Alergia bebelusului la laptele de vaca

Alergia bebelusului la laptele de vaca

de la nastere
Articol
Aug 19, 2024
4 minute

Bebelusul tau nu se simte bine dupa ce serveste orice produs lactat? Atunci este posibil sa fie alergic la laptele de vaca. Ti-ar placea sa afli mai multe detalii in legatura cu acest subiect? Te intrebi daca exista solutii pentru a face fata unei asemenea probleme?

Alergia la laptele de vaca

Laptele de vaca poate reprezenta cauza aparitiei fie a unei alergii la proteinele care se regasesc in laptele de vaca (ceea ce provoaca o reactie defensiva din partea sistemului imunitar) fie a unei intolerante la glucidul care se regaseste in lapte, numita si intoleranta la lactoza (datorita secretiei insuficienta de lactaza, enzima care descompune lactoza in intestin).

In ultimii zece ani, numarul de cazuri de alergie la proteinele prezente in laptele de vaca s-a dublat (exista nenumarate cauze, dar lista nu este inca una concludenta, potrivit specialistilor in domeniu). Alergia la laptele de vaca reprezinta 13 % din alergiile alimentare in randul copiilor si afecteaza in jur de 3 % dintre bebelusii cu varsta de sub doi ani. Aceasta dispare spre varsta de un an sau doi, in peste 80% din cazuri in care laptele de vaca va fi eliminat complet din dieta bebelusului. Alergia continua sa persiste in 20 % dintre copiii afectati. Daca se dovedeste ca bebelusul tau este alergic, informatiile de mai jos iti vor fi de mare folos.

Diagnosticul nu poate fi unul usor

Tu stii cum sa recunosti acest tip de alergie? Nu este ceva usor, intrucat semnele sunt diferite si se pot confunda cu alte tulburari. Principalele trei tipuri de simptome care indica prezenta unei alergii la proteinele din laptele de vaca sunt:

  • La nivel cutanat - Eruptiile, eczemele, inrosirea pielii, tegumente palide la nivelul fetei, sau edeme (tumefieri);
  • La nivel digestiv - Prezenta regurgitatiilor, a constipatiei, a diareei cronice (la nou nascuti) si a durerii abdominale (la copiii mici);
  • La nivel respirator: (20-30 % din cazurile existente): respiratie suieratoare, astm, dificultate la respiratie.

Din fericire, o reactie anafilactica apare mult mai rar, (perturbare majora a circulatiei sanguine combinata cu o scadere subita a tensiunii arteriale), situatie ce necesita spitalizare in regim de urgenta. 

Semnele unei situatii de intoleranta la lactoza includ: prezenta diareei cronice sau acute, a starii de meteorism, a crampelor abdominale, flatulentei si a starii de voma.

Pentru a se confirma suspiciunile medicului, cel mic va trebui sa efectueze un set complet de teste pentru depistarea alergiilor care se va realiza de un medic specialist. Acesta va realiza o serie de teste la nivelul pielii (cu reactii imediate), sau eventual va folosi un test pe baza de plasturi sau un test de provocare pentru a evidentia prezenta alergiei in timpul digestiei si va realiza o comparatie incrucisata cu datele obtinute de la analizele de sange efectuate anterior.

parinte-in-felul-tau

Daca am un istoric de alergii in familie, constituie un factor favorizant alergiei la bebelus?

Unul dintre parinti, fratele sau sora, pot prezenta alergie la laptele de vaca, dar asta nu inseamna ca nou-nascutul va mosteni neaparat acelasi tip de alergie. Acestea fiind spuse, s-a inregistrat un numar mai ridicat de cazuri de alergii alimentare in familiile care prezinta un istoric de alte tipuri de astfel de alergii.

Ce alimente poti sa-i oferi bebelusului tau in cazul in care este alergic?

Diagnosticul s-a confirmat: bebelusul tau sufera de alergie, sau de intoleranta la laptele de vaca. Intrucat tratamentul necesita eliminarea in totalitate a acestui ingredient sub toate formele in care se regaseste acesta din dieta celui mic, te intrebi ce alimentele  poti sa ii introduci in alimentatie. Bineinteles ca vei urma sfatul medicului tau specialist.

Iata cateva idei pe care ai putea sa le iei in considerare:

  • In primul rand, in cazul in care alaptezi, iti revine sarcina sa elimini toate produsele lactate din dieta pe care o urmezi, intrucat unele proteine din laptele de vaca pot trece in laptele de san. In cazul in care bebelusul nu poate fi alaptat, medicul iti va recomanda cea mai buna solutie de alimentatie pentru nevoile bebelusului tau. 
  • In al doilea rand, va trebui sa inveti sa descifrezi toate etichetele pentru a detecta si cea mai mica urma de proteine din lapte de vaca in alimentele de zi cu zi. Termenii cel mai frecvent utilizati si de altfel cunoscuti, includ: lapte praf, cazeina, caseinat, lactoglobulina, lactalbumina, zer, etc. (fara ca lista mentionata sa aiba un caracter exhaustiv). Antreneaza-ti ochii pentru a depista toti acesti termeni! Acesti termeni trebuie sa apara evidentiati pe ambalajul produselor.

