copilul meu si cele patru mese pe zi

Copilul meu si cele patru mese pe zi

de la 6 luni
Articol
Aug 19, 2024
4 minute

Copilul meu serveste cele patru mese pe zi, la fel ca un om mare. Descopera o sumedenie de gusturi noi. Cum pot fi sigura ca mesele sale sunt ceea ce trebuie sa primeasca?

De la cinci-sase luni in sus, copilul tau incepe sa devina din ce in ce mai interesat de lumea care-l inconjoara. Este curios despre orice si consuma energie ca si cum ziua de maine nu ar mai exista! Aceasta perioada nemaipomenita de descoperire necesita si o cantitate mare de combustibil. Copilul tau se afla intr-o perioada de crestere intensa; in primii trei ani de viata, greutatea lui de la nastere se va mari de patru ori. Mesele primite ii asigura energia de care are nevoie pentru a face toate aceste minunate descoperiri si pentru a se dezvolta la nivel psihomotor. Cina e gata!

Un rezervor intreg pentru a incepe ziua!

Spre marea ta surprindere (daca nu esti tocmai o persoana matinala), copilul tau isi incepe ziua cu piciorul pe pedala de acceleratie! Pai bineinteles ca face asta, la cate sunt acolo afara de descoperit. Si pentru asta, are nevoie de energie. Micul dejun trebuie sa ii asigure energia de care are nevoie pentru a realiza toate aceste activitati atat de diferite de la orele diminetii: sa urmareasca cum micile furnici se duc si se intorc de-a lungul pervazului, sa rupa cu meticulozitate in bucati toate documentele importante, sa citeasca toate acele carti frumoase cu susul in jos, sa roada si sa saliveze pe girafa Sophie etc. Ehe, pentru toate acestea are nevoie de laptele matern si, dupa varsta de 6 luni, de un produs lactat pentru a-si lua Calciul necesar si de un produs pe baza de cereale pentru energie: iata ce combinatie cu adevarat magica!

Descoperirea de noi arome la masa de pranz

Dupa ce si-au realizat toate sarcinile mai sus mentionate, copiii sunt gata sa faca noi descoperiri culinare. Vorbind la modul general, ora pranzului este cel mai bun moment pentru a le introduce in alimentatie o serie de arome noi, pe lângă laptele matern, asa ca da-i drumul, ce mai astepti?
Ce avem la meniu?: legume (facute piure, in supa, pasate sau in bucatele mici, in functie de varsta copilului), carne sau peste in cantitatile potrivite, un produs lactat (un desert pe baza de lapte potrivit varstei micului gurmand, sau poate chiar un iaurt natural pentru copiii mai mari) si/sau cateva fructe (in compot, gatite sau sub forma de piure, crude, pasate sau rase; si aici, din nou, alegerea ta va depinde de varsta copilului).

Pranzul este un moment important al zile pentru a interactiona cu cel mic.

Daca ii poti oferi intreaga ta atentie (restul membrilor familiei sunt fie la scoala, fie la serviciu), pranzul devine un moment special de intimitate pentru voi!

parinte-in-felul-tau

Gustarea este ceva sfant

Dupa ce si-au facut somnul de dupa-amiaza, cei mici sunt gata sa iasa pe terenul de joaca sau sa se concentreze pe jocuri noi. Cu toate astea, mai intai trebuie sa se incarce cu energie pentru a putea sa se dea pe tobogan inaintea celorlalti copii. Gustarea trebuie sa includa un produs lactat, intrucat au mare nevoie de Calciu (lapte matern, un iaurt sau branza de vaci etc.) un produs pe baza de cereale (cerealele pentru bebelusi cu sau fara gluten, in functie de varsta, biscuiti speciali pentru bebelusi, o felie de paine etc.) pentru a le asigura carbohidratii cu ardere lenta de care au nevoie pentru a-si realiza activitatile fizice si cateva fructe pentru a le asigura necesarul de vitamine si de fibre care le ajuta digestia.

In cazul in care copilul tau sare peste aceasta masa importanta, recomandarea ar fi sa devansezi ora cinei, decat sa ii oferi o gustare la o ora mai tarzie, fapt care ii va diminua pofta de mancare pentru masa de seara.

O cina buna pentru un somn odihnitor

Odata terminata ziua lor atat de ocupata, de altfel, si dupa ce-si vor fi facut o baie cu ratustele si pestii din cauciuc, copiii vor fi foarte incantati de toata activitatea pe care au avut-o, dar si foarte obositi in acelasi timp.

Pentru a-l ajuta sa se linisteasca, pregateste-i o cina care sa fie special dedicata scopului de a-l ajuta sa se bucure de un somn odihnitor. Iar aceasta cina ar putea consta intr-o supa, un piure din legume sau alte alimente cu carbohidrati (orez pentru bebelusi, piure de cartofi, bucati de paste bine gatite si mixate, cuscus fin etc.) pentru a-i asigura energia cu ardere lenta de care are nevoie pe timpul noptii, urmata de un produs lactat potrivit in functie de varsta copilului si de cateva fructe. Si astfel ziua se incheie, o zi care a fost de altfel foarte bine structurata, cu o multime de jocuri, descoperiri si mancare din belsug!

