Saptamana 17 de sarcina
Micutul tau cantareste acum in jur de 150 g si arata din ce in ce mai mult ca un bebelus „adevarat”. Citeste mai multe despre saptamana 17 de sarcina.
Dezvoltarea bebelusului - a 17-a saptamana de sarcina
Ca intotdeauna, se intampla multe saptamana aceasta. Continua dezvoltarea neuronala, precum si maturizarea sistemului nervos. Pielea este inca foarte subtire si destul de transparenta, vasele mici de sange fiind vizibile. Corpusculii tactili apar in continuare pe tot corpul pana in cea de-a 20-a saptamana de sarcina. Fibrele nervoase ale maduvei spinarii incep sa fie inconjurate de mielina, un invelis izolator facut dintr-o substanta bogata in lipide, ce permite o buna transmitere neuronala. Intestinul bebelusului tau continua sa se dezvolte si acum se afla in locul sau permanent din abdomen. Toate sunt asa cum trebuie sa fie.
La 17 saptamani de sarcina, bebelusul tau este inca foarte mic. Acest lucru se va schimba curand pentru ca incepe incet sa stocheze grasime corporala. Toate organele interne, inclusiv creierul, sunt deja dezvoltate. Articulatiile sunt, de asemenea, intarite, iar structura osoasa se intareste. Acest proces va continua in saptamanile urmatoare pana cand bebelusul tau va fi pregatit sa functioneze independent in afara corpului tau.
Organele sale reproductive sunt, de asemenea, formate in tot acest timp. Medicul in timpul examenului de ultrasunete probabil va putea deja sa recunoasca sexul sau. Procesul de dezvoltare in acest moment implica atat organele genitale interne, cat si cele externe: la fete, uterul, labiile si trompele uterine sunt formate, iar la baieti - penisul si prostata. In plus, se formeaza trasaturi individuale ale bebelusului - caracteristicile faciale sunt conturate si se formeaza amprentele digitale pe partea interioara a mainii si degetelor sale.
Dezvoltarea intensa inseamna ca inima bebelusului tau bate acum de doua ori mai repede decat a ta (aproximativ 160 de batai pe minut). Daca stai in pozitia corecta, poti sa le auzi chiar si in timpul unui examen Doppler. Copilul are deja un simt al atingerii dezvoltat si stie cum sa-si stranga pumnii. In timp, bebelusul va incepe sa-si antreneze apucatura, prinzand cordonul ombilical. Acum incepe sa suga degetul mare, sa-si agite bratele si picioarele.
Bebelusul in a 17-a saptamana de sarcina cantareste 140 g si masoara 13 cm lungime, crescand constant.
Interesant si important
In jurul lunii a 4-a sau a 5-a, incepe sa se formeze parul fetal pufos pe pielea bebelusului, numit lanugo. Acesta acopera intreaga suprafata a corpului bebelusului, cu exceptia mainilor, buzelor si talpilor picioarelor. Rolul sau este de a proteja pielea delicata a copilului de macerare excesiva (deteriorarea pielii sub influenta actiunii prelungite a lichidului amniotic). Lanugo dispare chiar inainte sau imediat dupa nasterea bebelusului.
Corpul tau in saptamana 17 de sarcina
Dureri de spate - cresterea in greutate determina centrul de greutate sa se deplaseze inainte. Acest lucru poate duce la un dezechilibru usor si la dureri de spate. Incearca sa mergi cu atentie, evita pantofii cu toc: ia in considerare folosirea pantofilor cu talpa plata care sa te serveasca pana la nastere. Daca esti ingrijorata in special de durerile de spate, ar trebui sa iei in considerare ajutorul unui fizioterapeut - tratamentele de fizioterapie in timpul sarcinii sunt foarte utile, mai ales cand incepem sa le utilizam devreme.
Respiratie intrerupta si crampe - o burtica in continua crestere si cresterea in greutate pot fi cauza respiratiei intrerupte. Crampele evidente si durerea in partea inferioara a abdomenului sunt rezultatul intinderii ligamentelor uterine sau a unei coliziuni a uterului in expansiune cu organele vecine. Este timpul sa incetinesti si sa te odihnesti - scurtarea respiratiei nu ameninta copilul, dar contractiile nu ar trebui ignorate.
Ruperea capilarelor si sangerarile gingiilor - schimbarile hormonale si vasculare care au loc in aceasta perioada pot contribui la ruperea capilarelor si la sangerarea gingiilor. Gingiile pot sa se umfle si sa inceapa sa sangereze mai mult, facandu-le usor de murdarit si inflamat. Inflamatia poate cauza infectarea fatului.
"Strange din dinti": multe femei mai in varsta inca spun femeilor gravide povesti despre caderea dintilor in timpul sarcinii. Vesti bune: Acestea sunt niste prostii demodate!
In timpul sarcinii, vizitele regulate la dentist sunt necesare. Daca observi ca sangerarea apare nu numai in timpul periajului dintilor, fa un test de coagulare a sangelui. Este, de asemenea, important sa ai grija de circulatia sangelui corecta pe parcursul zilei si, ori de cate ori este posibil, intinde-te pentru un moment cu picioarele ridicate.
