interfera cu scaunele normale. Nu putem sa o spunem suficient: o dieta bogata in fibre poate ajuta situatia. Legumele verzi proaspete sau gatite, fructele si multe cereale integrale pot face minuni. Totusi, fii atenta la painea cu tarate sau cea integrala daca nu esti obisnuita cu ele, pentru ca iti pot irita intestinul.

Bea suficiente lichide (2 litri pe zi) pentru a te hidrata si a facilita „tranzitul”. Si incearca sa iti incepi ziua cu un pahar de apa sau suc proaspat de portocale sau grapefruit cu pulpa. Pune la inmuiat peste noapte prune uscate si mananca-le la micul dejun cu niste iaurt – sunt laxative naturale, ce nu irita si pot ajuta in caz de probleme intestinale. Daca, in ciuda acestor sfaturi, grijile tale persista, vorbeste cu un doctor. In niciun caz, nu lua laxative eliberate fara reteta.

Nutritia in timpul sarcinii – peristaltism normal si control al greutatii corporale

Din pacate, sarcina poate interfera cu miscarile normale ale intestinului. Pentru a ajuta la peristaltism, poti completa meniul cu fibre, fructe, legume si suficienta apa. Legumele sau fructele proaspete ori fierte si multe cereale integrale pot face minuni. Totusi, fii atenta la taratele sau painea integrala daca nu esti obisnuita cu ele, pentru ca in exces pot irita intestinele. Bea suficient (2 litri de lichide pe zi) pentru a te hidrata si a facilita „tranzitul". Si incearca sa iti incepi ziua cu un pahar de apa sau suc proaspat de grapefruit sau portocale (fara a indeparta pulpa).

Lasa prunele la inmuiat peste noapte pentru a se inmuia si adauga-le la micul tau dejun cu iaurt - acestea au un efect laxativ sigur si pot ajuta la functiile problematice ale peristaltismului. Daca, in ciuda acestor mici sfaturi, ingrijorarile persista, consulta-ti medicul. In primul rand, nu lua laxative. 

Daca simti ca ai o nevoie mai mare de nutrienti si o pofta mai mare inseamna ca ar putea fi momentul sa consulti un nutritionist. Acesta iti va determina necesitatile energetice si va compune o dieta in functie de nevoile tale si ale copilului tau. In timpul sarcinii, necesitatea ta de fier, vitaminele B, inclusiv de acid folic, zinc si calciu, creste. Este important sa iti amintesti ca in luna a cincea de sarcina, cresterea in greutate nu ar trebui sa depaseasca cateva kilograme. Prin urmare, calitatea meselor si frecventa lor vor fi importante – mananca portii mici de 4-5 ori pe zi.

Sfaturi

Ti s-a spus sa consumi multe alimente bogate in calciu pentru a-ti face oasele, si pe cele ale bebelusului tau, mai puternice, dar ce faci daca ai intoleranta la lactoza si nu tolerezi laptele? Atunci trebuie sa fii mai creativa pentru a-ti satisface nevoile nutritionale.

Multe persoane cu intoleranta la lactoza pot sa manance in continuare branza sau iaurt (lactoza este in mare parte inlaturata in timpul producerii acestora, fiind fermentata/metabolizata de bacterii lactice/lactobacterii). Exista, de asemenea, lapte cu o cantitate redusa de lactoza. In afara de produsele lactate, legumele cu frunzele inchise la culoare (inclusiv “legume de mare” – alge) si fasolea uscata pot aduce un aport important de calciu.

parinte-in-felul-tau

Customer reviews

0

0 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Saptamana 32 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 32

Saptamana 32 de sarcina

Pe ultima tura, micutul tau inca se dezvolta, dar de aici este vorba mai mult de perfectionare si lustruire. Bebelusul este gata sa te cunoasca! 

6 minute citit

View details Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului
Articol
alimentatia mamei in timpul sarcinii

Alimentatia mamei in timpul sarcinii poate influenta sanatatea copilului

O alimentatie corecta inainte si in timpul sarcinii poate creste probabilitatea ca bebelusul sa aiba o greutate normala la nastere si mai tarziu, in timpul vietii.

1 minut citit

View details Saptamana 11 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 11

Saptamana 11 de sarcina

Daca ai putea sa te uiti inauntru, ai vedea niste firisoare micute de par crescand pe sprancenele bebelusului tau si deasupra buzei. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.

