MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Saptamana 19 de sarcina

0
0 Review-uri

Micutul tau cantareste acum in jur de 335g – ia un grapefruit in palma, cam atat de greu este. Citeste mai multe despre saptamana 19 de sarcina.

6 minute citit Feb. 16, 2024

In timpul celei de-a 19-a saptamani de sarcina, sistemele interne si organele bebelusului tau functioneaza mai eficient. Inca isi antreneaza miscarea si plamanii. Dimensiunea sa seamana cu un mango. Hormonii inca au un impact enorm asupra sanatatii si starii tale de bine. Ei pot fi cauza unui risc crescut de infectii ale tractului urinar sau de congestie nazala crescuta. Daca ceva te ingrijoreaza, consulta-ti medicul.

Procesul de crestere este unul complex si amplu, de aceea, desi bebelusul tau este foarte activ, el doarme mult. Pana la 20 de ore pe zi! Nu se conformeaza neaparat ceasului tau si te poate trezi noaptea in timp ce se misca fara stare. Incearca sa iti mangai usor burtica si vorbeste cu el cand face asta, il va calma si poate veti reusi amandoi sa va intoarceti la somn.

Deoarece nu e foarte mare, bebelusul are mult spatiu sa isi miste mainile si picioarele, sa loveasca si sa pedaleze, sa se intoarca si sa faca tumbe. Pentru a-si schimba pozitia, isi impinge picioarele in peretele tau uterin. De aceea, cateodata vezi cate o umflatura „extraterestra” pe burtica ta. Aminteste-ti sa mangai acea umflatura pentru a-i arata ca esti acolo! 

In timpul celei de-a 19-a saptamani de sarcina, plamanii bebelusului tau sunt aproape complet dezvoltati. Adevarat, inca nu poate respira, dar pana in ziua nasterii va inghiti apa amniotica, ceea ce ii va permite sa antreneze toti muschii necesari in procesul de respiratie.

In mijlocul celui de-al doilea trimestru de sarcina, sistemul circulator al bebelusului tau functioneaza deja normal, la fel ca majoritatea celorlalte sisteme si organe interne. La baieti, testiculele sunt acum formate, incepand secretia de testosteron. De asemenea, la fetite se dezvolta ovarele.

Bebelusul in cea de-a 19-a saptamana de sarcina masoara 15,3 cm si cantareste 240 de grame.
 

Bebelus in saptamana 19 de sarcina


Corpul tau in saptamana 19 de sarcina

Desi corpul tau isi face treaba aproape pe pilot automat, mai sunt anumite lucruri de care trebuie sa ai grija. Daca inca nu ai facut-o, atunci discuta cu ginecologul tau la urmatorul control despre cum si unde vrei sa nasti. Daca vrei sa nasti intr-un spital, doctorul iti poate recomanda unul. Spitalele organizeaza de obicei evenimente informative pentru viitorii parinti pentru a putea sa isi faca o impresie asupra locului. Asta iti poate usura decizia!

In cea de-a 19-a saptamana de sarcina - chiar daca esti o persoana inalta sau atletica - burtica ta este deja rotunjita vizibil. Uterul se extinde constant si acum este situat chiar sub buric. Din acest motiv, s-ar putea sa resimti o intindere neplacuta si chiar dureroasa in zona inghinala. Acestea sunt ligamentele tale intinse de uterul tau in crestere.

Important

Masajele pot ajuta sa ameliorezi durerile inghinale. Le poti face singura, intinsa pe spate. Culca-te,indoaie-ti piciorul la genunchi si maseaza usor locul dureros. 

Mancarimea pielii abdomenului – burtica ta creste in fiecare saptamana, iar pielea trebuie sa se adapteze la aceasta. De aici si tensiunea ei, care este adesea insotita de mancarime constanta. Este posibil ca aceasta sa fie primul semnal al aparitiei vergeturilor pe pielea ta.

Ingrijirea pielii abdomenului cu preparate anti-vergeturi concepute pentru femeile insarcinate. Cu toate acestea, hidratarea regulata este cruciala. Aplica cel putin de doua ori pe zi o crema sau ulei de corp pe pielea abdomenului. Aceasta este cea mai buna ingrijire zilnica pentru pielea corpului tau.

