Distribuie articol
X
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Intra in Clubul Nestlé Baby
Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

  Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei lui.

  20.03.2019 - 11:22

  Intra in Clubul Nestlé Baby
  Exclusiv pentru membrii clubului
 • Articole si resurse personalizate in functie de etapa din sarcina sau varsta bebelusului
 • Aplicatii utile
 • Sfaturi si recomandari din partea specialistilor
 • Multe alte surprize
 • Desi impresia noastra este aceea ca bebelusii au nevoie de putina hrana pentru a creste, ei au nevoi nutritionale mai mari decat un adult, per kg in corp, pentru ca au un ritm de crestere si dezvoltare mult mai accelerat. Este drept, bebelusii au un stomacel mult mai mic, de aceea hrana trebuie sa fie imbogatita cu minerale si vitamine, deci concentrata in elemente calitative din punct de vedere al nutritiei.

  Laptele matern este cel mai potrivit pentru un nou-nascut, fiindca are o compozitie perfecta in proteine, minerale si vitamine, dar contine, in special, anticorpi care protejeaza bebelusul in primele saptamani de viata.

  Alaptarea este modul natural si comod de a hrani bebelusul si recomandam tuturor mamicilor sa isi alapteze copiii si sa ceara ajutor daca au dificultati privind alaptarea.

  Totusi, atunci cand alaptarea nu mai este posibila, bebelusul are nevoie de o hrana care sa ii asigure o crestere sanatoasa. S-a observat, mai ales in ultimii ani, recomandarea de a oferi copiilor mici dupa varsta de 1 an lapte de vaca sau de capra, sub argumentul ca acest tip de lapte este natural, si, implicit este bun pentru copii.

  O analiza a compozitiei laptelui de vaca sau de capra arata, insa, ca acesta contine o cantitate mult prea mare de proteine care pot solicita ficatul sau rinichii copiilor.

  In plus, nivelul ridicat de saruri suprasolicita rinichii unui copil mic si pot irita mucoasa sistemului digestiv. Pentru copiii aflati in crestere, laptele de vaca (sau capra) nu este potrivit fiindca este sarac in anumite vitamine si minerale necesare celor mici, ca de exemplu iodul, fierul si zincul, vitamina C sau A. Laptele de vaca poate duce asadar si la anemie, iar in plus are si potential alergen.

  Asa cum s-a prezentat mai sus, nevoile nutritionale ale copiiilor sunt mai mari decat ale adultilor daca ne raportam la greutatea corpului. Copiii mici au nevoi de fier de 4 ori mai mari si de 5 ori mai mult calciu, iod, vitamina A si C, decat adultii.

  Stomacul celor mici reprezinta doar 20% din capacitatea stomacului unui adult, de aceea copiii au nevoie de hrana in cantitate mai mica, dar de calitate. Laptele pe care il consuma toata familia nu este solutia potrivita pentru cei mici, ei avand nevoie de un lapte special adaptat, imbogatit cu vitamine si minerale.
   fii parinte in felul tau - ghid pentru parinti
  Un lapte special pentru copiii mici poate sa asigure 90% din necesarul zilnic de calciu si peste 70% din necesarul de fier, dar si fosfor sau iod in cantitatile adecvate pentru dezvoltarea fizica si cognitiva. Nivelul de proteine si grasimi este adaptat unui mic organism in crestere, de aceea nu exista riscul unui exces in alimentatie, exces care poate duce la obezitate.

  Proteinele sunt iarasi foarte importante. Desi sunt decisive pentru cresterea musculaturii in special si a organismului in general, excesul lor este extrem de nociv pentru micuti. Ele solicita excesiv ficatul si rinichii, putand conduce la complicatii mai tarziu in viata.

  Laptele de vaca are un continut de proteine care depaseste necesarul copilului mic – sa nu uitam ca el este special conceput sa ajute la cresterea unui vitel de 40-50 kg, nu a unui copil de 10 kg. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Unii dintre aceastia nu pot fi produsi de catre organism, dar ii sunt absoluti necesari pentru o crestere si dezvoltare normala. Acestia se numesc aminoacizi esentiali, iar calitatea proteinelor este data de prezenta lor si de proportia in care se regasesc.

  Cercetarile au aratat ca atat calitatea, cat si cantitatea proteinelor sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor, ele fiind materialul de constructie al organismului.
   
  Laptele vegetal este o alternativa tot mai dezbatuta in ultima vreme, dar acest tip de lapte (fie ca provine din soia, migdale sau orez) nu contine vitamina B12, calciu sau proteine necesare copiilor de varsta mica. Chiar daca are in compozitie anumite vitamine, laptele vegetal nu este recomandat copiilor la o varsta frageda, ca inlocuitor al laptelui matern sau al laptelui special creat pentru cei mici.

  In concluzie, atunci cand ne dorim ca hrana celor mici sa contina cea mai buna solutie in materie de lapte, trebuie sa discutam cu un medic pediatru si sa alegem un lapte special adaptat copiilor mici si nevoilor nutritionale ale acestora. Desigur, laptele matern este solutia ideala, dar dupa varsta de 1 an, daca alaptarea nu mai este posibila, recomandam mamelor sa aleaga cea mai sanatoasa alternativa: laptele pentru copii de varsta mica.

  Citeste

  Intra in Clubul Nestlé Baby

  • cuburi colorateCiteste articole si recomandari din partea specialistilor, personalizate pentru fiecare noua etapa alaturi de cel mic.
  • capa absolvireAfla tot ce trebuie sa stii despre nutritia potrivita in primele 1000 de zile alaturi de bebelusul tau.
  • servietaIncearca aplicatiile noastre utile.
  • newsletterRamai tot timpul in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pe care le avem pregatite pentru tine
  Afla mai multe. Citeste si urmatoarele articole.
  Mamele au notat acest articol 0/5
  avatar
  Cauta in site

  Inca nu ai gasit
  ceea ce cautai?

  Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.