4 minute citit

View details Transformarile fizice din timpul sarcinii
Articol
Transformarile fizice din timpul sarcinii

Transformarile fizice din timpul sarcinii

In ultimele luni, corpul tau de viitoare mama a inceput sa prinda forma: abdomenul incepe sa ti se rotunjeasca, sanii sa ti se mareasca iar pielea sa ti se schimbe.

4 minute citit

View details Saptamana 26 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 26

Saptamana 26 de sarcina

Ultima saptamana din al doilea trimestru – este momentul cand bebelusul tau isi va deschide ochii pentru prima data! Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

5 minute citit

View details Consumul de proteine in timpul sarcinii
Articol
Consumul de proteine in timpul sarcinii

Consumul de proteine in timpul sarcinii

"Proteinele joaca un rol esential in sarcina, intrucat este mare nevoie de acestea pentru a „cladi” bebelusul.

3 minute citit

View details Saptamana 5 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 5

Saptamana 5 de sarcina

Desi este doar cat un bob de mazare, bebelusul tau creste cu repeziciune. Citeste mai multe despre aceasta saptamana.

3 minute citit

View details Saptamana 39 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 39

Saptamana 39 de sarcina

Posibil sa fi simtit cateva contractii deja si sa te intrebi daca acesta a fost „momentul”. Nu te ingrijora, nu vei rata inceputul travaliului!

4 minute citit

View details Avantajele alaptarii
Articol
avantajele alaptarii

Avantajele alaptarii

Este posibil sa fi observat modificari la nivelul sanilor chiar inainte ca bebelusul sa isi faca aparitia, ceea ce inseamna ca organismul tau se pregateste de alaptare.

3 minute citit

View details Saptamana 20 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 20

Saptamana 20 de sarcina

Se intampla atat de multe la tine in burtica saptamana aceasta, incat vei vrea sa tragi un pui de somn dupa ce citesti despre ele! Afla mai multe despre saptamana aceasta.

7 minute citit

View details Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?
Articol
Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

Din nou acasa: Oare cum o sa ma descurc?

"Abia astept sa-mi aduc bebelusul acasa, dar am atat de multe intrebari...Oare voi fi o mama buna? Oare cum o sa ma descurc cu toate, cumparaturi, curatenie si copil?

4 minute citit

View details Saptamana 33 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 33

Saptamana 33 de sarcina

Sase saptamani. Cam atat mai ai inainte sa-l cunosti pe bebe. Uimitor, nu-i asa? Noi asa credem. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta saptamana. 

7 minute citit

View details Ce sa mananci in sarcina fara probleme? Alternative Alimentare
Articol
Alternative alimentare pentru o sarcina fara probleme

Ce sa mananci in sarcina fara probleme? Alternative Alimentare

Sa mananci pentru doi nu inseamna neaparat sa mananci de doua ori mai multa mancare, ci sa consumi alimente cu valoare nutritiva crescuta. Fiecare calorie trebuie sa fie nutritiva.

6 minute citit

View details Saptamana 13 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 13

Saptamana 13 de sarcina

Inceputul celui de-al doilea trimestru aduce multe etape noi de dezvoltare pentru bebelusul tau. Citeste mai multe despre aceasta saptamana. 

3 minute citit

View details Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?
Articol
Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii

Cat vei lua in greutate in timpul sarcinii?

Pe timpul sarcinii o femeie ia in greutate iar acest lucru este inevitabil.

4 minute citit

View details Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii
Articol
Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Alimentatia in timpul sarcinii si alaptarii

Ar trebui sa incepi sa iti schimbi obiceiurile alimentare pentru bebelusul tau din momentul in care afli ca esti insarcinata.

6 minute citit

View details Saptamana 27 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 27

Saptamana 27 de sarcina

Bebelusul tau inca mai trebuie sa creasca, dar incepand de astazi, el e suficient de mare incat, intins, ar ajunge de la palma ta la cot. Citeste mai multe despre saptamana aceasta. 

5 minute citit

View details Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!
Articol
Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!

Nu exista absolut niciun motiv pentru care sa opresti activitatea fizica in timpul sarcinii! Ba chiar dimpotriva: se recomanda sportul in mod adecvat. Ce activitati fizice as putea face?

3 minute citit

View details Saptamana 6 de sarcina
Articol
Sarcina mea saptamana dupa saptamana - 6

Saptamana 6 de sarcina

Cresterea bebelusului tau este accelerata in momentul de fata. Atat de multe lucruri palpitante, pentru o fiinta atat de minuscula! Citeste mai multe despre aceasta  saptamana de sarcina.

6 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.