Infectiile tractului urinar – schimbarile hormonale care au loc in corpul unei femei insarcinate creeaza conditii excelente pentru dezvoltarea bacteriilor. Printre simptomele infectiilor tractului urinar, se pot remarca nevoia frecventa de a urina, dureri abdominale, strangulare si arsura la urinare, precum si prezenta de sange in urina. 

Daca observi orice simptome alarmante, consulta-ti medicul. Infectiile tractului urinar netratate ameninta cu complicatii, cum ar fi pielonefrita. Daca infectia nu este grava, medicul tau ar putea recomanda administrarea de medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, uneori este necesara utilizarea antibioticelor.

Rinita – cunoscuta sub numele de nas infundat. In a 19-a saptamana de sarcina, aceasta poate fi un simptom al unei raceli, dar si un alt efect al schimbarilor hormonale. Nivelurile crescute de estrogen si progesteron provoaca o crestere a fluxului de sange prin mucoasa nazala, umflarea acesteia si uneori productia de secretii apoase.

Daca rinita este insotita de tuse, febra, senzatie de oboseala si stare de rau, asigura-te ca consulti un medic. In situatia ta, este mai bine sa consulti chiar si pentru cele mai mici infectii si raceli. Nu lua niciun medicament fara sa consulti medicul. Din pacate, nu exista nicio solutie miraculoasa pentru nasul infundat cauzat de schimbarile hormonale. Poti incerca doar sa umidifici aerul in casa, in special in perioada de incalzire. 

Consuma legume verzi, galbene si portocalii. Pe toata durata sarcinii in dieta ta nu ar trebui sa lipseasca legumele si fructele, care sunt o sursa inestimabila de vitamine si oligoelemente. Cu toate acestea, unele grupuri dintre ele sunt deosebit de importante pentru tine. Legumele verzi precum salata, spanacul sau broccoli contin o multime de acid folic necesar pentru dezvoltarea adecvata a copilului. La randul lor, in legumele galbene si portocalii – morcovii, ardeii, dovleacul – poti gasi cantitati mari de vitamina A. Aceasta este necesara pentru o vedere adecvata si regleaza cresterea tesutului epitelial.

Este cunoscut faptul ca expunerea la soare a pielii este esentiala pentru sinteza vitaminei D, dar fiecare persoana, si in special o femeie insarcinata, ar trebui sa o faca foarte intelept. Statul la soare poate provoca dureri de cap, supraincalzirea corpului si chiar lesin. Din cauza schimbarilor hormonale, acum este mai probabil sa dezvolti decolorari solare, care din pacate sunt ireversibile. Prin urmare, foloseste creme cu filtre UV ridicate si poarta o palarie.
 

reprezentare grafica cu corpul viitoarei mamici in saptamana 19 de sarcina


Alimentatia in saptamana 19 de sarcina

Carne sau peste? Daca nu ai o problema cu greutatea, poti manca aproape orice. Ai grija sa mananci variat si echilibrat, bucura-te de mancare (atat timp cat acele alimente sunt in regula pentru femeile gravide). Daca trebuie sa iti controlezi greutatea, alege carnuri slabe, precum cea de iepure, cea de pasare, dar fara piele, si fasii subtiri de carne rosie, precum cotletul. Daca iti place pestele, poti sa il mananci chiar daca este gras. Acele grasimi pot ajuta la dezvoltarea normala a creierului bebelusului tau.

Cum am zis inainte, ai grija sa mananci peste variat. Pestii mici, ca sardinele sau macroul, au mai putin mercur decat pestii mari, precum somonul sau tonul. Si este vorba de cantitate aici. Un total de 120 pana la 150g pe zi de carne (inclusiv peste) este suficienta pentru nevoile tale nutritionale. 


Sfaturi pentru saptamana 19 de sarcina.

Ura! Ai ajuns la jumatatea sarcinii. Este o perioada grozava sa te simti mandra de tine. Ai facut ceva extraordinar pana la urma. Bineinteles, ca toate viitoarele mamici, ai multe intrebari fara raspuns – ca de exemplu, ce se intampla din acest punct. De aceea, este bine sa te duci la un curs prenatal. Afland ce se petrece in interiorul tau, vei reduce sentimentul de nesiguranta. Vorbeste cu alte mamici si viitori parinti, te va ajuta!

Banner parinte in felul tau

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.