La unele femei incepe sa se vada burtica. Daca esti foarte slaba sau ai mai avut un copil pana acum, cu siguranta se va observa. La altele, nimeni nu si poate da seama doar uitandu-se. Dar aceasta este perioada cand devine greu sa te inchizi la pantaloni sau la fusta si este mai dificil sa iti distingi talia. Evident, nu toate femeile sunt fericite cu aceste schimbari. Cea mai buna metoda de a infrunta aceasta problema este sa ramai in forma facand miscare (cu acordul doctorului). Acest lucru te va ajuta in special sa te intorci la greutatea ta anterioara sarcinii mai repede dupa nastere.
Miscarile bebelusului - in acest moment poti incepe deja sa simti primele miscari ale fatului. Cu toate acestea, acestea nu vor fi cele mai puternice senzatii, asteapta aproximativ 2 saptamani pana cand bebelusul isi castiga puterea pentru a simti lovituri mai puternice. In acest moment, poti simti fluttering in abdomen - acestea sunt primele miscari ale bebelusului. Daca nu observi nimic special in acest timp, nu-ti fa griji. Mai devreme sau mai tarziu vei simti bebelusul. Aceste senzatii se vor intensifica in jurul saptamanii a 20-a de sarcina.
Dorinta de sex - la inceputul celui de-al doilea trimestru poti observa o crestere a libidoului si o intensificare a senzatiilor. Daca sarcina decurge corect, nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la siguranta bebelusului in timpul actului sexual - este protejat de un dop mucos care inchide intrarea in uter.
Alimentatia in saptamana 17 de sarcina
Controleaza-ti greutatea!
Ai deja 17 saptamani de sarcina, deci este timpul sa iti amintesti ca mananci pentru doi, nu cat doi! Daca astepti un copil, trebuie sa iti compui meniul cu o grija speciala. Dieta ta ar trebui sa constea din 4-5 mese si sa iti furnizeze tie si bebelusului necesarul de nutrienti. Consulta un specialist si asigura-te ca stii ce sa eviti in timpul sarcinii, astfel incat sa nu trebuiasca sa lupti impotriva excesului de greutate al bebelusului sau a alergiilor dupa nastere.
Grasimile si acizii grasi esentiali sunt, de asemenea, importanti in dieta ta. Totusi, cateva femei sunt expuse pericolului de a nu avea o dieta echilibrata. Uite cateva sfaturi practice in ceea ce priveste cantitatea de grasimi necesara corpului tau. In primul rand, nu pune prea multe grasimi in mancare atunci cand gatesti. Foloseste suficient doar cat sa ungi tigaia – o lingurita de ulei este, de obicei, indeajuns. Si incearca mai multe metode diferite de a gati (cu abur, coacere, etc.).
Ambele sfaturi te vor ajuta sa controlezi mai bine cantitatea de grasimi pe care o consumi. De asemenea, alege ulei nerafinat „adecvat” pentru dressingul de la salata ta. Unele sunt surse de neinlocuit ale acizilor grasi esentiali pentru tine si bebelusul tau, precum uleiul de rapita sau de nuci. O lingurita per persoana este o buna regula de baza! Acizii grasi esentiali sunt cei pe care corpul nostru nu ii poate sintetiza singur si trebuie sa ii obtinem din alimente. Sunt, de asemenea, importanti pentru dezvoltarea intregului organism al bebelusului.
Sfaturi
Indulcitorii artificiali au o reputatie groaznica. Un studiu italian a starnit multe controverse prin noile sale descoperiri despre aspartam. Totusi, nu exista dovezi ca indulcitorii artificiali – in moderatie, bineinteles – pot dauna sanatatii mamei sau a fatului pe timpul sarcinii.
Mentine-ti forma!
Exercitiile de stretching, Pilates si yoga pot ameliora durerile de spate. Rezultate excelente sunt obtinute si prin masajele regulate, de exemplu, masajul prenatal, care poate fi efectuat dupa sfarsitul primului trimestru de sarcina. Pentru a preveni durerile de spate, poti folosi si „kinesio tape taping” - o metoda terapeutica populara cu utilizarea plasturilor care creste mobilitatea si amelioreaza eficient durerile. In saptamana a 17-a de sarcina, merita sa ai grija si de pozitia corecta in timpul somnului. Dormitul pe partea stanga nu incarca coloana vertebrala si este benefic pentru bebelus.
Ai grija de corpul si fata ta!
Nu uita de tine! Un suvenir nedorit dupa sarcina sunt vergeturile. Poti reduce numarul lor, asa ca maseaza preparatele potrivite in corp in fiecare zi, care vor imbunatati eficient elasticitatea pielii. De asemenea, este importanta o dieta saraca in sare, bogata in vitamina C si colagen si hidratarea regulata a corpului (minim 2 litri de apa pe zi). In timpul sarcinii, merita sa consumi apa minerala naturala sau cu un continut scazut de minerale si cu o cantitate mica de ioni de sodiu. Datorita excesului de sare din dieta, se pot observa adesea niveluri mai mari de sodiu, care favorizeaza hipertensiunea.
Articole similare