 Chiar daca existenta unei alergii la laptele de vaca iti va complica modul in care iti hranesti bebelusul, medicul tau alergolog impreuna cu un medic specialist pediatru vor putea sa iti ofere recomandarile de care ai nevoie si te vor ajuta pe tot parcursul procesului de dezvoltare, din punctul de vedere al nutritiei bebelusului.

Anticorpii din laptele de san constituie cea mai buna forma de preventie in lupta impotriva alergiilor alimentare. Pentru obtinerea unui efect optim in planul preventiei, in mod ideal ar trebui sa iti alaptezi copilul exclusiv la san timp de cel putin sase luni de zile conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Mai mult 

Pentru mai multe informatii legate de alergia la laptele de vaca viziteaza: 

https://www.nestlehealthscience.ro/managementul-sanatatii/alergii-alimentare/alergii-alimentare

Customer reviews

1.8

5 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    4
  • 1 star
    1

Articole similare

View details Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul
Articol
Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Importanta unei legaturi stranse cu bebelusul

Dezvoltarea arhitecturii creierului nu se poate realiza fara stabilirea unei relatii cu persoanele apropiate si fara implicarea adultului in relatia cu copilul.

3 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

View details Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
Articol
Cum pot sa-mi impiedic micul explorator sa se accidenteze acasa?

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?

"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede.

4 minute citit

View details Totul despre scaunele neregulate la copii
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Totul despre scaunele neregulate la copii

Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.

5 minute citit

View details Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Articol
Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona?

5 minute citit

View details Dezvoltarea gustului la bebelusi
Articol
Dezvoltarea gustului la bebelusi

Dezvoltarea gustului la bebelusi

Aparent, nou nascutii prefera alimentele dulci si savuroase iar gusturile acestora sunt determinate inca de pe vreme cand se afla in pantecele mamei, in vreme ce papilele gustative incep sa se dezv

5 minute citit

View details Constipatia la bebelusii alaptati
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Constipatia la bebelusii alaptati

Laptele matern este mai usor de digerat, fiind considerat un laxativ natural. De aceea, constipatia apare, mai rar, in randul bebelusilor alaptati, exclusiv, la san.

3 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Cum sa asiguri igiena bebelusului tau
Articol
Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Bebelusul tau are nevoie de o igiena impecabila si de multa ingrijire pentru a-si forma un corp sanatos. Iata ce aspecte trebuie luate in vedere atunci cand ii facem toaleta.

3 minute citit

View details Influenta nutritiei asupra somnului copilului
Articol
Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Somnul joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor, deoarece in timpul somnului are loc productia hormonului de crestere si a hormonilor tiroidieni.

3 minute citit

View details Cum se dezvolta creierul bebelusului tau
Articol
Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Este incredibil sa-ti privesti bebelusul cum invata lucruri noi! In fiecare zi inregistreaza noi progrese si invata atat de rapid. Poate este vreun Einstein, cine stie?

3 minute citit

View details Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?
Articol
Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree

Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?

Unul dintre primii pasi pe care ii poti face cand bebelusul tau incearca sa iti transmita ceva este sa ramai calma si sa investighezi cu blandete cauza.

3 minute citit

View details Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau
Articol
Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

Cum sa-i cresti imunitatea puiului tau

In mod instinctiv stii cum sa-ti protejezi copilul, atunci cand vrei sa se linisteasca il iei in brate ca sa-l linistesti sau il imbraci mai gros cand e frig afara.

2 minute citit

View details Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi
Articol
Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Etapele dezvoltarii vazului la bebelusi

Bebelusul tau te priveste cu ochii larg deschisi si uneori chiar se uita fix la anumite obiecte. Oare cum te percepe cel mic si ce viziune isi face despre tot ceea ce-l inconjoara?

5 minute citit

View details Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?
Articol
Somnul bebelusului

Somnul bebelusului - Cat dorm bebelusii?

Cand va dormi copilul tau toata noaptea, fara sa se mai trezeasca in timpul somnului? Este in regula ca bebelusul sa se intoarca in timpul somnului?

6 minute citit

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cum traducem limbajul trupului la bebelusi

Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?

3 minute citit

View details Alaptarea la san - Ghid complet pentru alaptarea corecta la san
Articol
importanta-alaptarii

Alaptarea la san - Ghid complet pentru alaptarea corecta la san

Dupa cum probabil stii deja, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente.

31 minute citit

View details Асортимент молочних сумішей Нестлe Румунія
Articol
Portofoliul Nestlé Romania de formule de lapte

Асортимент молочних сумішей Нестлe Румунія

Nestlé Romania milk formulas portfolio

2 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.