Bunele obiceiuri in materie de alimentatie incep timpuriu, astfel ca, in general, evita bauturile indulcite, de tipul sucurilor de fructe indulcite sau bauturilor carbogazoase care nu aduc niciun beneficiu din punct de vedere nutritiv. Deasemenea,evitati dulciurile si ciocolata, „gustarile in mijlocul dupa-amiezii” care contin prea mult zahar sau prea multe grasimi, cum ar fi prajiturile si biscuitii normali pentru adulti. Copiii chiar nu sunt suficient de maturi pentru asa ceva, inca!
 

Customer reviews

4

4 global ratings

Ratings

  • 5 star
    3
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    1

Articole similare

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva
Articol
Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva

Rolul diversificarii in dezvoltarea cognitiva

Diversitatea alimentelor si diversificarea favorizeaza in general dezvoltarea cognitiva normala precum si invatarea.

2 minute citit

View details Absortia fierului din alimente la bebe
Articol
Absortia fierului din alimente la bebe

Absortia fierului din alimente la bebe

Sigur ai auzit de multe ori, cat de important este sa te asiguri ca bebelusul tau primeste cantitatile adecvate de micronutrienti in fiecare zi, in special cantitatea de fier, pentru a avea o crest

2 minute citit

View details Puterea exemplului in alimentatia copiilor
Articol
Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Puterea exemplului in alimentatia copiilor

Inca de la o varsta foarte frageda, copilul are tendinta de a copia comportamentul parintilor, in toate aspectele vietii de zi cu zi.

3 minute citit

View details Cereale pentru bebelusi
Articol
cereale pentru bebelusi

Cereale pentru bebelusi

Te intrebi daca cerealele pentru sugari ajuta bebelusii sa creasca? Sau poate te intrebi daca ii ajuta sa aiba un somn linistit? Sau te intrebi ce tip de cereale este potrivit bebelusului tau?

3 minute citit

View details Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului
Articol
Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului

Fiecare imbucatura conteaza pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului

Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau este un pas important!

4 minute citit

View details Bebelusul nu mananca - Ce faci cand bebe refuza sa manance?
Articol
Ce faci cand copilul refuza sa manance

Bebelusul nu mananca - Ce faci cand bebe refuza sa manance?

Toti parintii isi doresc un copil sanatos. Ne e frica de copiii care nu mananca, pentru ca acest lucru genereaza griji si vinovatii: de ce nu mananca? Sunt eu (mama) de vina? Ce pot sa fac?

3 minute citit

View details Pregatirea corecta a cerealelor pentru sugari
Articol
Pregatirea corecta a cerealelor pentru sugari

Pregatirea corecta a cerealelor pentru sugari

Dupa primele 6 luni, incepe etapa diversificarii sau etapa alimentatiei complementare, asa cum a fost definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in 2002.

4 minute citit

View details Laptele de vaca la bebelusi - Laptele de vaca in alimentatia copiilor
Articol
Laptele de vaca in alimentatia copiilor

Laptele de vaca la bebelusi - Laptele de vaca in alimentatia copiilor

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, iar apoi in paralel cu alimentatia complementara pana la 2 ani sau chiar mai mult.

7 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

View details Planul de mese
Articol
plan mese copii

Planul de mese

Descopera sugestiile noastre si nu vei ramane niciodata in pana de idei!

1 minut citit

View details Diversificare Bebelusi: Tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei pentru cel mic
Articol
mazare si spanac fiert

Diversificare Bebelusi: Tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei pentru cel mic

Odata cu introducerea treptata a alimentelor „solide”, bebelusul tau va descoperi un intreg univers de arome si texturi noi.

10 minute citit

View details Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Articol
simbol calciu

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului

Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.

3 minute citit

View details Zaharul in alimentatia copiilor
Articol
Zaharul in alimentatia copiilor

Zaharul in alimentatia copiilor

O alimentatie sanatoasa asigura cresterea si dezvoltarea copiilor fara deficiente.

2 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei
Articol
Importanta ajustarii alimentatiei copilului

Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei

Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a-si asigura necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare armonioasa normala.

22 minute citit

View details Meniul zilnic al bebelusului
Articol
Meniul zilnic al bebelusului

Meniul zilnic al bebelusului

Copilul meu serveste cele patru mese pe zi, la fel ca un om mare. Descopera o sumedenie de gusturi noi. Cum pot fi sigura ca mesele sale sunt ceea ce trebuie sa primeasca?

4 minute citit

View details Obiceiurile alimentare sanatoase se formeaza din copilarie
Articol
Obiceiurile alimentare sanatoase se formeaza in copilarie

Obiceiurile alimentare sanatoase se formeaza din copilarie

Obiceiurile alimentare ale copiilor incep sa se contureze deja pe la varsta de doi ani.

1 minut citit

View details Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor?
Articol
Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor

Care sunt nevoile nutritionale ale copiilor?

Dorinta cea mai mare a parintilor este de a le implini copiilor nevoile esentiale de hrana, protectie si iubire.

4 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.